Türkiye ve İsrail, dört yıl önce geri çektikleri büyükelçilerini karşılıklı olarak tekrar atayacaklarını bildirdi. Bu gelişme, ilişkilerde aylardır devam eden istikrarlı iyileşme sürecinde yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçilerin atanmasının ilişkilerin normalleşmesi süreci kapsamındaki adımlardan biri olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, "Bu çalışmalar neticesinde İsrail’den de böyle olumlu bir adım geldi. Tabii biz de Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık" dedi.
İsrail Başbakanı Yair Lapid’in ofisinden yapılan açıklamada da, “İki ülke arasındaki ilişkilerin tam diplomatik seviyeye bir kez daha yükseltilmesi ve büyükelçilerle başkonsolosların geri atanması kararlaştırıldı” denildi.
Lapid’le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin ardından yayınlanan açıkalamada, "İlişkilerin iyileştirilmesi, iki halk arasındaki bağların derinleşmesine, ekonomik, ticari ve kültürel bağların genişletilmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacak" ifadesi kullanıldı.
İlgili Haberler İsrail Gazze’yle Sınır Kapılarını AçtıTürkiye ve İsrail, 2018'de Gazze sınırında ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına karşı düzenlenen protestolar sırasında İsrail güçleri tarafından 60 Filistinli’nin öldürülmesi üzerine büyükelçilerini karşılıklı olarak sınır dışı etmişlerdi.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Mart ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve bunun ardından her iki dışişleri bakanının ziyaretleri on yılı aşkın gerilimden sonra ilişkilerin yumuşamasına yardımcı oldu.
İsrail'in bölgesel güçlerle ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı bir zamanda karşılıklı büyükelçi atama yönünde atılan bu adım, İsrail, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlayan İbrahim Anlaşması’ndan iki yıl sonraya denk geldi.