Türkiye’nin Serbest Bıraktığı Fransız Gazeteci Paris’te

National Geographic dergisi için bir belgesel hazırlamak üzere Batman’ın Hasankeyf ilçesinde çekim yaparken 8 Mayıs’ta tutuklanan ve bir ay Gaziantep Göçmen Tutukevi’nde sınırdışı edilmeyi bekleyen Fransız Gazeteci Mathias Depardon serbest bırakıldı. Gaziantep’ten bu öğleden sonra İstanbul’a ulaşan Depardon, akşam saatlerinde de Paris’e döndü.

Depardon’un serbest bırakıldığını Twitter hesabından duyuran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Size gazeteci yurttaşımız Depardon’un serbest bırakıldığı haberini vermekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Sular altında kalma tehdidi altındaki Hasankeyf ilçesini fotoğraflamak için Batman’a gelen Depardon, ‘terörist proraganda yapmak’ iddiasıyla tutuklanarak Gaziantep göçmen tutukevine konulmuştu. Türk yetkililer, geçerli bir basın kartı bulunmayan Depardon’un ‘PKK militanlarının fotoğraflarını çektiği’ gerekçesiyle tutuklandığını kaydetmişti.

Tutuklanmasından kısa bir süre sonra, 11 Mayıs tarihinde, sınırdışı edilmesi emri verildiği halde Gaziantep’te tutulmaya devam eden Depardon, uzun süre ailesi ve Fransız yetkililerle görüştürülmeyince, açlık grevine başlamıştı.

Beş gün süren açlık grevinin ardından Fransız konsolosluğu yetkilileri ile görüştürülünce eylemini bırakan Depardon, NATO Zirvesi’nde bir araya gelen iki cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emmanuel Macron’un görüşmesinde en üst seviyede gündeme geldi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF, geçtiğimiz salı günü 37’inci doğum gününü Gaziantep’te tutukevinde geçiren Depardon’un serbest bırakılması için Fransa’da RSF’in organize ettiği destek eylemlerini artırdı. Cumhurbaşkanı Macron da, ikinci kez temasa geçtiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Depardon’un serbest bırakılmasını yeniden istedi.​

‘Benim durumum Türkiye’deki gazetecilerle aynı’

Geçen perşembe günü tutukevinde annesiyle görüşen Depardon, bir gün sonra serbest bırakıldı. Gaziantep’ten uçakla İstanbul’a inen Depardon’un İstanbul Havaalanı’nda söylediği ilk cümle, “Benim durumum Türkiye’deki pek çok gazetecinin durumuyla aynı. Onlara desteklerimi iletiyorum” oldu.

İstanbul’da oğluyla birlikte olan Depardon’un annesi de, “Bir ay uzundu. Ama ne muhteşem bir son. İstanbul’dayız ve oğlumla birlikte geri dönüyoruz” diye konuştu.

‘Onunla birlikte kendi özgürlüğümüzü de koruyoruz’

Twitter’daki ilk duyurusunun ardından Elysee Sarayı’ndan açıklama yapan Cumhurbaşkanı Macron, Depardon’un serbest bırakılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Açıklamada Macron, “Fransa dünyanın her yerinde basın ve ifade özgürlüğünü savunmaktadır ve gazetecilerin güvenliğinin sağlanması için çalışmaktadır. Onların özgürlüğünü savunarak, aslında kendi özgürlüğümüzü koruyoruz” dedi.

BFM TV’ye konuşan RSF Başkanı Christophe Deloire da, “Cumhurbaşkanı Macron’un mevkidaşı Erdoğan ile iki kez görüşmesi önemliydi. Her seviyede, Elysee’de, Dışişleri’nde, Şerpa aracılığıyla (cumhurbaşkanının diplomatik danışmanı) temaslar oldu. Özellikle de halkın ve meslektaşlarının protesto gösterisi de son derece önemliydi, onlara da teşekkür ediyorum” dedi.

Bugüne kadar Depardon’un serbest bırakılması için Türk, Fransız ve Avrupa ülkelerinde çeşitli girişimler oldu. Depardon’u Destekleme Komitesi’nin internet üzerinden başlattığı kampanya 9 bin imzaya ulaştı.

Serbest fotoğrafçı olarak Le Monde ve Wall Street Journal gibi pek çok gazete için de çalışan Depardon, Fransa’nın en büyük belgeselcilerinden Raymond Depardon’un da oğlu.