Türkiye Suriye’deki Kürt güçlerine yeni operasyon tehdidiyle ne mesaj veriyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de 30 kilometrelik bir güvenlik alanı oluşturmak için Kürt militanları hedef alan yeni bir askeri operasyon uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 kilometrelik bir güvenlik bölgesi oluşturmak için Suriye'ye yeni bir askeri operasyon uyarısında bulundu. Operasyon, Ankara'nın Türkiye'ye karşı savaşan ve geçen ay başkent Ankara’da ölümcül bir saldırı gerçekleştiren PKK ile bağlantılı olmakla suçladığı Kürt militanları hedef alıyor.

Ekim ayında PKK tarafından, Ankara’daki Türk savunma sanayisi kurumlarından TUSAŞ’ın merkezine düzenlenen ölümcül saldırı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'de 30 kilometre derinliğinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması çağrısını yinelemesine neden oldu.

Türk yetkililer, Ankara saldırısının, PKK ile bağlantılı olduğunu söyledikleri Suriyeli Kürt grup YPG'nin kontrol ettiği bölgeden kaynaklanan bir saldırı olduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından Mesut Hakkı Caşın, örgütün Türkiye’de iki sivilin öldüğü saldırı dahil topçu ve füze saldırıları gerçekleştirdiğini ve saldırıların Suriye’den geldiğini söylüyor.

YPG ise Ankara saldırısıyla herhangi bir bağı olduğu iddialarını reddediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri halihazırda YPG kontrolündeki bölgeye hava saldırıları düzenliyor ancak herhangi bir yeni kara operasyonu, IŞİD’e karşı savaşta YPG'yi destekleyen ABD kuvvetleriyle karşı karşıya gelme riskini de beraberinde getiriyor.

İlgili Haberler Hakan Fidan’dan ABD’ye Suriye mesajı: “Trump başkanken çekilmeyi denedi ama Amerikan sistemi razı olmadı, bundan ders almış olmalı”

Türkiye ABD'nin bölgedeki varlığına karşı çıkıyor ve analistler Erdoğan'ın askeri tehdidinin, ABD güçlerini geri çekmesi için yeni gelen Trump yönetimine baskı yapmayı amaçlıyor olabileceğini söylüyor.

Marmara Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Bilgehan Alagöz, bu görüşü savunanlardan. Türkiye’nin, “PKK-YPG ile mücadelesinde kararlı olduğunu vurgulamak için, ”Trump başkanlık görevine resmen başlamadan önce böyle bir hamlede bulunduğunu belirten Alagöz, “ABD’nin PKK-YPG’ye verdiği sistematik desteğin” Joe Biden yönetimi sırasında “Türkiye-ABD ilişkilerini zedeleyen bir numaralı mesele” olduğunun altını çiziyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar'ın bölgedeki Kürt gruplarla bu ay yaptığı güvenlik işbirliği kurma çağrısı, Ankara'nın YPG tehdidini sona erdirme hedefine aciliyet kazandırdı.

Ancak Erdoğan bir taraftan da PKK sorununa siyasi bir çözüm bulma konusunda istekli olduğunu gösteriyor ve analistler Türk liderin Suriye'de askeri saldırı tehdidiyle isyancılar karşısında elini güçlendirmeye çalışıyor olabileceğini söylüyor.

İlgili Haberler Erdoğan'dan Suriye’ye askeri harekât mesajı: “Güvenli bölgenin eksik halkalarını tamamlayacağız”

Brookings Enstitüsü’nden Aslı Aydıntaşbaş, son hamlelerin “büyük bir koz oluşturduğunu” ancak Türk-Kürt ilişkilerinde “bir çözülme, bir tür normalleşme için bir yol haritası” oluşturup oluşturmayacağının belirsiz olduğunu söylüyor.

Analistler, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik herhangi bir askeri operasyonunun Rusya ve İran'la karşı karşıya gelme riski taşıdığı uyarısında da bulunuyor. Her iki ülke de operasyona şiddetle karşı çıkıyor.

Alagöz’e göre, hem Rusya hem de İran, Türkiye'nin askeri operasyonlarını işgal olarak nitelendiriyor ve bu da Türkiye'nin hem Rusya hem de İran ile yaşadığı bir başka sorun. Öte yandan Rusya da başta Ukrayna krizi olmak üzere kendi sorunlarıyla uğraşıyor

Ancak Suriye'ye yönelik büyük bir askeri operasyon uyarısı Erdoğan'a, YPG ve Washington konusunda koz veriyor ve analistler Erdoğan'ın bu tehdidi taviz koparmak için kullanabileceğini söylüyor.