Suriye’de 10 yılı aşkın süre devam eden iç savaşın ardından yeni yöneticilerin önündeki en acil görevlerden biri ülkelerini yeniden inşa etmek. Türkiye'nin inşaat sektörü yetkilileri, kârlı olabilecek ihalelerden pay almak için lobi faaliyetleri yürütüyor.
Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, VOA’ya yaptığı açıklamada, Halep’in Türkiye'nin güney sınırına iki saat uzaklıkta olduğuna dikkati çekerek, Suriye'nin inşaat ihtiyacını karşılamanın Türkiye için bir sorun olmayacağını söyledi.
Türkiye’de inşaat sektörü oldukça büyük ve Ankara'nın Suriye'nin yeni yöneticileri olan isyancı grup Heyet Tahrir el-Şam ile yakın bağları bulunuyor.
GlobalSource Partners'ta Türkiye analisti olan Atilla Yeşilada,
Suriye'ye çimento, inşaat malzemesi ve mühendislik kapasitesi sağlayabilecek tek bölge ülkesinin Türkiye olduğunu kaydetti. Yeşilada, dolayısıyla Heyet Tahrir el-Şam ile siyasi ilişkiler nedeniyle değil ama ekonomik gereklilikler nedeniyle en ucuz tedarikçinin Türkiye olacağını söyledi.
Türk inşaat şirketleri, iç savaş sırasında muhaliflerin kontrolünde olan bölgede binlerce konut inşa etti.
Sektör yetkilileri, Suriye'nin yeniden inşasının, Türk ekonomisinin düşüşte olduğu bir dönemde Türkiye'nin inşaat sektörüne can suyu olabileceğini söylüyor.
Veysel Yayan, inşaat malzemesi sektörü, müteahhitlik sektörü ve çelik sektörü olarak Suriye'nin ihtiyaç duyacağı her türlü malzemeyi en kısa sürede tedarik etme konusunda sıkıntılarının olmadığını belirtti. Yayan, en temel zorluğun finansman olduğunu kaydederek, finansman olmadan Suriye'de yeniden inşaya başlanamayacağını vurguladı.
Suriye'yi yeniden inşa etmenin maliyetinin yüz milyarlarca doları bulacağı tahmin ediliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye yönelik mali yaptırımların kaldırılması için Batılı ortaklarıyla lobi faaliyetleri yürütüyor. Analistlere göre bu adım, şu anda Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin geri dönüşü için de kilit önem taşıyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Uluslararası İlişkiler Profesörü Hüseyin Bağcı, VOA’ya yaptığı açıklamada, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasının Avrupa Birliği'nin de menfaatine olacağını çünkü örneğin Almanya’da 1 milyon Suriyeli bulunduğunu söyledi. Bağcı, yeni havaalanının, yolların, fırsatların oluşturulmasının, böylece insanların gelip gitmesinin ve mülk edinmesi ya da mülklerini geri almasının önemli olduğunu kaydetti.
Analistler, Suriye'nin yeni liderlerinin halkın beklentilerini karşılamak ve böylece iktidarı sağlamlaştırmak için hızlı bir yeniden inşa sürecine ihtiyaç duyacaklarını söylüyor.
Yeniden inşanın önündeki en büyük engel ise 13 yıldır süren iç savaşla sarsılan Suriye'nin sahip olmadığı finansman.