Türkiye ve Suriye arasında kalıcı hükümetin kurulmasının ardından deniz yetki anlaşması gündemde

Türkiye ve Suriye arasında deniz yetki anlaşması imzalanaması gündemde.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Suriye’de kalıcı bir hükümetin kurulmasının ardından Türkiye ile Suriye arasında bir deniz yetki anlaşması yapılmasının planlandığını söyledi. Uraloğlu ayrıca Türkiye’nin Şam ve Halep havalimanlarının kalkındırılması konusunda da destek sağlayacağını belirtti.

Suriye’de 13 yıldır devam eden iç savaşın ardından Beşar Esat yönetimini deviren isyancılara destek veren Türkiye, Suriye’deki geçici yönetimle yakın temasını sürdürüyor. Son olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam’a giderek Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ahmed el-Şara ile biraraya gelmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Şam'da HTŞ lideri Ahmed el-Şara’yla görüştü

Türkiye’de hükümet, Suriye’nin yeniden yapılanması ve işbirlikleri konusunda da sık sık mesajlar veriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Ankara’nın ticaret, enerji ve savunma alanlarında Suriye ile ilişkileri güçlendireceğini söylemişti

Bu çerçevede gazetecilere açıklamalar yapan Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu da Türkiye ile Suriye arasında deniz yetki anlaşmasına ilişkin müzakerelere başlamayı planladıklarını dile getirdi.

Uraloğlu yaptığı açıklamada, “ Tabii öncelikle orada bir otoritenin kurulması lazım. Bu, kesinlikle gündemde olur ama bugünün gündemi olduğunu söylersek çok doğru olmaz” dedi.

Uraloğlu, böyle bir anlaşmanın uluslararası hukukla uyumlu olacağını, Türkiye ve Suriye’nin Akdeniz’de petrol ve hidrokarbon arama konusunda yetkilerin belirlenmesine imkan vereceğini ifade etti.

Türkiye daha önce Libya ile bir deniz yetki anlaşması imzalamıştı. Türkiye’nin Suriye ile de bir deniz yetki anlaşması imzalamasının stratejik açıdan son derece önemli olacağı vurgulanıyor.

Uzmanlar, Suriye sonrasında Türkiye ile Mısır arasındaki son dönemdeki iyi ilişkileri göz önünde bulundurarak Mısır’la da bir anlaşmanın gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

Bakan Uraloğlu ayrıca Suriye’deki deniz limanlarının da yatırım ve yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu bu noktada da Türkiye’nin tespitleri ve gayretleri olacağını ifade etti.

Ulaştırma Bakanı, Suriye’de toplam 5 havalimanı olduğunu ancak iki ana liman Halep ve Şam’ın ön plana çıktığını ve fakat bu havalimanlarında da altyapıların çok eski olduğunu ifade etti.

Uraloğlu, bu noktada da öncelikle Şam Havalimanı’nın daha sağlıklı işler hale gelmesi için Devlet Hava Meydanları’nın girişimlerde bulunacağını söyledi.

İlgili Haberler Türkiye'den Enerji Bakanlığı heyeti enerji işbirliğini görüşmek üzere Suriye'yi ziyaret edecek