Washington’daki Özgürlük Evi (Freedom House) tarafından yayınlanan 2012 basın özgürlüğü raporunda Türkiye bu yıl da “kısmen özgür” ülkeler arasında yer aldı. Bir önceki yıla göre Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında bir puan kaybeden Türkiye, 197 ülke arasında 117’nci sırada.
Raporda, Türk hükümetinin “2011 yılında ‘hoşuna gitmeyen’ haberlere baskı uygulamaya devam ettiği,” yazıyor. Raporda, Ergenekon soruşturması ve KCK davası nedeniyle “Türkiye’nin dünyada en fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkelerden biri olduğu” vurgulanıyor. “Anayasa tarafından güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüğünün kısmen uygulandığı” ifade edilen raporda, ceza kanunuyla terörle mücadele kanununun basın ve ifade özgürlüğüne zarar verdiği belirtiliyor.
Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında Türkiye; Kolombiya, Kongo, Nepal ve Senegal gibi ülkelerle sıra paylaşıyor. Sıralamada, Nijerya, Mali, Tanzanya gibi üçüncü dünya ülkelerinin Türkiye’nin önünde yer alması dikkati çekiyor.
197 ülkenin değerlendirildiği raporda basın özgürlüğünün en kuvvetli olduğu ülkeler Finlandiya, Norveç ve İsveç. Basın özgürlüğü açısından en sorunlu ülkeler ise İran, Beyaz Rusya, Eritre, Özbekistan, Türkmenistan ve Kuzey Kore olarak sıralanıyor.
2012 Dünya Basın Özgürlüğü raporunda Arap uyanışıyla birlikte bazı Ortadoğu ülkelerinde basın özgürlüğü alanında ilerleme sağlandığı özellikle vurgulanıyor.