'Türkiye Yönünü Şaşıracak Küçük Bir Çocuk Değil'

Suat Kınıklıoğlu (Arşiv)



Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) bir heyet bu hafta Washington’da temaslarda bulunuyor. Milletvekilleri, Türkiye’nin dış politikası konusunda Amerikan Kongresi’nde oluşan havayı gidermeye çalışıyor. Türkiye - ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu başkanlığındaki heyet, Washington’daki Wilson Merkezi’nde bir toplantıya katıldı. Kınıklıoğlu, Türkiye’nin batıdan uzaklaştığı iddialarını reddetti.

Amerikalı yetkililer Türkiye’nin dış ilişkilerinde geleneksel batı çizgisinden uzaklaştığı değerlendirmelerini doğru bulmadıklarını söylese de Amerikan Kongresi’nde böyle bir hava olduğu biliniyor.

Kongre üyeleri ve yönetim yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere Washington’a gelen Türk parlamenter heyeti de Washington’daki temaslarında bu havayı dağıtmaya çalışıyor.

Heyet, bu çerçevede, Washington’daki Wilson Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıya katıldı.

Heyet başkanı, Türkiye - ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu Türkiye’nin batıdan uzaklaştığı değerlendirmelerini reddetti. Washington’da ‘Türkiye’yi Kim Kaybetti’ türünden değerlendirmelerin yapıldığını bildiğini söyleyen Kınıklıoğlu, “Türkiye sokakta kaybolacak küçük bir çocuk değildir” dedi. Kınıklıoğlu, “Türkiye yönünü şaşıracak küçük bir çocuk değil, Türkiye, tecrübeli dış politika kadrosuna sahip olan büyük bir ülkedir” dedi ve Türkiye’nin, izlediği dış politikayla Soğuk Savaş sonrası duruma ayak uydurduğunu anlattı. Kınıklıoğlu, komşularına açılımda bulunan, komşularıyla iyi geçinen bir Türkiye’nin Amerika ve batı müttefikleri için bölgede daha etkili bir ortak olabileceğini kaydetti.

Heyet üyelerinden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Türkiye’nin bölgesel rolünün ve sorumluluğunun hiçbir zaman şu anki seviyesine ulaşmadığını söyledi. Halıcı, Türk dış politikasının temel unsurlarının Avrupa Birliği ve NATO olduğunu da belirtti. Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerin önemine işaret eden Halıcı, Türk dış politikasıyla yurtiçindeki tartışmaları birbirinden ayrı tutmak gerektiğini vurguladı. Emrehan Halıcı, CHP’nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Amerika’ya da geleceğini umduğunu söyledi ve partisinin Washington’da temsilcilik açma olasılığından söz etti.

Amerikan Kongresi’nde ve kamuoyunda oluşan kaygı Türkiye’nin İran politikası, İsrail’le ilişkileri ve Hamas’a yaklaşımından kaynaklanıyor. Washington’da temaslarda bulunan milletvekilleri bu konudaki kaygıları gidermeye çalışıyor.

AKP Çankırı Milletvekili Kınıklıoğlu, Türkiye’nin İran politikasının dini bir dayanışmadan kaynaklanmadığını söyledi. “Türkiye’nin İran politikasının ticaret veya enerji çıkarlarına dayalı olduğunu” kaydeden Kınıklıoğlu Amerika’yla aynı hedefi paylaştıklarını – yani İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek istediklerini – ancak bu amaca nasıl ulaşacakları konusunda bir görüş ayrılığı bulunduğunu belirtti.

Wilson Merkezi’nde söz alan AKP Milletvekilleri, Türkiye’yle İsrail’in dost olduğunu, Türkiye’nin Tel Aviv hükümetine Mavi Marmara krizinden bir çıkış yolu sunduğunu, bunun da resmi özür ve tazminattan geçtiğini kaydetti.

AKP Çankırı Milletvekili ve Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, Türkiye’nin değiştiğini kimsenin reddetmediğini, ancak bu değişimin kötü bir şey olmadığını söyledi. Kınıklıoğlu, Amerikalıların da bu değişime ayak uyduracağına inandığını belirtti.

Bu arada, Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’ne aday gösterilerin Frank Ricciardone’nin atanmasının Senatör Sam Brownback tarafından geciktirilmesiyle ilgili olarak, Kınıklıoğlu, Amerikan Kongresi’nin işleyişi konusunda yorum yapmanın doğru olmayacağını, ancak Türkiye’nin bir an önce Ankara’da bir Amerikan büyükelçisini görmeyi arzuladığını vurguladı.