Türkiye’de Dokunulmazlık Gerginliği

Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla açlık grevlerinin sona ermesinin ardından Kürt siyasetiyle yeni bir gerilim an meselesi.

İspanya’ya gitmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılabileceğini söyledi.

Van’da bir PKK’lının cenaze törenine katılan BDP milletvekili Özdal Üçer'in, Van'da polise direnip halkı ayaklanmaya çağırdığı iddiaları soruldu.

Olayı kişileştirmeden genel bir yanıt veren Başbakan Erdoğan, “parlamentoya bu tür, özellikle bazı teröre yönelik konularla ilgili fezlekelerin gelmesi halinde bu fezlekeleri aramızda değerlendirmek suretiyle alışılmışın dışında bir karar vermeyi düşünüyoruz. Çünkü milletvekili sorumluluğu, sıradan, caddede giden bir insanın durumuna benzemez. Milletvekilinin ne konuştuğunu bilmeli, hareketlerine dikkat etmeli” dedi.

Erdoğan: Biz dokunulmazlıkları kaldıracağız, ondan sonra karar yargının

Halkı silahlanmaya ayaklanmaya çağırmanın TBMM çatısı altındaki bir milletvekiline yakışmadığını belirten Erdoğan, bu kişilerin kendilerine “bölücü terör örgütünün uzantısı” sıfatını verdiklerini iddia etti.

Bu tarz 800’ü aşkın dosya olduğunun altını çizen Erdoğan, “bunların hepsi zaten Meclis'e geliyor, önümüze gelecek. Meclis'te de bunların değerlendirmesini, bizler, dokunulmazlık zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırılmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait'' dedi.

Dokunulmazlık tartışmasının miladı Şemdinli kucaklaşması

Dokunulmazlık tartışması 17 Ağustos’ta bir grup PKK’lı Şemdinli-Yüksekova karayolunda BDP konvoyunun yolunu kesmesiyle başladı. PKK’lıların eylemi sırasında grupta bulunan milletvekilleriyle örgüt mensupları arasında samimi görüntüler medyaya yansıdı.

Bunun üzerine önce MHP’li milletvekilleri ardından da AKP’li milletvekilleri BDP’li vekilleri tepki gösterdi. Hatta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 28 Ağustos’ta ‘terör eylemlerine katılma ve terörü destekleme halleri’nin dokunulmazlık dışına çıkarılmasını öneren bir anayasa teklifi hazırladı.

Başbakan Erdoğan da 5 Eylül’de yargı üzerine düşeni yapıyor biz de Meclis olarak üzerimize düşeni yapacağız” diyerek hem bağımsız yargının bu konu üzerinde çalıştığı ima etmiş hem de bu konunun parlamentoda gündeme gelmesi halinde partisinin destekleyeceğinin ilk işaretini vermişti.

Demirtaş: Dokunulmazlığı kaldırmayan namerttir

Başbakan’ın bu sözleri ardından BDP’den henüz bir açıklama gelmiş değil. Ancak BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen Kadıköy mitinginde “Kaldırmayan namerttir. Sabah akşam önümüze bunu getiriyorlar. Hepimizin dokunulmazlığı kalksın. Yiyorsa hodri meydan” demişti.

CHP ise bizzat genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ağzından dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olduğunu defalarca açıkladı.

Başbakan Erdoğan’ın son yaptığı açıklamanın ardından BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunun TBMM’ye gelmesi artık kaçınılmaz olduğu görülüyor. Ancak bu hamlenin ne zaman yapılacağı henüz belirsiz!