Türkiye’de "İç Güvenlik” Gerilimi Sürüyor

TBMM’de muhalefet partilerinden 5 milletvekilinin yaralanmasına ve oturma eylemi gibi protestolara sahne olan AKP Hükümeti’nin iç güvenlik paketi yasa tasarısında “uzlaşma” beklentisi boşa çıktı

Türkiye’de polise tanıdığı yetkiler nedeniyle muhalefet partileri ve sivil toplum örgütlerince tepkiyle karşılanan ve bugüne değin ilk 33 maddesi yasalaşan “İç Güvenlik Paketi”nde AKP geri atmama eğilimi gösteriyor. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş bugün “Geri çekmeyeceğiz” açıklaması yaparken; CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ten ise Amerika’nın Sesi’ne “Hodri meydan çıkarmayacağız” tepkisi geldi.

Your browser doesn’t support HTML5

Türkiye’de "İç Güvenlik” Gerilimi Sürüyor

Türkiye’de son iki hafta içinde TBMM’de muhalefet partilerinden 5 milletvekilinin yaralanmasına ve oturma eylemi gibi protestolara sahne olan AKP Hükümeti’nin iç güvenlik paketi yasa tasarısında “uzlaşma” beklentisi yanıtsız kaldı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP’nin birlikte Kürt Sorunu’nun çözümünde PKK-KCK’ya Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısı üzerine paketten de geri adım atılacağı beklentisi doğmuştu. Ayrıca CHP, MHP ve HDP, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile diyalog kurarak AKP’nin uzlaşma zemini yaratmasını talep etmişti. Ancak ne Kürt Sorunu’nun çözümü noktasında ne de farklı görüşteki tüm muhalefet partilerince “blok muhalefet” tepkisine rağmen AKP iç güvenlik paketini adım adım yasalaştırma taktiği bu haftada TBMM Genel Kurulu’nda devam ettireceği mesajını verdi.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İç Güvenlik Paketi'nin TBMM İçişleri Komisyonu'na çekilmesinin söz konusu olmayacağını belirterek, "Zaten Genel Kurul'da kabul edilen 33 maddenin komisyona geri çekilmesi mümkün değil" dedi. Muhalefet partilerini TBMM İç Tüzüğü’ne göre hareket etmemekle suçlayan Elitaş, muhalefetten uzlaşma yaklaşımı gelmediğini de savundu.

Elitaş, “Terörize edilmiş grupların Meclis Başkanvekillerini engellemeye çalıştıkları, iç tüzüğün rafa kaldırıldığı bir durum uygulanıyor. AK Parti kendine yakışan bir tavırla TBMM'yi çalıştırmaya çalışıyor. Muhalefetin Genel Kurul'da verdiği önergelere bakarsanız, ciddiyetini anlarsınız. MHP de CHP de HDP de ciddi bir önerge getirirse, bakarız, değerlendiririz” diye konuştu.

AKP aksine HDP ısrarcı…

Bu açıklamalardan sonra gözler HDP’ye çevrildi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın da açıklamalarıyla vurguladığı üzere HDP cephesi yasal düzenlemeler önerilerine üzerinde çalışmaya başladı.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de, TBMM kulisinde gazetecilere, iç güvenlik paketindeki değişiklik ve bazı maddeleri mutlaka geri çekme yönündeki beklentilerini yineledi. Zozani, “İlk 16 madde ile ilgili itirazlarımız öne çıktı ama diğer maddelerle ilgili hususlar da söz konusu. Biz paketin antidemokratik karakterinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Polise öldürme yetkisi veriliyorsa, valiye 48 saat gözaltı yetkisi veriliyorsa buna demokratikleşme paketi diyemezsiniz. Antidemokratik uygulamaların tasarı metninden çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

CHP: Hodri meydan diyoruz

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, şunları dile getirdi:

“AKP ülkede çatışma isteyen bir parti. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere AKP’nin sürdüğü çizgi çatışmadan besleniyor. Bu çizgi barış, huzur getiren bir çizgi değil. Henüz iç güvenlik paketi Meclis’te daha görüşülürken nasıl bir kargaşaya çevirdiği ortada. Bu yasanın toplumu böleceği ve toplumsal çatışmayı da arttıracağı ortada.İktidar partisine düşen memlekete huzur getirmek varsa gerginlikleri gidermektir. Böyle bir gerginlikten siyaset üretmeye kalkan AKP bilmelidir ki bu yasanın karşısında muhalefet olarak tüm gücümüzle duracağız ve bu yasanın geçmemesi için elimizden geleni yapacağız. Hodri meydan. Bu yasa AKP’nin istediği gibi Meclis’ten geçmeyecektir. İç tüzükten kullanan haklarımızı kullanacağız. Sayın Elitaş bugün hiç de iktidar partisine yakışan bir grup başkanvekili gibi konuşmamıştır.”

Gök, ayrıca TBMM’nin çalışma takvimini 5 Nisan gününe kadar devam ettirme konusunda AKP’nin yaklaşımını da değerlendirdi. Gök, 7 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’nca milletvekili aday listelerinin açıklanacağını anımsatarak, bunun da AKP’nin Meclis takvimini sıkıştırma yaklaşımı olduğunu vurguladı.

CHP'den karşı atak: uyuşturucu raporu

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, bonzai gibi uyuşturucu maddeleri de gerekçe göstererek iç güvenlik paketine karşı çıktığı CHP'den bugün bonzai raporu geldi. CHP Kadın ve Çocuk Hakları İzleme Komisyonu, Türkiye’nin farklı yerlerindeki Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri’nde (AMATEM) inceleme raporunu açıkladı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli tarafından hazırlanan raporda, uzmanlarca son 6 ayda bonzai kullanımında artış yaşandığı bilgisi ve buna karşın Türkiye'de toplam 678 yatak kapasiteli 26 tedavi merkezi bulunduğu belirtildi. Bonzai kullanımıyla şizofren hastalığına yatkınlığın 49 kat arttığını kaydeden raporda, ekonomik sıkıntılar gibi toplumsal sorunlar kaynaklı uyuşturucuya başlama gerekçeleri ve AMATEM'deki yetersiz yatak kapasitesi ile uzman azlığına acilen çözüm gerektiği sıralandı.