Türkiye'de TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 42,12; ENAG’ın verilerine göre ise yüzde 81,01

Türkiye'nin aylık enflasyon oranının asgari ücretteki yıllık artış ve çeşitli yeni yıl fiyat ayarlamalarının etkisiyle Ocak ayında keskin bir şekilde yüzde 4,35'e yükselmesi bekleniyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile bir grup akademisyen ve araştırmacının oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Ocak 2025 ve 12 aylık enflasyon verilerini açıkladı.

TÜİK’in Ocak 2025 verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 42,12, aylık yüzde 5,03 arttı.

ENAG’a göre ise aylık bazda artış Ocak ayında yüzde 8,22 oldu. TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 81,01 olarak gerçekleşti.

TÜİK’ten yapılan açıklamada, “TÜFE'deki değişim 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,03, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,12 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,35 olarak gerçekleşti” denildi.

İlgili Haberler “Yabancı yatırımcılar faiz indirimleri ve enflasyondaki düşüşün etkisiyle Türkiye'ye yatırım yapıyor”

En yüksek artış eğitim ve sağlıkta

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 23,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grubun ise yüzde 99,93 ile eğitim olduğu açıklandı.

Ana harcama grupları itibarıyla 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde -5,17 ile giyim ve ayakkabıydı. 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 23,57 ile sağlık oldu.

İlgili Haberler Kamu çalışanları maaş zam oranını protesto için iş bıraktı

Artış beklentinin üzerinde

Reuters'ın Çarşamba günü yaptığı bir ankete göre, Türkiye'nin aylık enflasyon oranının asgari ücretteki yıllık artış ve çeşitli yeni yıl fiyat ayarlamalarının etkisiyle Ocak ayında keskin bir şekilde yüzde 4,35'e yükselmesi bekleniyordu.

Ankete katılan 10 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre yıllık enflasyonun Ocak ayında yüzde 41,25'e gerilemeyeceği tahmin ediliyordu.

Yıllık enflasyon, hükümetin sıkı para ve maliye politikalarının aşırı ısınan iç talebi frenlemesiyle yüzde 75'i aştığı geçen Mayıs ayından bu yana düşüyor. Aralık ayında Merkez Bankası'nın yıl sonu tahminlerine paralel olarak yüzde 44,38'e gerileyen enflasyondaki artışa en büyük katkıyı eğitim ve konut fiyatları yaptı.

Merkez Bankası, Aralık ayında bir gevşeme döngüsü başlatmıştı. Bu kapsamda geçen hafta politika faizi yüzde 45'e indirilmişti. Merkez Bankası, enflasyondaki düşüşün devamını sağlamak için sıkı politikayı sürdürme sözü verdi.

İlgili Haberler BM Raporu: “2025’te Türkiye’de enflasyon yüksek ve çift hanelerde olmaya devam edecek; ekonomi 3,1 büyüyecek”

Şimşek: “Temel mallarda enflasyon 38 ayın en düşük seviyesinde”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise X hesabından açıklama yaparak enflasyon verilerini değerlendirdi.

“Ocak’ta yıllık enflasyon geçen yıla göre 23 puan azalarak yüzde 42,1’e geriledi” diyen Şimşek şunları belirtti:

“Kararlılıkla uyguladığımız politikalarla temel mallarda yıllık enflasyon yüzde 24 ile son 38 ayın en düşük seviyesinde. Hizmet enflasyonu ise geçen yıla göre 27 puan gerileyerek yüzde 62,9 oldu.

Dönemsel etkilerle aylık enflasyon arttı. Ancak programımızın diğer adımlarıyla birlikte bütçe imkânları dâhilinde enflasyon hedefiyle uyumlu belirlediğimiz yönetilen ve yönlendirilen fiyatların da katkısıyla son 4 yılın en düşük ocak ayı verisi gerçekleşti. Maliye politikasındaki duruşumuz, talepteki dengelenme ve arz yönlü adımlarımızla enflasyondaki düşüş devam edecek.”