Türkiye’den Bangladeş’e: “Arakanlı Müslümanlar'a Kapıları Aç Tüm Masrafını Karşılayacağız”

Türkiye, Myanmar’daki Arakan Müslümanları'nın karşı karşıya kaldığı şiddetin önlenmesi için diplomatik atağını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres’le görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Arakan Eyaleti Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan’la telefonda görüşeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı telefon görüşmesi öncesi Antalya’nın Kemer ilçesinde AKP örgütüyle bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada Türk yetkililerinin Bangladeş hükümeti temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin Arakanlı Müslümanlar'ın masraflarını karşılamaya hazır olduğunu ilettiklerini açıkladı.

Çavuşoğlu, “Arakan’da zulüm var. Arakan’da insanlar katlediliyor. Bizden başka duyarlılık gösteren Müslüman ülke var mı? Endonezya, Malezya onlarla konuşuyoruz. Bangladeş’e ‘Kapılarınızı açın, ne kadar masrafınız varsa biz karşılayacağız’ diyoruz. Her türlü desteği daha önce onları alan ülkelere veriyoruz. Veya Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla kesin çözüm için adımlar atıyoruz” dedi.

Çavuşoğlu: Bu yıl içinde İslam İşbirliği Teşkilatı olarak Arakan Zirvesi yapacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Arakanlı Müslümanlar'ın sorunlarına çözüm bulmak için gece gündüz uğraştığını, Endonezya ve Malezya Cumhurbaşkanları’yla görüştüğünü açıklayan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin dönem başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde de çalışmalarını yoğunlaştırdığını söyledi.

“İslam İşbirliği Teşkilatı’nı da hareketlendirdik. Bu yıl Arakan'la ilgili bir zirve yapacağız. Bu soruna kesin bir çözüm bulmamız lazım. Dünyada insani yardım açısından ABD'den sonra ikinci sırada yer alıyoruz. ABD'nin 6,3 milyar dolar, Türkiye'nin ise 6 milyar dolar. Sadece 300 milyon dolar kaldı. Bu sene birinci olacağız. Milli gelirimizin binde yetmiş beşini yardım olarak gönderiyoruz. Bize en yakın ülke, binde 39. Rakam olarak dünyanın en zengin ülkelerini geçtik.”

Annan Raporu, Myanmar hükümetinden kısıtlamalara son vermesini istiyordu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bugün görüştüğü Kofi Annan, “Arakan Halkı İçin Müreffeh, Adil ve Barışçı Geleceğe Doğru” başlıklı raporu hazırlayan Arakan Eyaleti Danışma Komisyonu’nun başkanıydı.

Komisyon, Ağustos ayında bir yıldan beri üzerinde çalıştığı 65 sayfalık raporu Myanmar hükümetine sundu. Arakan eyaletinin Myanmar’ın en yoksul ve en az sosyal hakka sahip bölgesi olduğu saptamasını yapan rapor, "Mevcut zorluklar derhal çözülmedikçe, her iki toplumda radikalleşme daha da artacaktır” değerlendirmesinde bulunarak hükümete Rohingya’ya (Arakan Müslümanları) uyguladığı kısıtlamalara son vermesini tavsiye ediyordu.

Rapor, Myanmar’ın geleneksel politik elitleri tarafından memnuniyetle karşılanmamıştı.

Erdoğan: Arakan’da soykırım var, İslam ülkelerinin sessiz kalması ayrı bir dram

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son üç gündür olduğu gibi bugün de yaptığı konuşmada Arakan Müslümanları'yla ilgili mesajlar verdi.

AKP İstanbul İl Örgütü’nün bayramlaşma töreninde konuşan Erdoğan, Myanmar’da yaşananları “soykırım” olarak nitelerken İslam dünyasının sessizliğinden rahatsızlık duyduğunu da gizlemedi.

“Katliam ve baskılarla Arakan Müslümanları'nın geçmişi Myanmar'dan silinmeye çalışılıyor. Hayatlarını kurtarmak için çaldıkları tüm kapılar yüzlerine kapanan Arakanlıların radikal terör örgütlerine yönelmelerinin adeta teşvik edilmesi ise üzerinde ayrıca düşünülmesi gereken bir durum. Kadim İslam medeniyeti yok edilmeye çalışılıyor. İnşallah bu kanlı oyun Arakan'da bozulacaktır. Orada bir soykırım var. Sessiz duruyorlar. Sadece Arakan Müslümanları değil diğer etnik, dini gruplar da ciddi baskı altında. Demokrasi maskesi altında yürütülen bu soykırıma göz yumanlar katliama ortaktır. Dünya medyası da yaşanan katliamın ortağıdır. İslam dünyasının da sessiz kalması ayrı bir dramdır.”

Kurtuluş Savaşı sırasında Arakanlı Müslümanlar'ın Anadolu’ya 35 bin altın gönderdiğini belirten Erdoğan, “bölgenin stratejik önemi nedeniyle Myanmar devletini yanına almak isteyen güçler” adım atmasa da Türkiye Cumhuriyeti’nin “vefa borcu” olduğu Arakan Müslümanları'nı yalnız bırakmayacağını sözlerine ekledi.