Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu, “2015 Yılı Türkiye İlerleme Raporu”nda 1915 olayları için “soykırım” nitelemesi bulunduğunu kaydederek, “Yok hükmünde, geçersiz sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek,” dedi.
Strazburg’taki AP Genel Kurulu’nda görüşmelerinde; Hollandalı üye Kati Piri imzasıyla hazırlanan “2015 Yılı Türkiye İlerleme Raporu”, 133 ret ve 85 çekimser oya karşılık 375 kabul oyuyla geçti. Raporun eleştirel ifadeler içermesi Ankara’da sert tepkiye neden oldu. Ankara, son olarak Şubat ayında Diyarbakır’daki inceleme gezisi nedeniyle de rahatsızlık duyduğu Kati Piri’nin hazırladığı bu ikinci rapor için de “iade kararı” aldı. Bu durumda Türkiye’nin Strazburg Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdoğan Şerif İşcan, raporu resmi olarak AP’ye iade edecek.
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, AP’nin onayladığı rapor hakkındaki ilk değerlendirmesini Viyana’da Avusturya Dışişleri ve Entegrasyondan Sorumlu Bakanı Sebastian Kurz ile ortak basın toplantısında yaptı.
Bozkır, AP’nin kabul ettiği raporda, 2014 yılı raporundaki gibi 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni tarafınca savunulduğu üzere “soykırım” nitelemesi çağrısı bulunduğu anımsatılınca bu konuda geçmişte AP’yi uyardıklarını söyledi. Ermeni iddiaları çerçevesinde Türkiye’ye soykırım yaşandığını tanıma yönündeki çağrıya tepki gösteren Bozkır, “Türkiye olarak tarihimizde hiçbir anla ilgili olarak utanç duyacağımız bir an yok. Bütün arşivlerimiz açık. Bu konunun tarihçilerin karar vermesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Siyasetçiler tarih yazmamalı. Tarihi olaylarla ilgili siyasi kararlarla sonuçlar çıkarılmamalı,” diye konuştu.
Bozkır, Türkiye’nin raporu tanımıma kararını şöyle açıkladı: “Bu çerçevede geçtiğimiz yıl 1915 olaylarına sözde soykırım referansı yapılması durumunda bu raporu iade edeceğimizi söylemiştik. Maalesef geçtiğimiz yıl raporu yok hükmünde sayarak, iade ettik. Bu yıl da maalesef, aynı referans Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye raporunda yer alıyor. Bütün çabalarımıza, bütün ikazlarımıza rağmen, bu referansın giderilmesi mümkün olmadı. O nedenle bu raporu da yok hükmünde, geçersiz sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek.”
Meclis AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AKP Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar ile birlikte yaptığı basın açıklamasıyla AP raporunu değerlendirdi. Gülpınar, Piri’nin hazırladığı rapor için “önyargı” eleştirisi getirerek, şunları ifade etti: “Böyle bir dönemde kabul edilen raporun ne yazık ki geçen sene olduğu gibi bu sene de temel amacından saptırıldığını ve önyargılarla dolu olduğunu müşahede ediyoruz. AP'nin raporu esas olarak, Ekim 2015'de AB Komisyonu'nun yayımladığı Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin görüşlerini açıkladığı ve hiçbir bağlayıcılığı olmayan, siyasi nitelikli bir karar metnidir. Bununla birlikte bir AB kurumu tarafından yayımlanan raporun objektif olması gerekir. AP'nin 15 Nisan 2015'te kabul ettiği, 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili tek taraflı Ermeni anlatılarına dayalı talihsiz kararına, bu seneki AP Raporu'nda atıf yapılması, raporun objektifliğini ve güvenirliğini zedelemiştir. Bu nedenle, AP Raporu'nu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz. Rapor gönderildiğinde AP'ye iade edilecektir.”
AB’ye sığınmacı krizi anımsatması
Bu arada Avusturya temasları kapsamında sığınmacı krizi ilgili gelişmeleri de değerlendiren AB Bakanı Volkan Bozkır, AB’ye aile olma mesajı verdi. Bozkır, “AB, Türkiye ve dünyamız şimdiye kadar görmediğimiz tehlikelerle karşı karşıya. Bunların bir tanesi düzensiz göç, bir tanesi de terör olayları. Bizleri gerçekten tehdit eden ve bizleri önemli sorunlarla karşı karşıya bırakan bu sorunlarla mücadele bakımından Türkiye olarak önemli katkı yapabilecek konumdayız. Ancak bunun da tek bir şartı var. O da; Türkiye’nin kendisini AB üyesi olarak ailenin içerisinde hissetmesi. Ancak bu sayededir ki birlikte sorunlara çözüm arayabiliriz. Son göç krizinde yaşandığı gibi formüller üretebiliriz. Bu sorunların tamamen ortadan kaldırılması için birlikte hareket etme fırsatını buluruz. Türkiye için AB çok önemlidir. AB için de Türkiye çok önemlidir. Bundan bir istifade son alınan karardaki gibi inşallah hem göç konusunda önemli bir sonuca varacağız hem de terörle mücadele sonucunda bunun tamamen ortadan kaldırılması hususunda sonuca varabileceğiz,” dedi.