Geçtiğimiz hafta genel kurul toplantısında hükümete yönelik eleştirilerinin ardından Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras hakkında açılan dava sonrası TÜSİAD’dan beklenen açıklama bugün geldi.
“Patronlar kulübü”nden yapılan açıklamada bugüne kadar olduğu gibi genel kurulda da Türkiye’nin kalkınması ve tüm toplumun menfaati hedefiyle yapılan tespit ve önerilerin demokratik kurum ve kurallara saygı ile katılımcı demokrasi ilkesi çerçevesinde şeffaflıkla dile getirildiği vurgulandı.
TÜSİAD: “Bağımsız ve tarafsız şekilde, ülkemizin refahı ve kalkınmasına katkı sağlayacak konuları gündemimize alıyoruz”
Açıklamada, “Ülkemiz için çalışan, üreten, istihdam sağlayan iş insanları ve sanayicilerin gönüllü birlikteliğini temsil eden TÜSİAD olarak; bağımsız ve tarafsız şekilde, ülkemizin refahı ve kalkınmasına katkı sağlayacak konuları gündemimize alıyoruz. Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünün yükselmesine katkı sağlıyor; uluslararası iş dünyasındaki temsil gücümüz ile ülkemizin yüksek menfaatleri doğrultusunda çalışıyoruz. Kamuoyunda derneğimize yöneltilen eleştiriler dahil her konunun dile getirilmesi, Türkiye’de tartışma ve demokrasi kültürünün zenginliği olarak görülmelidir” ifadeleri kullanıldı.
TÜSİAD imzalı açıklamada, “Ekonomik kalkınmanın ancak insan hakları temelli, katılımcı demokrasi ilkesini benimsemiş bir hukuk devleti ile kalıcı hale” getirebileceğinin altı çizilirken, Türkiye’yi ileri taşıyacak ortak hedefe katkıda bulunmanın iş ülkesine karşı sorumluluğu olduğun belirtildi.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan “Sussak gönlümüz razı değil” demiş ve son dönemdeki yargısal uygulamaları eleştirmişti
TÜSİAD’ın 13 Şubat’ta İstanbul’da düzenlediği toplantıda Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın eleştirel tonu yüksek açıklamaları AK Parti ve hükümet ile MHP’nin de tepkisini çekti.
Sözkonusu toplantıda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Sussak gönlümüz razı değil. Hukukun üstünlüğünü, hemen ve tam olarak tesis etmeden ne ekonomide ne toplumda ne iç ne de dış politikadaki sorunlar çözülebilir. Toplumsal kutuplaşmanın yerini, toplumsal uyuma bırakması, siyasette yumuşama ve siyasi alanın genişlemesi, sorunlarımızın çözümünü mutlaka kolaylaştıracaktır. Bu noktada, terör sorununun kalıcı olarak ortadan kalkması en büyük dileğimizdir. Ancak şunu da görelim: izlenmekte olan sürecin başarısı ile, hukuk devleti ve demokratik standartların iyileştirilmesi arasında birbirini besleyen karşılıklı bir etkileşim vardır. Biri olmadan diğeri eksiktir. Hukukun üstünlüğünü tesis edersek, tüm sorunlarımızı konuşarak, ortak akılla çözebiliriz” demişti.
Turan, “10 küsur sene önceki olaylara, şimdi yeni soruşturmalar açılıyor. Tutuklu milletvekillerine, siyasi parti liderlerine ve belediye başkanlarına sürekli yenileri ekleniyor. İster seçimle ister atamayla gelen kamu görevlilerinin görevlerinden alınmasının yeni örneklerine şahit oluyoruz. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, galiba artık şirket kurmaktan daha kolay” sözleriyle son dönemdeki yargılama süreçlerine dahil eleştirilerine de ortaya koymuştu.
“Çöken sistemdir” diyen TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras hakkında soruşturma başlatıldı
TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Ömer Aras ise Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın üzerinden Türkiye’de güven bunalımı yaşandığı görüşünü dile getirerek, “Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir. Çöken bir sistemdir. Bu sistemin nasıl düzeleceği çok net bellidir. Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalıdır. Sorumlular görevden ayrılmalı, hesap vermeli ve yerlerine yetkin kişiler gelmelidir” ifadelerini kullanmıştı.
Aras’ın açıklamalarından bir gün sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜSİAD YİK Başkanı hakkında soruşturma başlattı.
Aras’ın sözlerinin “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlarına aykırı olduğu belirtildi.
TÜSİAD YİK Başkanı konuyla ilgili olarak henüz ifade vermek üzere Çağlayan Adalet Sarayı’na davet edilmedi.
Bu ifade sonrası soruşturma, düzenlenecek bir iddianameyle davaya da dönüştürülebilir, takipsizlik kararı da verilebilir.
Adalet Bakanı: “Yargı bağımsızlığını hedef alan bu sözleri reddediyoruz”
Aras’ın sözlerine ilk tepki Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi.
Adalet Bakanı, "Dün de geçmişte de vesayetçi anlayışın yanında duran, sicili bu anlamda kötü olan bu iş adamları derneğinin yöneticisinin ifadelerini kabul etmek mümkün değildir. Milletimiz de bundan rahatsız olur. Yargı bağımsızlığını hedef alan bu sözleri reddediyoruz. Bunlar hala eski Türkiye’de kalmışlar maalesef” dedi.
Bahçeli: “TÜSİAD’ın, hükümeti yıpratma operasyonun çatı kuruluşu haline dönüşmesi hukuksuz, anti demokratik ve gayri ahlaki bir savrulmadır”
Bir süredir hastanede tedavi gören MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de taburcu olduktan sonra yayınladığı yazılı açıklamada, “TÜSİAD’ın iç ve dış çıkar gruplarına sözcülük yaparak, Türk milletinin seçim ve tercihleri etrafında kuşku oluşturma gayret ve gayesi art niyetlilik, siparişi alınmış planlı siyaset mühendisliğidir. CHP’nin bir yandan tavşan adayları gündemde tutarken diğer tarafta yedek kulübesinde beklettiği TÜSİAD Başkanı’nı Cumhurbaşkanı adayı olarak tespit ve değerlendirmesi siyasi ve ideolojik ahlaklarıyla tutarlılık gösterecektir. Hiç kimse boşa sallayıp dolu tutmanın çabasında olmamalıdır. TÜSİAD’ın, hükümeti devirme, değilse bile yıpratma, dahası muhalefete ön açma operasyonun çatı kuruluşu haline dönüşmesi hukuksuz, anti demokratik ve gayri ahlaki bir savrulmadır” değerlendirmesinde bulundu.