Türkiye’nin “Patronlar Kulübü” olarak bilinen Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) hem toplumsal kutuplaşmadan hem de ekonomik sorunlardan duyulan rahatsızlığı dile getirdi.
Bugün İstanbul’da düzenlenen Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, siyasetteki gerilimin zarar verici olduğunu söyledi.
TÜSİAD Başkanı, “Geçen hafta TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) gelir dağılımı verilerini açıkladı. Veriler 2007’den sonraki en bozuk tabloya işaret ediyor. Toplumsal barışın yolu, adil bölüşümden geçiyor. Biliyoruz ki, yaşam mücadelesi ağırlaşırken, her alanda adil rekabet şartlarından uzaklaşılması toplumsal yapıda korozyona neden oluyor” dedi.
“Gençlerimizin geleceklerini ülkemizde değil de yurtdışında aramaya başlamış olmalarını uzun vadeli etkisi bakımından ülkemizin önündeki tehditlerin en ciddisi olarak görüyoruz” uyarısında bulunan Turan, “En iyi liselerimizden mezun gençlerimizin üniversite eğitiminde ağırlıklı olarak yurtdışını tercih etmelerinin nedenleri ve sonuçları üzerinde uzun uzun durmak gerektiğini düşünüyoruz. Üniversite çağına kadar bin bir emek ile yetiştirdiğimiz gençlerimizi, parlak beyinler olarak başka ülkelere kaptırıyoruz” diye konuştu.
Orhan Turan, üniversite mezunları arasında işgücüne katılma oranının düştüğüne, işsizlik oranın ise arttığına dikkat çekti.
İlgili Haberler Ocak ayında enflasyon tarihi zirvede: Enflasyon düşerse işsizlik yükselir mi?“Siyasetteki gerilim toplumsal kutuplaşmaları derinleştiriyor”
TÜSİAD Başkanı’nın yerel seçimlere doğru son düzlüğe girilmişken siyasetteki gerilimler hakkındaki sözleri de dikkat çekiciydi.
Turan, “Eski gerilimlerin üzerine yenileri ekleniyor. Günlük yaşamın hemen her alanında gördüğümüz gerginlik, kutuplaşma ve şiddet eğilimi birbirimize güvenimizi zedeliyor. Bu durum siyasetteki gerilimin tırmanmasına yol açıyor. Siyasetteki gerilim de toplumsal kutuplaşmaları derinleştiriyor. Bu negatif döngüyü kırmak zorundayız” dedi.
TÜSİAD Başkanı yargı organları arasındaki uyumun sağlanması ve hukukun üstünlüğünün tesis edilmesinin de bu sorunları çözücü etkisi olacağını ifade etti.
“Yerel yönetimlerin güçlenmesi önemli”
31 Mart’taki seçimler ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan TÜSİAD Başkanı, “Umuyorum ki önümüzdeki yerel seçimler genel seçim mantığında ilerlemek yerine kentlerdeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik somut projeleri tartışacağımız bir zemin oluştursun. Tüm siyasi partilerimizden örneğin akıllı kent projelerini, teknolojiyi kent yaşamına nasıl entegre edeceklerini duymak isteriz“ dedi.
“Yerel yönetimler demokrasinin aşağıdan yukarıya inşa edilmesinde büyük rol sahibi“ görüşünü dile getiren Turan, “Yerindenlik ilkesi, merkezi yönetimle yerel yönetimler arasındaki yetki ve görevlerin paylaşımının düzenlenmesi açısından kilit bir kavram. Yurttaş tercihinin dikkate alınması ve yetki ve sorumluluğun halka en yakın birimler tarafından yerine getirilmesi, hizmetlerin etkinliği açısından önem taşır. Yerel yönetimlerin güçlenmesi ve halkın karar alma mekanizmalarına aktif katılımının gelişmesi, demokrasiyi ve cumhuriyeti aynı anda geliştirmek açısından çok önemli” diye konuştu.
İlgili Haberler Kurum'dan 650 bin konut vaadi, İmamoğlu'dan, "ekonomiyi yönetemeyen kentsel dönüşüm yapamaz" eleştirisi“Ekonomide yanan ateşi söndürmek için rasyonel politika çerçevesine bağlı kalmaya devam etmemiz gerekiyor”
Ekonomideki sorunların sadece Merkez Bankası’nın para politikası ve Hazine’nin maliye politikası ile çözülemeyeceğini vurgulayan Orhan Turan pansuman önlemlerden vazgeçilmesini istedi.
“Çok zorlu bir ekonomik dönemden geçtik. Ekonomide yanan ateşi söndürmek için rasyonel politika çerçevesine bağlı kalmaya devam etmemiz gerekiyor“ diyen Turan, “Enflasyonla mücadelede para politikasının sosyal politikalar ve maliye politikası ile de desteklenmesini önemsiyoruz. Bu süreç sadece enflasyonun düşürülmesi açısından değil, aynı zamanda özellikle sabit gelirliler üzerindeki olumsuz etkilerin hafifletilmesi açısından da son derece önemlidir. Sorunların etrafından dolaşmak, pansuman önlemlerle çözümü geleceğe ötelemek ülkenin çıkarına olmuyor” ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler IMF Türkiye'nin 2024 ekonomik büyüme tahminini yükselttiTuncay Özilhan: “Büyümenin kaynağını tüketime ve kentsel ranta ayırmak doğru değil, durum farklı olabilirdi”
TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan ise veda konuşmasında, Erkut Yücaoğlu’nun yerine göreve başladığı 2015 yılı ile bugünü kıyasladı ve dokuz yılda dikkat çektiği konuların altını çizdi.
Özilhan, “Konuşmalarda sıklıkla dile getirdiğim bir konu da refahın adil dağılması, yoksulluğun azaltılması gereğiydi. Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısını getirir. Büyümenin kaynağını tüketime, kentsel ranta, verimliliğe katkısı sınırlı projelere dayandırmak doğru değildir” değerlendirmesinde bulundu.
”Oysa kaynakları verimli kullansak, toplanan vergilerde israfı önleyip, eğitim ve diğer sosyal harcamaların payını artırabilsek, durum farklı olabilirdi. 2024 yılında Türkiye hala gelir adaletsizliği ile mücadeleye devam ediyor. Refahı artırmak için istihdam yaratmak gerekiyor” diyen Özilhan, ”2015 yılında enflasyon yüzde 9, kişi başı gelir 11 bin dolar, cari açığın GSYH’ya oranı yüzde 3 idi. Son verilere göre enflasyon yüzde 65, kişi başı gelir 10 bin 659 dolar, cari açığın GSYH’ya oranı ise yüzde 3,6 oldu. 2015 yılında Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisindeki payı yüzde 1,15, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payı ise yüzde 4,1 idi. Bu oranlar 2022 yılında da değişmedi. 2024 yılında Türkiye hala küresel ekonomideki payını artırma arayışına devam ediyor” dedi.
Orhan Turan gibi Tuncay Özilhan da son konuşmasında Avrupa Birliği’nin Türkiye için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu vurguladı ve “dış politikadaki pazarlıkçı yaklaşım”dan vazgeçilmesinin altını çizdi.
Tuncay Özilhan’a Rahmi Koç’tan plaket
Kurulduğu 1971 yılından beri Türkiye’nin ekonomik ve siyaset hayatında etkili olan TÜSİAD’da bugün bayrak değişimi de vardı.
Son otuz yıldır TÜSİAD yönetimlerinde yer alan ve son dokuz yıldır Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olan Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan yerini QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras’a bıraktı.
Özilhan’a plaketini Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç verdi.
2023 yılında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Orhan Turan yeniden başkan seçilirken, başkan yardımcıları FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin ile ENKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tara’nın yerlerine Dimes CEO’su Ozan Diren ve Map Yatırım’da Yönetici-Ortak olan Can Yücaoğlu seçildi.