Twitter’da Mavi Tikli Olmak ya da Olmamak

Sosyal medya platformu Twitter paralı “Twitter Blue” hizmetini teşvik için, daha önce doğrulanmış hesapları göstermek amacıyla verdiği mavi tikleri 1 Nisan’dan itibaren kaldırmaya başlayacağını açıkladı.

Çok sayıda Twitter kullanıcısı paralı aboneliğe geçmedikleri taktirde 1 Nisan’dan sonra onay işaretini kaybetmeyi bekliyordu. Ancak öyle olmadı.

Twitter’da CEO Elon Musk döneminden önce mavi tiklerini almış olan kullanıcılar, profillerine baktıklarında onay işaretlerinin kaldırılmadığını gördü.

Kullanıcıları onun yerine, “Bu hesap ya Twitter Blue abonesi olduğu ya da daha önce onay işareti almış olduğu için doğrulanmış hesaptır” mesajıyla karşılaşmaya devam etti.

1 Nisan günü yalnızca tek bir Twitter hesabı onay işaretini kaybetti; 55 milyon takipçiye sahip New York Times gazetesinin ana Twitter hesabı.

“Geçmişten miras mavi tik” ve paralı “Twitter Blue”

Twitter’da kullanıcı hesaplarının hemen yanında yer alan mavi tik daha önce hesabın gerçek olduğunu, doğrulandığını göstermek amacıyla kullanılıyor ve daha çok kamuya mal olmuş kişilere, kurumsal hesaplara, medya sektöründeki kişi ve kurumlara veriliyordu.

İlgili Haberler Twitter Blue Apple Kullanıcıları İçin Daha Pahalı

Twitter’ı geçen yıl satın alan Elon Musk, Kasım ayında açıkladığı plan kapsamında, daha önce doğrulanmış hesaplara verilen mavi tiklerin kaldırılacağını ve aylık ücreti 8 dolar olan uygulamaya abone olanlara verileceğini belirtti.

Elon Musk yönetimindeki Twitter çeşitli hesap statüleri için başlatılan farklı renkteki onay işaretleri uygulaması kapsamında, doğrulanmış şirket hesaplarına sarı; hükümet bağlantılı hesaplara gri tik verdi.

Twitter daha önce mavi tik almış olan kullanıcıların, paralı uygulamaya abone olmadıkları taktirde, 1 Nisan’dan itibaren mavi tikleri kaybedeceklerini; yine paralı uygulamaya abone olmayan kurumsal hesaplardan farklı renkteki tiklerin kaldırılacağını açıkladı.

New York Times’ın onay işareti neden kaldırıldı?

1 Nisan tarihi geldiğinde, hesabın doğrulanmış kurumsal bir hesap olduğunu gösteren sarı tiki ilk ve tek kaybeden kurum, Elon Musk ve onun döneminde Twitter’da yaşanan değişikliklerle ilgili eleştirel haberler yapan New York Times gazetesinin 55 milyon takipçili ana hesabı oldu.

Gazetenin diğer hesaplarındaki sarı tiklerin ya da New York Times muhabirlerinin mavi tiklerinin kaldırılmamasıysa dikkat çekti.

New York Times geçen hafta, kurumsal hesaplar için Twitter’a para ödemeyeceğini; habercilik amaçlı bazı istisnalar dışında muhabirlerin şahsi hesapları için abonelik parasını da karşılamayacağını açıklamıştı.

Pazar günü paylaştığı mesajda gazetenin hesabındaki sarı tikin kaldırılacağını yazan Elon Musk, Twitter’ın yanısıra sahibi olduğu elektrikli otomobil şirketi Tesla’da otomasyon sistemlerindeki sorunları da haberleştiren New York Times’ı hedef aldı.

New York Times’ın herkesi, gazeteye paralı abonelik konusunda ısrarla zorladığını söyleyen Elon Musk, medya kuruluşunu iki yüzlülükle suçladı. Musk, gazetenin Twitter akışının okunamaz bir halde olduğunu iddia etti.

Twitter’da paralı uygulamaya geçmeyeceğini açıklayan Associated Press haber ajansının hesabında onay işaretinin kaldırılmamış olması ise dikkat çekti.

Twitter New York Times’ın hesabına ilişkin sorulara yanıt vermedi.

Paralı aboneliğe tepki

Twitter’da daha önceden doğrulanmış hesapların aldığı tikleri muhafaza etmek için şahsi kullanıcıların ayda 8 dolar; kurumsal kullanıcıların da ayda bin dolar ödemesi gerekiyor.

Basketbol yıldızı LeBron James ve Star Trek oyuncusu William Shatner gibi bazı isimler Twitter’ın paralı uygulamasına abone olmayacaklarını açıkladı.

Seinfeld dizisi oyuncularından Jason Alexander da mavi tikinin kaldırılması halinde sosyal medya platformundan ayrılacağını söyledi.

Beyaz Saray da personeline gönderdiği bilgi notunda Twitter’da paralı uygulamaya abone olmayacaklarını belirtti.

Washington Post gazetesi ve haber kuruluşu Politico da Twitter’da onay tiki almak için ücretli aboneliğe geçmeyeceklerini belirtti.

“Sahte güvenilirlik” algısı

Ücretli mavi tik uygulaması Twitter’ı Ekim ayında satın alan Elon Musk’ın ilk icraatlarından biriydi.

Ancak Musk’ın sahibi olduğu Tesla ve SpaceX gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu bazı kurumsal hesapların taklitlerinin türemesinin ardından bu hizmet geçici bir süre askıya alınmıştı.

Bir süre sonra yeniden devreye alınan paralı uygulamaya abone olan kullanıcılar Twitter’da daha az reklam görüyor, daha uzun video ve daha fazla karakterde mesaj paylaşabiliyor.

Twitter Blue uygulaması kullanıcılara daha önce ücretsiz olarak sağlanan ve güvenlik açısından önem taşıyan iki aşamalı doğrulama imkanı veriyor.

Uzmanlarsa kullanıcıların para ödeyerek mavi tik alabilmesinin sahte bir güvenilirlik algısı yarattığı ve bu durumun dezenformasyonun daha fazla yayılmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Uzmanlara göre para karşılığı tik alma uygulaması, dezenformasyon yaydıkları gerekçesiyle daha önce hesapları askıya alınan kullanıcıların içeriklerinin güçlenmesi gibi olumsuz bir etkiyi beraberinde getirebilir.

ABD’nin önde gelen medya kuruluşları, yeni dönemde para karşılığı herkesin sahip olabileceği onay işareti uygulamasının artık güvenilirliğini kaybettiğini savunuyor.

Dogecoin logosu tartışması

Twitter’a satın aldığından bu yana uygulama değişiklikleriyle eleştirilen Elon Musk bu hafta bir başka hamlesiyle de tartışmaya yol açtı.

Bir kullanıcının geçen yıl Mart ayında Twitter’ı satın alıp logosunu değiştirmesi önerisinde bulunduğu paylaşımı hatırlatan Elon Musk, sosyal medya platformunun internet sitesindeki mavi kuş logosunu kendisinin de yakından ilgilendiği kripto para birimi Dogecoin’in köpek logosuyla değiştirdi.

2013 yılında kurulan kripto para birimi Dogecoin’in hisselerinde Pazartesi günü yüzde 30 oranında artış yaşandı.

Dogecoin’e sık sık desteğini dile getiren Twitter CEO’su Musk, federal mahkemede açılan 258 milyar dolarlık toplu dava kapsamında, kripto para birimini teşvik ederek bir tür saadet zinciri planında rol oynamakla suçlanıyor.