İngiltere’de İstanbul’daki bir hastanede 2019'da geçirdiği kalça büyütme operasyonu sonrası hayatını kaybeden 31 yaşındaki Melissa Kerr ile ilgili soruşturma sonuçlandı. Adli tabip Kerr'e operasyonun riskleri ve ölüm oranıyla ilgili yeterli bilgi verilmediği sonucuna vardı.
İngiltere’de, İstanbul’daki özel bir hastanede 2019 yılında geçirdiği kalça büyütme operasyonu sonrası hayatını kaybeden 31 yaşındaki Melissa Kerr ile ilgili yürütülen soruşturma sonuçlandı. Soruşturma kapsamında hazırlanan raporda adli tabip, doktorların Melissa Kerr'e operasyonun riskleri ve ölüm oranıyla ilgili yeterli bilgi vermediği sonucuna vardı.
Önceki gün sonuçlanan soruşturma ve süreçle ilgili haberler İngiliz basınında geniş yer buldu.
The Guardian gazetesi ve BBC'de konuya ilişkin yer alan haberlere göre, adli tabip Melissa Kerr'e enjekte edilen yağın damara girerek akciğer atardamarını tıkadığını belirtti.
İngiltere’nin Norfolk şehrindeki Gorleston kasabasından olan Melissa Kerr, vücudun başka bir bölgesinden alınan yağın kalçasına enjekte edilmesi işleminin yapıldığı ameliyatı olduğu gün hastanede hayatını kaybetmişti.
İngiliz basınında yer alan haberlere göre, ameliyat İstanbul’daki Medicana Haznedar Hastanesi'nde yapılmıştı.
Hastaneden konuya ilişkin bir yorum ya da açıklama gelmediği ifade edildi.
Norfolk'taki kıdemli adli tabip Jacqueline Lake, İngiltere Sağlık Bakanı'na bir mektup yazarak insanların estetik ameliyat için denizaşırı ülkelere seyahat etmeleri konusundaki endişelerini dile getireceğini ve bu konuda bir rapor hazırlayacağını ifade etti.
Soruşturmadaki kanıtları inceleyen ve uzman tanık olarak Kerr'in soruşturması kapsamında rapor hazırlayan danışman plastik cerrah Simon Withey ise "Brezilya tipi kalça kaldırma" olarak bilinen işlemle ilgili ölüm oranının "4 binde birden fazla" olduğunu söyledi.
Withey, Kerr'e finansal olarak taahhütte bulunmadan önce ameliyatın riski açıklanmış olsaydı büyük olasılıkla ameliyata girmek istemeyeceğini kaydetti.
"Hastaların fotoğrafları gösterilmedi"
Soruşturmada, Kerr'in Türkiye'ye gitmeden önce bir hastane çalışanıyla yaptığı ve 3 bin 200 sterlin nakit ödeme yapmayı ayarladığı, ameliyat konusunda "biraz gergin" hissettiğini söylediği bir dizi mesaj da kanıt olarak gösterildi.
Soruşturmada ayrıca, Melissa Kerr’in birçok kez önceki hastaların fotoğraflarını görmek istediği ancak bunların gösterilmediği ortaya çıktı.
İngiliz kadının ameliyattan önce hiçbir sağlık sorununun bulunmadığı ve 10 yıl önce herhangi bir komplikasyon olmaksızın göğüs büyütme ameliyatı olduğu kaydedildi.
"Türkiye'de bunlara uyulmadığı açık"
Soruşturmada hastanın kendi sağlığı için güvenli ve sağlıklı bir karar alması için yeterli bilginin verilmediğini vurgulayan adli tabip, “Kerr, ameliyat tarihinden önce bir cerrah tarafından görülmemiş ve işlemlerden önce sınırlı bir değerlendirmeden geçmiştir. Bu ameliyatla ilişkili yüksek ölüm oranı konusunda cerrahlara yönelik uluslararası bir uyarı yayınlanmıştır. Türkiye'de bunlara uyulmadığı açık. Hastaların bu tür bir ameliyatın riskleri ya da ölüm oranı konusunda bilgilendirilmediğinden endişe duyuyorum. Gelecekte ölümler olacağına dair endişelerim var ve daha iyi bilgilendirme yoluyla gelecekteki ölümlerin önlenebileceği görüşündeyim” diye konuştu.
Kerr'in ailesi ise, "Umarız gelecekte kişiler, estetik cerrahi turizmi için Türkiye'ye seyahat etmeden önce gereken özeni gösterirler” açıklamasında bulundu.