‘Üçüncü Ülkelerle İlişkiler Müttefikliği Etkilememeli’

Your browser doesn’t support HTML5

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinden çıkan mesajları değerlendiren SETA Vakfı uzmanı Kılıç Buğra Kanat, bu yakınlaşma sonrası yapılan ‘Türk dış politikasında yeniden dönüşüm mü yaşanıyor?’ yorumlarının anlamsız olduğunu savunuyor.

“Türkiye uzun yıllardan beri dış politikasında çeşitlendirmeler yapmak istiyor. Ortadoğu ve Afrika açılımları sürüyor. Uçak hadisesine kadar Türkiye Rusya arasında altın çağ yaşanıyordu. İlişkiler hem ekonomik hem de stratejik boyutuyla olumluydu. Stratejik anlaşmazlıklar olmasına rağmen iki ülke bu anlaşmazlıkların ekonomi enerji ve bazı konularda siyasi konuları etkilemeyecek şekilde ortak bir çözüm bulmuştu. Ama burada Türkiye’nin NATO’dan vazgeçmesi, Batı’dan uzaklaşması gibi yorumlar veya endişeler anlamsız.”

“Türk kamuoyu hayal kırıklığı yaşadı”

Türkiye tarafından 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Batı’ya verilen sert mesajların ardından gelen Rusya yakınlaşması, ‘Türkiye Batı’ya mesaj veriyor’ yorumlarını gündeme getirmişti. Washington’daki düşünde kuruluşlarından Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı uzmanlarından Kılıç Buğra Kanat bu yorumları şöyle yanıtlıyor:

“Darbe girişimi sonrası Türk kamuoyunun ve Türk siyasi partilerinin Batı’ya karşı yaşadığı hayal kırıklığı vardı. Bunu siyasi partiler hayal kırıklığı boyutunda, kamuoyu daha sert tepki olarak yaşadı. ABD dışişleri bakanının ilk açıklamasında “devamlılık” vurgusu yapması demokrasi vurgusu yapılmaması, Mısır’da darbeye darbe demeyen bir yönetim ve batının oldukça kayıtsız tavrı göz önünde bulundurulduğunda büyük hayal kırıklığı yaşatıyor. Bunun dış politikaya yansıması olacak mı? Elbette.”

Suriye konusunda duruşu farklı olan iki ülke nasıl ortak pozisyon bulacak?

Kanat’a göre, NATO üyesi olması ve IŞİD’le mücadelede rol alması nedeniyle sorumlulukları olan Türkiye’nin, hem Rusya’dan gelecek inisiyatifi hem de batı ittifakındaki yeri ve sorumluluklarını düşünerek bir karar vermeye çalışacak.

“Suriye politikası ve PKK’nın yeniden başlayan saldırılarını göz önünde ABD’nin YPG ile ilişkileri ve yaptığı silah yardımı sürekli gündeme gelecek.”

SETA Uzmanı Kanat, Türkiye Rusya yakınlaşmasının Washington’dan nasıl göründüğü’ sorusunu ise şu sözlerle yorumladı:

“Amerika Başta Suriye olmak üzere Ukrayna krizinde İran krizinde Ortadoğu’daki birçok krizde Rusya’yla Amerika ciddi ittifak yaparak bu sorunları çözdü. Demek ki üçüncü ülkelerle ilişkiler, müttefiklik ittifak ilişkisini etkilememeli.”