“Ukrayna’daki Sıcak Çatışma Bölgesine Yardım Sağlandı”

Bakhmut

Ukrayna’da bir yılı aşan Rus işgaliyle başlayan savaşta, Birleşmiş Milletler ülkeye insani yardım ulaştırılmak için çabalarını sürdürüyor. BM insani yardım koordinasyon ofisi OCHA, Ukrayna ordusunun kontrolünde olan ancak Rusya’nın geri almaya çalıştığı savaşın en sıcak hatlarından biri olan Bakhmut'un yaklaşık 10 kilometre batısındaki Chasiv Yar'a, insani yardım malzemelerin çok zor şartlarda da olsa ulaştırıldığını açıkladı.

Aylarca süren çatışmalardan sonra, Rus paralı askerlerinden oluşan Wagner Grubu şimdi de diğer Rus askerleriyle birlikte şehrin doğu kısmının kontrolünü elinde tuttuğunu iddia ediyor.

New York'ta düzenlenen günlük basın toplantısında gazetecilere brifing veren BM Sözcüsü Stephane Dujarric, yardım konvoyunun, tıbbi ve hijyen malzemeleri, gıda, güneş lambaları ve brandalar dahil yaklaşık 2 bin kişi için insani yardım malzemesi sağladığını açıkladı.

Yardımın, BM Göç Örgütü (IOM), Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlandığı kaydedildi.

“BM sivillere ön cephede de olsa insani yardım ulaştırmakta kararlı”

Sözcü Dujarric, daha önce Chasiv Yar ve çevresinde yaşayan 16 bin kişinin bölgeden kaçtığını, BM’nin çatışmaların yoğun olduğu ön cephelere insani yardım ulaştırmakta kararlı olduğunu belirterek "Chasiv Yar, bir aydan daha uzun bir süre önce gaz tedarikinden tamamen kesildi ve tüm su, kamyonlarla getiriliyor. Güvenlik nedeniyle sınırlı kapasiteye sahip, hala çalışan tek şebeke sebebiyle elektriğe erişim son derece sınırlı. BM ve insani yardım kuruluşları, Rusya'nın kış saldırılarında ana hedef olan Bakhmut'taki yoğun çatışmalardan kaçan insanlara da ev sahipliği yapan Chasiv Yar'da, hala yaşayan sivilleri desteklemeye kararlığını sürdürüyor. Bu yıl şimdiye kadar, insani yardım ortaklarımızla birlikte, BM sıcak çatışmaların yaşandığı cepheye yakın yaşayan kişilere, 26 yardım konvoy göndererek aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu yaklaşık 230 bin kişiye, insani yardım ulaştırdı. Bu konvoyların 10'dan fazlası Donetsk bölgesinde, Ukrayna güçleri tarafından kontrol edilen bölgelerdeki topluluklara ulaştı. Yüz bin kişiye çok ihtiyaç duydukları insani yardım malzemeleri sağladı” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz yıl 24 Şubat tarihinde başlayan Rus işgalinden bu yana sağlık personeli ve tesislerine yönelik 833 saldırı gerçekleştiğini, bu saldırılar sonucunda 101 kişinin öldüğü, 36 kişinin yaralandığını belirterek “Sağlık asla hedef olmamalı” dedi.