Ukrayna'dan Orduyu Güçlendirme Planı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, Ukrayna silahlı kuvvetlerini önümüzdeki üç yıl içinde güçlendirmek için hazırlanan planı imzaladı. Buna göre üç yıl içinde Ukrayna ordusuna 100 bin yeni asker katılacak ve askerlerin maaşı arttırılacak. Avrupalı liderlerse Rusya'yla Ukrayna arasındaki krizde Zelensky'ye destek açıklamalarını sürdürüyor.

Ukraynalı parlamento üyelerine sükunet çağrısında bulunan ve panikten uzak durmalarını söyleyen Zelensky, asker sayısını arttırma talimatını "yakında savaşa girileceği için değil yakında ve gelecekte Ukrayna'da barış olması için" verdiğini söyledi.

Ukrayna sınırına 100 bin asker konuşlandıran Rusya, Ukrayna'yı işgal etme planı yaptığı iddialarını reddediyor. ABD ve müttefikleriyse Rusya'ya karşı yaptırım tehdidinde bulunuyor.

İlgili Haberler NATO Doğu Avrupa'ya Askeri Yığınak Yapıyor

Ukrayna silahlı kuvvetlerinde hali hazırda yaklaşık 250 bin asker bulunuyor. Rusya ise 900 bin askere sahip. Ukrayna'dan yapılan açıklamada Polonya ve İngiltere'yle "Rusya'nın devam eden saldırgan tavrı çerçevesinde" işbirliğini güçlendirme adımları atıldığı bildirildi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Kiev'e yaptığı ziyarette, Varşova'nın Ukrayna'ya yakıt ve silah desteği sağlayacağını, insani ve ekonomik yardımda bulunacağını söyledi.

"Rusya gibi bir komşuyla yaşamak, bizde bir yanardağın altında yaşadığımız hissi uyandırıyor" diyen Polonya Başbakanı Morawiecki, Ukrayna'ya topçu cephanesi, havan topu, seyyar hava savunma sistemleri ve gözetim amaçlı insansız hava araçları sağlama sözü verdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ise bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky'yle biraraya gelmesi bekleniyor. Batılı ülkeler, herhangi bir saldırıda bulunması durumunda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i ağır bedel ödeyeceği konusunda ikna etmek için Ukrayna'ya desteği sürdürüyor.

Johnson'ın Zelensky'yle buluşmasından önce yapılan açıklamada, "Rusya'yı geri adım atmaya ve kan dökülmesini önlemek için diplomatik çözüm yolu arama amacıyla diyalog sürecine girmeye çağırıyoruz. İngiltere, bir dost ve demokratik ortak olarak Ukrayna'nın egemenliğine zarar vermek isteyenlere karşı koymaya devam edecektir" denildi.

İlgili Haberler "ABD Rusya ile İlgili Her Senaryoya Hazır"

Batılı ülkeler, geçen hafta, Ukrayna'nın NATO'ya girmesinin önlenmesi ve NATO kuvvetlerinin Doğu Avrupa'dan çekilmesi şeklinde Rusya'nın ortaya koyduğu talepleri resmi bir açıklamayla geri çevirdi ve bunun yerine silah kontrolu ve güven arttırıcı önlemlere ilişkin görüşme yapma istekliliğini öne çıkardı.

Rusya henüz bir sonraki adımının ne olacağına ilişkin herhangi bir işaret vermedi. Kremlin, Cumhurbaşkanı Putin'in "gerekli olduğunu düşündüğü zaman" yanıt vereceğini kaydetti.

Putin, geçen hafta, ABD ve NATO'nun Moskova'nın ana güvenlik taleplerine karşılık vermediğini belirtmiş, ancak Rusya'nın görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu dile getirmişti.

Öte yandan Putin, bugün İtalya Başbakanı Mario Draghi'yle bir telefon görüşmesi yaptı. Draghi'nin makamından yapılan açıklamada iki liderin krize "sürdürülebilir" bir çözüm bulma ve "karşılıklı güven iklimi" inşa etme gerekliliği konusunda fikir birliği içinde oldukları kaydedildi.

Açıklamada İtalya Başbakanı Draghi'nin "krizin daha da tırmanması durumunda ortaya çıkacak ciddi sonuçlar ışığında" Ukrayna'daki gerginliği azaltmanın önemini vurguladığı ayrıntısı da yer aldı.

İlgili Haberler Güvenlik Konseyi'nde ABD-Rusya Gerilimi


"Birlik olmalıyız"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, Rusya'nın sınına asker yığınağı yapmasına rağmen ABD ve diğer NATO müttefiklerinin Rusya'ya her an saldırabileceği şeklindeki uyarılarına karşı koyuyor.

Zelensky, parlamento üyelerine yaptığı açıklamada, "İç politikada birlik olmalıyız. Hükümete muhalif olabilirsiniz, ama Ukrayna'ya muhalif olamazsınız. Hükümeti, cumhurbaşkanını sevmeyebilirsiniz, ama kendi halkınızı sevmemezlik edemezsiniz, siyasi kazanım için panik havası yaratamazsınız, insanları teyakkuzda tutamazsınız" ifadelerini kullandı.

Batı'nın Moskova'ya yönelik olası yaptırımlarının, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleriyle çatışan ayrılıkçıları desteklemesi sonrasında getirilen yaptırımların üzerine inşa edilmesi planlanıyor. Ancak Avrupa'nın Rus enerjisine olan bağımlılığı, Batılı ülkelerin elini zayıflatıyor.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov'un bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la bir telefon görüşmesi yapması planlanıyor. Bu, Washington'un geçen hafta Rusya'nın güvenlik taleplerine verdiği resmi yanıttan sonra yapılacak ilk görüşme olacak.

İlgili Haberler Rusya’dan ABD’ye Yazılı Yanıt

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD'nin Rusya'dan yazılı bir yanıt aldığını söyledi.

Üst düzey diplomatik kaynak, Rus haber ajansı RIA'ya, mektubun, Sergey Lavrov'un diğer NATO üyelerine de gönderilen sorularını içerdiğini, bu soruların "güvenliğin bölünmezliği" kavramının nasıl anlaşıldığına ilişkin olduğunu söyledi.

Moskova, Soğuk Savaş'ın bitmesinden bu yana NATO'ya Doğu Avrupa'dan 14 yeni üye katılmasının Rusya açısından bir tehdit oluşturduğunu kaydediyor. Ülkelerin başkalarının güvenliği pahasına kendi güvenliklerini güçlendirmemesi gerektiği şeklinde uluslararası arenada üzerinde anlaşılan ilkenin NATO tarafından ihlal edildiği de Moskova'nın açıklamaları arasında bulunuyor.