İstanbul Antlaşması kapsamında Ukrayna’dan çıkan 3. tahıl gemisi de Türk karasularına ulaştı. Bu gemilerden Panama bayraklı Navistar, İstanbul’un kuzeyindeki denetimlerinin başarıyla sonuçlanmasının ardından İrlanda’ya doğru yola çıktı.
İlgili Haberler 3 Tahıl Gemisi Daha Türkiye’de
Ukrayna’nın liman kenti Odessa’dan yola çıkan Panama bayraklı gemi 33 bin ton mısır taşıyor.
Ukrayna tahılına ilk ulaşan ülke Türkiye olacak
İstanbul açıklarına ulaşan üçüncü gemi, Türkiye bayraklı Polarnet oldu.
Ukrayna’nın Çornomorsk kentindeki limandan yola çıkan kuru yük gemisi, 13 bin ton mısır taşıyor.
Polarnet, denetimlerin tamamlanması halinde yükünü yarın öğleden sonra Kocaeli’nin Derince limanına boşaltacak.
Ukrayna’dan yola çıkan ilk tahıllar Lübnan, İrlanda, Türkiye ve İngiltere’ye gönderiliyor
Polarnet ve Navistar ile birlikte 5 Ağustos’ta yola çıkan bir diğer gemi olan Rojen de İstanbul’un Demirciköy açıklarına ulaştı.
Rojen de tıpkı Polarnet gibi yarın Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinden oluşan Müşterek Koordinasyon Merkezi yetkilileri tarafından denetlenecek.
Denetimlerinde sorun çıkmaması halinde Malta bayraklı gemi, İngiltere’nin Kuzey Yorkshire bölgesinde bulunan Teesport limanına doğru yola çıkacak.
Malta bayraklı gemi, 12 bin ton mısır taşıyor.
Ukrayna limanlarından sevkiyat başlayan ilk dört gemi 85 bin ton mısır taşıyor
Ukrayna’dan yola çıkan ilk gemi olan Sierra Leone gemisi de dahil edildiğinde, 85 bin ton mısır, dört ülkeye gönderiliyor.
3 Ağustos’ta İstanbul Boğazı’na ulaşan ilk gemi olan 27 bin ton mısır yüklü Sierra Leone bayraklı Razoni gemisi ise bu gece yarısı Mersin açıklarına ulaştı. Geminin Pazar günü Lübnan’ın Trablusşam limanına demirlemesi bekleniyor.
Milli Savunma Bakanı Akar, Ukraynalı muhatapları ile görüştü
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi’ye gerçekleştirdiği ziyarette yer alan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile görüştü.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bilgi paylaşımında, ‘‘Görüşmede tahıl sevkiyatı konusunda gelinen son durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Sayın Bakanlar tarafından görüşmede tahıl sevkiyatı konusunda sağlanan ivmenin devam ettirilmesi ile Müşterek Koordinasyon Merkezinde iş birliği ve koordinasyon içerisinde yürütülen çalışmalardan duyulan memnuniyet ifade edildi’’ görüşlerine yer verildi.
Erdoğan, Rusya’nın 40 milyon ton tahılı için Türkiye’nin arabulucu olabileceğini açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Soçi görüşmesinden dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, küresel tahıl krizinin çözümünde Türkiye’nin gücünü gösterdiğini belirtirken Ukrayna’dan çıkmayı bekleyen 20 gemi dışında, Rusya’nın 40 milyon ton civarındaki tahılının, uluslararası piyasalara ulaşması için Türkiye’nin aracılık üstlenebileceğini dile getirdi.
Erdoğan, ‘‘İstanbul’dan geçen Razoni kuru yük gemisi aslında bir ilkti. Bunun arkasında bu şekilde sırada olan 20 civarında gemi var. Hepsinden öte, şu anda Rusya diyor ki ‘Bizim ciddi manada çıkabilecek hazırlığımız var, gücümüz var. Bizdekilere ne zaman aracılık edeceksiniz?’ İlgili bakanlıklarımız, birinci derecede de Ticaret Bakanlığımız bu konuda hızla çalışıyorlar. Hele hele burada imzayı attıktan sonra sorumluluğu daha da artmış vaziyette. Rusya diyor ki ‘Benim malım çok fazla. Örneğin asgari 40 milyon ton ben şu anda mal çıkarabilirim.’ Tabii arada kara kediler var, güya Türkiye gemileri durdurmuş gibi dedikodu dolaştırıyorlar. Böyle bir şey yok. Aksine, ilk gemi nasıl Lübnan'a gittiyse, bu tür gemilerin hepsi bizim üzerimizden gitmeleri gereken ülkelere ulaşmaları için yola revan olacaklar. Bunun aracılığını da Türkiye en güzel şekilde ortaya koyacak. İstanbul’daki sözleşmeyle sağladığımız o başarıyı bundan sonra da devam ettireceğiz’’ dedi.