Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, “Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Ukrayna limanları bloke edildi. Rusya küresel gıda güvenliğine büyük bir tehdit oluşturdu. Limanlarımızda uluslararası pazara çıkaramadığımız toplam 22 milyon ton tahıl bloke altında kalmaya devam ediyor. Rusya, Türkiye gibi ülkelere çalıntı buğday da satıyor. Türkiye’ye başvuru yaptık” dedi.
Büyükelçi Bodnar, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgalde 100’üncü gün olması nedeniyle basın toplantısı düzenledi.
Bodnar, “Rusya bu savaşı sonlandırmak yerine savaşı devam ettirmek istiyor. Bildiğiniz gibi Donetsk bölgesinde sıcak çatışmalar devam ediyor. Herson ve Zaporijya bölgelerinde de sıcak çatışmalar devam ediyor. Ne yazık ki her gün yaklaşık 100 askerimiz hayatını kaybediyor. Bizim mücadele etmekten başka çaremiz yok. Müzakere sürecine devam etme sürecimiz Rusya tarafından başlatılan yeni saldırılara sebep olmuştur. Ukraynalılar’ın çoğu teslim olmaktansa topraklarımızın bütünlüğünü sağlamak için savaşmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyor. Halkımız mücadeleye devam etmeye hazır ama kendisi için, başkası için değil’’ dedi.
İlgili Haberler "Türkiye’nin Tahıl Krizindeki Rolünü Takdir Ediyoruz"Rusya ile sonsuza kadar savaşmak istemediklerini, çünkü barıştan yana olduklarını söyleyen Vasil Bodnar, ‘’Müzakere masasına dönmeye hazırız. Biz barışçı bir milletiz. Türkiye’nin ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ yaklaşımını bu bağlamda paylaşıyoruz. Ukrayna kendi toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunması için mücadele ediyor. Ukrayna, Batı’yı Rus saldırganlığından koruyor. Biz müzakere masasına dönmeye hazırız. Ama bu süreç Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi ilkesine dayanmalıdır” diye konuştu.
“Türkiye’ye çalıntı buğday başvurusu yaptık”
Rusya’nın küresel gıda güvenliğini de tehdit ettiğini söyleyen Bodnar, “Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Ukrayna limanları bloke edildi ve bu hâlâ bloke altında kalmaya devam ediyor. Limanlarımızda uluslararası pazara çıkaramadığımız toplam 22 milyon tahıl bloke altında kalmaya devam ediyor. BM ile birlikte bu sorunu çözmek için ilgili yollar arayışındayız. Sorun Rusya Federasyonu'ndan kaynaklıdır. Karadeniz'i tehlikeye sokan Ukrayna mayınları ve askerleri değil, Rusya'nın fırlattığı füzelerdir. Rusya utanmaz bir biçimde Ukrayna’ya ait olan buğdayları çalıyor ve işgal edilmiş Kırım’dan çıkarmaya çalışıyor. Çalıntı tahıl yabancı ülkelere satılıyor. Türkiye de bu ülkeler arasındadır. Biz bu konuda Türkiye’nin yardımcı olması için Türkiye’ye başvurumuzu yaptık” açıklamasında bulundu.
Your browser doesn’t support HTML5
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, "Rusya'nın çalıntı buğday taşıdığını" iddia ettiği beş geminin ismini de paylaştı. Bu gemiler Finikia, Nadezhda, Sormivskiy, Vera ve Mikhail Nenashev olarak açıklandı. Elçilik, gemi isimlerinin Türk hükümetine iletildiğini kaydetti.
Rakamlarla Ukrayna açısından savaş tablosunu anlattı
Büyükelçi Bodnar, savaşın bedeli ile ilgili de, “Bu savaş aslında 8 yıldır devam ediyor. Bu son derece zor bir 100 gün oldu. Bu 100 gün içinde hayatta kalmakla yetinmedik bir nevi de kazanmış olduk. Bu aslında bizim bağımsızlık için sürdürdüğümüz bir savaş. Türk halkı bu savaşı 100 sene önce verdi. Aslında bu savaşın bedeli çok ağır. Savaşta binlerce askerimizi ve sivilimizi kaybettik. 10 binlerce kişi yaralandı. Şehirlerimizin altyapısı yok edildi. 100 gün içinde Rusya, topraklarımızda Ukrayna Başsavcılığı tarafından kaydedilmiş 21 bin suç işledi. Rus işgalciler sadece insanlarımızı öldürmüyor, kadınlarımıza tecavüz ediyor, malı mülkü çalıyor ve gerçekten çok korkunç bir tablo ortaya çıkarıyor. 700’den fazla çocuk zarar gördü. 242 çocuğumuz da hayatını kaybetti. Yaklaşık 220 bin kişi evlerinden oldu. İşgalci on binlerce evi yok etti. 100 gün içinde 501 hastane, 191 eğitim kurumu, 153 mimari anıt ve 18 bin altyapı tesisi yok edildi. Bu savaştan dolayı 12 milyon Ukrayna vatandaşı yaşadıkları yeri değiştirmek zorunda kaldı. 6 milyon kişi de yurt dışına çıktı. Rusya gazetecilere karşı 282 suç işledi ve sadece öylesine 32 gazeteciyi öldürdü. Rusya saldırgan politikasından sürgün politikasına döndü. Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon vatandaşımız Rusya’ya zorunlu olarak sürgün edildi. 1 milyondan 220 bini ise çocuklardır” ifadelerini kullandı.
“Yaklaşık 150 bin Ukrayna vatandaşı Türkiye’ye geldi. Bu insanlardan bir kısmı geri döndü” diyen Bodnar, “Türkiye'de gerçekten güvenli bir sığınak ve ev buldular” dedi.