Rusya'nın Ukrayna'nın merkezindeki Vinnıtsya şehrine Karadeniz'deki bir denizaltıdan düzenlediği füze saldırısında en az 20 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
Cephe hatlarından uzaktaki kentten gelen görüntüler kalın, siyah duman tabakasının yüksek bir binadan yükseldiğini gösteriyor. Bu, 24 Şubat'taki Rus işgalinin başlamasının ardından bir sivil hedefe yapılan en şiddetli saldırılardan biri olarak değerlendiriliyor.
''Ölenlerden üçü çocuk''
Yetkililer ölenler arasında 3 çocuğun bulunduğunu bildirdi. İnternette yer alan bir fotoğraf, kaldırımda devrilmiş bir çocuk arabası ve yanında üstü örtülü bir cesedi gösteriyor.
Ukrayna ordusu, Kiev'in 200 kilometre güneybatısında, genellikle sakin bir şehir olan Vinnıtsya'nın, kimliği belirsiz bir denizaltıdan ateşlenen üç Rus Kalibr seyir füzesi tarafından vurulduğunu ve Ukrayna kuvvetlerinin diğer iki füzeyi etkisiz hale getirdiğini açıkladı.
Polis yaklaşık 50 kişinin ciddi şekilde yaralandığını ve 15 kişinin kayıp olduğunu aktardı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rus füzelerinin Ukrayna'nın batısında iki binayı vurduğunu, aralarında üç çocuğun olduğu 20 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını doğruladı.
Zelenski, ''Bugün sabah, Rus füzeleri Vinnıtsya kentimizi; sıradan, barış içinde yaşayan kenti vurdu. Seyir füzeleri iki kamu binasını hedef aldı, evler yok oldu, bir sağlık merkezi, arabalar ve tramvaylar alev aldı. Bu Rusya'nın terör eylemidir'' diye konuştu.
Soykırım ve savaş suçu iddiaları
Ukrayna Savunma Bakan Vekili Hanna Malyar, Kiev'de düzenlediği brifingde saldırının ''soykırım için daha fazla delil'' oluşturduğunu söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'yı yeni bir savaş suçu işlemekle suçladı.
Devlet Acil Servisi, dokuz katlı bir işyeri bloğunun otoparkına sabah 10.50'de bir füzenin isabet ettiğini, çevredeki konutların hasar gördüğü ve büyük bir yangın çıktığını bildirdi.
İlgili Haberler "Tahıl Koridoru Görüşmelerinin İlki Olumlu"Yetkililer Rusya işgali öncesinde 370 bin nüfuslu Vinnıtsya'daki saldırının ardından enkaz altından başka kimsenin sağ çıkması umudunun çok düşük olduğunu kaydetti.
Rusya Savunma Bakanlığı ise henüz Vinnıtsya'dan gelen haberler hakkında yorum yapmadı.
Rusya savaş suçları işlediği iddialarını ve sivilleri kasti olarak hedef aldığını reddediyor.
Savaş suçu soruşturmalarında 40'tan fazla ülkeden işbirliği kararı
ABD ve 40'tan fazla ülke Ukrayna'da savaş suçu olduğundan şüphelenilen eylemlerle ilgili soruşturmalarında işbirliği yapma kararı aldı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) merkezi Lahey'deki konferansta aralarında Avrupa Birliği, İngiltere, ABD, Kanada, Meksika ve Avustralya'nın olduğu 45 ülke, Ukrayna'daki savaş suçlarıyla ilgili soruşturmalarda birlikte çalışmak için siyasi bir bildiri imzaladı.
Toplantıda soruşturmaları tekrar etmekten kaçınmak için bir şemsiye grup oluşturmak, Ukraynalı savcıları eğitmek ve Ukrayna'da faaliyet gösteren adli tıp ekiplerinin sayısını arttırmak gibi kararlar alındı.
Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yanısıra Ukrayna'daki başsavcılık ofisine ve Birleşmiş Milletler'in destek çabalarına yardımcı olmak için 20 milyon dolar bağışlanması sözü verildi.
23 bin civarında savaş suçu soruşturması açıldı
Yetkililer, 23 bin civarında savaş suçu soruşturmasının açıldığını, ekiplere farklı ülkelerin başkanlık ettiğini, kanıtların güvenilir ve organize olması gerektiğini söyledi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Ukrayna ve Rusya Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi olmadıkları için Hollanda'nın uluslararası bir Ukrayna savaş suçları mahkemesi kurmayı değerlendireceğini söyledi.
Şubat ayındaki işgalden bu yana, Rus bombardımanı Ukrayna şehirlerini harabeye çevirdi, işgal altındaki kasaba ve köylerin sokaklarında cesetler bulundu. Ukrayna, on binlerce sivilin öldüğünü öne sürerken Moskova iddiaları reddediyor.
Ayrıca, Ukraynalılar'ın Rus mahkumlara kötü davrandığına dair haberler de gündeme geliyor. Bu suçlamaların büyük kısmı Birleşmiş Milletler gibi kurumlara sunuluyor.
Rusya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden desteğini çekmişti
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Moskova'nın 2014 yılında Kırım Yarımadası'nı Ukrayna'dan ilhak etmesini ''silahlı çatışma'' olarak nitelendirmesinin ardından, Rusya 2016 yılında mahkemeden desteğini çekmişti.
İşgalin başladığı 24 Şubat'tan beri, Ukrayna makamları iki Rus askerini savaş suçlarından mahkum etti.
Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı bölgeler ise iki İngiliz savaşçıya ve bir Fas vatandaşına ölüm cezası vermek dahil kendi davalarını düzenliyor. Batılı ülkeler bu mahkemeleri ''düzmece'' olarak değerlendiriyor.