Ukrayna’daki baraj felaketinin ardından bulaşıcı hastalık riski artıyor

An aerial view shows a flooded area after the destruction of the Kakhovka dam, amid Russia's attacks on Ukraine, in Kherson, Ukraine, June 10, 2023.

NEW YORK- Geçtiğimiz yılın Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna işgaliyle başlayan savaş ülkede kalanların yeni felaketlerle karşı karşıya kalmasına neden oluyor. En son yaşanan baraj felaketinin ardından yaklaşık 200 bin Ukraynalı ’ya insani yardım ulaştırılmış olsa da bölgede şimdi de salgın hastalık tehlikesi ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) patlama sonrası yaşanan sel yüzünden bazı bulaşıcı hastalıkların felaket bölgesinde yayılmasından endişe duyduklarını açıkladı.

Örgütün Ukrayna temsilcisi Dr. Jarno Habicht, barajın çökmesinin ardından öncelikli endişenin kolera ve tifo gibi su kaynaklı hastalıkların yanı sıra kemirgen kaynaklı hastalıkların potansiyel salgını olduğunu söyledi.

‘’Her türlü kötü senaryoya karşı hazırız’’

Dr. Jarno Habich, felaket bölgesinde bulunan tüm ekiplerin salgın hastalıkla ilgili son gelişmeleri sahada izlediklerini, kuruluşlarının her türlü kötü senaryoya karşı hazır olduğu gelişmelere göre desteği artırmaya hazır olduklarını söyledi.

Su ve gıda güvenliği endişelerini dile getiren Dr. Habicht, Dünya Sağlık Örgütü'nün önleyici bir tedbir olarak Herson bölgesindeki ve komşu bölgelerdeki yüz binlerce kişinin içme suyuna ihtiyacı olan kişilere kısmen kolera kitleri sağladığını ve ihtiyacı olan herkese bu kitleri ulaştırmak için yoğun çalışma içinde olduklarını kaydetti.

Dr. Habicht ayrıca su sıkıntısı yaşayan Kryvyi Rih ve Mykolaiv gibi komşu şehirlerin içme suyu ihtiyacını sağlamak için ek boru hatları konusunda yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

‘’Ruh sağlığı sorunlarının artmasından endişe ediyoruz’’

Ukrayna temsilcisi, '’Acil durum içinde yeni acil durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Barajda patlama sonrasında meydana gelen yıkımı bölgede yaşayan nüfus üzerinde önemli düzeyde ruh sağlığı sorunları yarattı. Bölge halkı bedelini çok daha ağır bir şekilde ödeyebilir’’ dedi.

Dr. Habicht ayrıca bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik tedavi eksikliğinin de felaket bölgesinde temel bir sorun haline geldiğini belirterek, ‘’Birçok sağlık tesisi su altında kaldı. Su ve elektrik tedarik sorunları sağlık tesislerini çalışamaz duruma getirdi. Bölgedeki birçok yaşlı insan, bakım eksikliği nedeniyle risk altında’’ ifadelerini kullandı.