İsrail, Uluslararası Af Örgütü'nün kendisini Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan yeni raporunun “tamamen yanlış ve yalanlara dayalı” olduğunu söylerken, insan hakları gözlemcisini de “acınası ve fanatik bir örgüt” olarak kınadı.
Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü, Perşembe günü yayınladığı raporda İsrail ve ordusunun, soykırımı “ulusal, etnik, ırksal ya da dini bir grubu tamamen ya da kısmen yok etmek amacıyla işlenen eylemler” olarak tanımlayan 1948 tarihli Birleşmiş Milletler destekli Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği sonucuna vardı.
Yaklaşık 300 sayfalık rapor, 7 Ekim 2023'te Hamas militanları tarafından İsrail'in güneyine düzenlenen ve 1200 kişinin ölümü ve 250 kişinin rehin alınmasıyla sonuçlanan saldırının ardından başlayan dokuz aylık dönemi kapsıyor. İsrail buna karşılık olarak Filistin yerleşim bölgesine yönelik büyük bir kara ve hava harekatı başlatmıştı.
Af Örgütü, bu sonuca İsrailli yetkililerin yüzlerce “insanlık onurunu kırıcı ve soykırımcı açıklamalarına” ve Gazze'den gelen saha raporlarına dayanarak vardığını bildirdi. Raporda İsrail'in Ekim 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlediği 15 hava saldırısında 141'i çocuk olmak üzere 334 sivilin öldüğü belirtilirken, Af Örgütü saldırıların askeri hedeflere yönelik olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını kaydetti.
İlgili Haberler İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında iki yardım görevlisi öldüGrup, Gazze'deki 2,3 milyon insanın çoğunu yerinden eden toplu tahliye emirleri ve insani yardım teslimatlarının kısıtlanması dahil İsrail'in eylemlerinin, Filistinliler’in “yavaş, hesaplanmış bir ölüm” yoluyla kasıtlı olarak yok edilmesine yol açtığını söyledi.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, raporda, grubun bulgularının “uluslararası toplum için bir uyandırma çağrısı görevi görmesi gerektiğini, bunun soykırım olduğunu” söyledi.
Callamard, İsrail'in en büyük uluslararası müttefiki olan ABD'nin ve İsrail'e silah sağlayan diğer ülkelerin soykırıma ortak olma riski altında olduğunu belirtti.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir açıklamayla raporu “uydurma” olarak nitelendirdi ve 7 Ekim'de “soykırım niteliğinde bir katliam” yapanın Hamas olduğunu kaydetti. Açıklamada o tarihten bu yana İsrail'in “yedi farklı cepheden gelen günlük saldırılara” karşı kendisini “tamamen uluslararası hukuka uygun olarak” savunduğu belirtildi.
Washington Post gazetesi, İsrail ordusundan Uluslararası Af Örgütü'nün “soykırım ve kasıtlı zarar iddiaları sadece asılsız değil, aynı zamanda sivilleri canlı kalkan olarak kullanması ve İsrailli sivilleri kasıtlı olarak hedef alması dahil Hamas'ın uluslararası hukuk ihlallerini görmezden geliyor” şeklinde bir açıklama aldığını söyledi.
İlgili Haberler Gazze'deki İsrail saldırılarında en az 30 Filistinli öldü; İsrail tankları Nuseyrat kampından kısmen çekildiAf Örgütü'nün İsrail'deki şubesi de Uluslararası Af Örgütü tarafından yöneltilen suçlamalara itiraz ederek soykırım yapıldığına dair somut bir kanıt olmadığını söyledi.
Af Örgütü İsrail ofisi, rapor için yapılan araştırmada yer almadığını ancak İsrail tarafından işlenen olası insanlığa karşı suçlarla ilgili bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini bildirdi.
ABD'den "iddialar asılsız" açıklaması
ABD de Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail'in Gazze savaşında Filistinliler'e karşı soykırım uyguladığı sonucuna katılmadığını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifinginde gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze'deki soykırım iddialarını asılsız bulmaya devam ettiğini söyledi.
Patel, İsrail'in Uluslararası Af Örgütü'nü “içler acısı ve fanatik” olarak suçlamasına ise mesafeli yaklaştı. Patel, “Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum örgütlerinin, insan hakları gruplarının ve STK'ların Gazze ile ilgili bilgi ve analiz sağlamada oynadıkları hayati rol sürüyor” dedi.
ABD'nin rapora katılmamasının, “bu çatışmanın siviller ve sivil kayıplar üzerindeki etkisine ilişkin devam eden endişelerini değiştirmediğini" kaydeden Patel, "İsrail'in uluslararası insancıl hukuka uymasının ahlaki ve stratejik bir öncelik olduğunu her fırsatta vurgulamaya devam ediyoruz” diye konuştu.
İlgili Haberler İsrailli liderler Trump’ın rehineler konusundaki sözlerini mennuniyetle karşıladıGazze'deki sağlık yetkililerine göre İsrail'in Gazze'deki karşı saldırısında yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 44 bin 500'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ölü sayısına öldürdüğü binlerce Filistinli militanın da dahil olduğunu söylüyor.
İsrail, Hamas militanlarının gizlenmek için sıklıkla konutları, okulları ve hastaneleri kullandığını iddia ediyor. Hamas bunu reddediyor ve İsrail güçlerini ayrım gözetmeksizin saldırmakla suçluyor.
Uluslararası Af Örgütü, raporuyla birlikte, uluslararası toplumda İsrail'i Gazze'ye yönelik savaşında insan hakları ihlalleri yapmakla suçlayanlara katıldı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi geçtiğimiz ay İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçları ve savaş yöntemi olarak aç bırakma dahil insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla tutuklama emri çıkarmıştı.
Güney Afrika, Lahey'deki Birleşmiş Milletler destekli Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı soykırım suçlamasında bulundu.