BM Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA), Ukrayna’daki Zaporijya nükleer santraline yönelik Pazar günü yapılan insansız hava saldırısının “büyük bir nükleer kaza riskini beraberinde getirdiği” uyarısında bulundu.
Rusya, üç kişinin yaralandığını söylediği saldırının arkasında Ukrayna'nın olduğunu iddia ederken, Ukrayna ise olayla ilgisi olmadığını bildirdi.
Rusya'nın resmi nükleer kuruluşu Rosatom, "Zaporijya Nükleer Santrali benzeri görülmemiş bir dizi insansız hava aracı saldırısına maruz kaldı ve bu tesisin güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturuyor" açıklamasında bulundu. Rosatom, saldırıların ardından tesis ve çevresindeki radyasyon seviyelerinin normal olduğunu ve ciddi bir hasar bulunmadığını belirtti.
Ukraynalı bir istihbarat yetkilisi ise, "Kiev'in santrale yapılan saldırıyla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi ve bunun bizzat Rusya'nın işi olduğunu" ileri sürdü.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova ise, dünya liderlerini "nükleer terörizm" eylemini kınamaya çağırdı. Zakharova, Batılı liderler harekete geçmeden önce Ukrayna'nın santraldeki nükleer güvenliği kaç kez daha tehlikeye atacağını sordu.
Zaporijya’da bir uzman ekibi bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, santrale yönelik üç insansız hava aracı saldırısını doğruladı.
Daire, hasarın nükleer güvenliği tehlikeye atmadığını söyledi, ancak "bu, reaktörün muhafaza sisteminin bütünlüğünü zayıflatma potansiyeli olan ciddi bir olaydır" uyarısında bulundu.
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Rafael Grossi "Bu, Zaporijya Nükleer Santrali'nin karşı karşıya olduğu nükleer emniyet ve güvenlik tehlikelerinde büyük bir artıştır. Bu tür pervasız saldırılar, büyük bir nükleer kaza riskini önemli ölçüde artırır ve derhal durdurulmalıdır. Nükleer enerji santraline saldırmak kesinlikle kabul edilemez" dedi.
Rusya'nın elinde bulunan altı reaktörlü dev nükleer tesis Zaporijya, Rusya-Ukrayna çatışmasının ön cephesinde yer alıyor.
Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya nükleer tesisi Avrupa'nın en büyüğü. Rus güçleri Şubat 2022'de başlattıkları geniş çaplı işgalden kısa bir süre sonra tesisi ele geçirdi ve o zamandan beri de işgal altında tutuyor.
Tesis 2022 yılında enerji üretimini durdurdu ancak "sıcak koruma" durumunda olan, yani tamamen devre dışı olmayan reaktörlerinden birini soğutmak için sürekli elektrik kaynağına ihtiyaç duyuyor.
İlgili Haberler Zelenski: “Türkiye’nin arabulucu olması bizim için yeterli değil”