Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO), “Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm: Eğilimler 2023” raporuna göre küresel istihdamdaki istikrarsızlık ve azalan büyüme oranları, insani çalışma koşullarını ve sosyal adaleti olumsuz etkileyerek daha da kötüleştirecek.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün son raporunda, iyi iş bulmanın daha da zorlaşacağı belirtilerek, “Ekonomik yavaşlama, çalışanları daha düşük kaliteli işleri kabul etmeye zorlayacak. Yoksulluğun azaltılmasında on yıldır kaydedilen ilerleme, COVID-19 krizi esnasında sekteye uğradı. 2021 yılında başlayan toparlanmaya rağmen, insanların daha iyi iş bulma şansı 2023 yılı genelinde muhtemelen daha da kötüye gidecek” denildi.
İlgili Haberler IMF 2023 Küresel Büyüme Tahminini Değiştirmedi“Küresel işsizlik büyüyecek”
Raporda, 2023 yılında küresel istihdamdaki artışın, 2022 yılında yaşanan artışın yarısından azı olan yüzde 1 oranında kalacağını tahmin ediliyor. Küresel işsizliğin ise 2023 yılında yaklaşık 3 milyon işsizin eklenmesiyle, 208 milyon kişiye yükselerek yüzde 5,8 oranın yükseleceği belirtiliyor.
Tahmin edilen artışın ılımlı düzeyde olması, büyük ölçüde, yüksek gelirli ülkelerde işgücü arzı darlığına bağlanıyor. 2020- 2022 yılları arasında görülen küresel işsizlikte azalışın tersine döneceğine işaret ediliyor. Raporda, ekonomik durgunluk şartlarının üretkenliği ve işgücü piyasası toparlanmasını tehdit ettiği belirtildi.
“Üç olumsuz faktör aynı anda harekete geçti”
ILO, küresel işgücünün kötüleşmesinin başlıca nedenlerini, yakın zaman önce ortaya çıkan jeopolitik gerilimler, Ukrayna savaşı, küresel salgın sonrasında ülkeler arasında toparlanmada artan dengesizlik, küresel tedarik zincirlerinde yaşanan darboğazlar olduğunu belirterek, “Tüm bu faktörler biraraya gelince, 1970’lerden bu yana ilk kez durgunluk, yüksek enflasyon ve düşük büyüme aynı zamanda harekete geçerek olumsuz etkileri körükledi” ifadesine yer verdi.
İlgili Haberler ABD'de Perakende Satışlar Geriledi Üretici Fiyatları Düştü“Kadın ve gençlerin durumu daha zor”
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün son raporunda, kadınlar ve gençlerin işgücü durumunun belirgin ölçüde daha kötüye gittiği, küresel çapta kadınların işgücüne katılım oranının 2022 yılında yüzde 47,4, erkeklerin ise yüzde 72,3 olduğu kaydedildi. Aradaki yüzde 24,9’luk farkın, işgücü dışında kalan her erkeğe karşılık iki kadının işgücü dışında olduğu anlamına geldiği belirtildi.
Gençlerin, insana yakışır iş bulma ve muhafaza etmede büyük zorluklar yaşadığı, genç işsizlik oranı, yetişkinlerin üç katı düzeyinde seyrettiği kaydedildi. Raporda gençlerin yüzde 23,5’inin ne eğitimde ne de istihdam verilerinin içinde yer aldığı belirtildi.
Son raporu değerlendiren Uluslararası Çalışma Örgütü Direktörü Gilbert F. Houngbo, “Daha çok sayıda insana yakışır işe ve sosyal adalete acil ihtiyaç var. Böylesine çoklu zorluklarla yüzleşmek istiyorsak, yeni bir küresel toplumsal sözleşme yaratmak için birlikte çalışmak zorundayız” dedi.