UNICEF: “İklim krizi nedeniyle 6 yılda 43 milyon çocuk yerlerinden edildi”

Guatemala'da Eta Kasırgası sonrası evleri sel suları altında kalan çocuklar

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), iklim olayları nedeniyle milyonlarca çocuğun kendi ülkeleri içinde yerlerinden edildiğine vurgu yapılan bir rapor yayınladı. Rapora göre, 2016-2021 yılları arasında 44 ülkede 43 milyondan fazla çocuk iklim kriziyle gelen afetlerin ardından yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda kaldı.

Kayıtlara geçen iklim kaynaklı zorunlu yer değişikliği verilerine göre, bu durumdan en çok Doğu Asya, Pasifik ve Güney Asya ülkelerindeki çocuklar etkilendi. Listenin başında gelen ülkeler ise Çin ve Filipinler.

İlgili Haberler Çocuklar neden uyuşturucuya yöneliyor?

İklim değişikliğinin etkileri devam ettikçe buna bağlı olarak yer değişimi ve göçün de devam edeceğinin altını çizen UNICEF Direktörü Catherine Russell, “Çocukların önünde giderek büyüyen bu engele karşı koyacak araçlarımız ve bilgimiz var ancak çok aşırı yavaş hareket ediyoruz” dedi.

6 yıllık bir sürecin incelendiği raporda ayrıca, yerlerinden edilen çocukların yüzde 95’inin sel ve fırtınaların ardından yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda olan çocuklar oldukları belirtiliyor.

İlgili Haberler Tehlikeli Darien Ormanı’nı geçen çocuk göçmen sayısı artıyor


UNICEF’in göç ve yerinden edilme araştırmalarından sorumlu yetkilisi Verena Knaus da, “Çocukların yerlerinden edilmesi konusu liderlerin radarında bile değil” diyerek bu sorunla ilgili farkındalığın da artması gerektiğine vurgu yaptı.

Raporda yer alan verilere göre, önümüzdeki 30 yıl içinde sadece nehir taşmalarından oluşan seller nedeniyle yerlerinden edilecek çocukların sayısının 96 milyon olması bekleniyor.