Uruguay üzerinden Avrupa’ya yapılan kokain sevkiyatlarıyla mücadele etmekte zorlanan hükümet, Amerika Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nden (DEA) yardım istedi.
Uruguay polis kayıtlarına göre daha çok Bolivya, Paraguay ve Arjantin üzerinden ülkeye sokulan kokain, deniz yoluyla Avrupa’ya sevk ediliyor.
2017’de toplamda yalnızca 144 kilo kokain ele geçirilen Güney Amerika ülkesinde, Aralık ayında Montevideo Limanı’nda soya unu paketleri içinde 4,4 ton, Haziran ayında pirinç konteynerlerinin içinde 5 ton, Eylül ayında şeker çuvallarının içinde 1,8 ton ve Kasım ayında et konteynerinde 653 kilo kokain ele geçirildi.
Uruguay Polisi Soruşturma Müdürlüğü’nün (DIPN) raporlarına göre Uruguay’a çevre ülkelerden küçük uçaklarla, nehir ve karayoluyla sokulan kokainin ülkede teslim alınmasından başka ülkeye sevk edilmesine kadar olan süreç, Uruguay’daki suç örgütleri tarafından gerçekleştiriliyor.
Son yıllarda Avrupa’ya kokain sevkiyatının merkez üssüne dönüşen Ekvador’da güvenlik güçleriyle adeta bir savaş durumunun yaşanması, Brezilya limanlarında pandemi döneminde arttırılan tedbirler gibi nedenlerden dolayı uluslararası suç örgütleri görece daha güvenli rotalar arayışında.
Uruguay neden tercih edilir hale geldi?
Uruguay, Atlas Okyanusu kıyısında olması, yoğun gemi trafiği, güvenlik açığı ve kontrol eksiklikleriyle, dikkat çekiyor.
Topraklarının yüzde 50’sinde radar sistemi olmadığı için küçük uçaklarla uyuşturucu sevkiyatına elverişli olması, yılda 1,1 milyon adet konteyner trafiğine sahip Montevideo Limanı’nda yalnızca 1 adet ve 16 yıl önce temin edilen konteyner tarama cihazının olması gibi nedenler, suç örgütlerinin Uruguay’a olan ilgisinin nedenleri arasında yer alıyor.
Latin Amerika Stratejik Analiz Merkezi’nden (CLAE) Nicolas Centurion, pandemiyle birlikte uyuşturucu tüketiminin ve üretiminin arttığını söyledi.
Centurion, Avrupa ve Afrika’ya deniz yoluyla sevkiyat için ciddi olanaklara sahip Uruguay’ın, bu süreçte geçiş yapılan bir ülkeden toplama ve dağıtım yapılan bir üsse dönüştüğünü söyledi.
VOA Türkçe’ye konuşan Uruguaylı uzman “Daha çok Brezilya ve Arjantin üzerinden Uruguay’a sokulan uyuşturucu sevkiyatıyla ve gecekondularda artan şiddet, insan kaçakçılığı, uyuşturucu satışı ve cinayet vakalarıyla baş etmekte ciddi zorluklar yaşayan hükümet, DEA gibi uluslararası aktörlerden yardım talebinde bulunuyor” dedi.
Uruguay’daki en çok bilinen uyuşturucu kaçakçılarından biri kokain ticareti, kara para aklama, insan kaçakçılığı gibi işleri yapan unsurlardan oluşan kıtalararası bir ağ kuran Sebastián Marset.
Ancak Centurion’a göre şimdilik uyuşturucu ticareti tek bir tekelin elinde değil.
“Türkiye’den ağır silah geldi”
Ülkede uyuşturucu ticareti yapan örgütlerin “çok parçalı” olduğunu kaydeden uzman, Uruguay basınına geçen yıl bazı uyuşturucu çetelerinin Türkiye’den makinalı tüfek gibi ağır silahlar getirdiğinin yansıdığını hatırlattı.
Centurion, çetelerin silah donanımının artmasının Uruguaylı güvenlik güçlerini dezavantajlı bir konuma soktuğuna dikkat çekti.
Uyuşturucu sevkiyatının artmasıyla ülkedeki şiddet vakalarında, yolsuzluk ve rüşvet olaylarında da artış yaşandığı bildiriliyor.