Venezuela’da petrol fiyatlarının artması, uluslararası yaptırımların hafifletilmesi, ihracatın artması gibi sebeplerden dolayı, ekonomik verilerde görece bir iyileşme yaşanıyor olsa da emek örgütleri, artan gelirlerin çalışanların maaşlarında iyileşme anlamına gelmediğini; aksine halkın alım gücünün azaldığını bildiriyor.
Asgari ücretin son üç ayda dolar karşısında yüzde 30 değer kaybettiği Venezuela’da, bu yılın ilk yarısında yetersiz ücretlerden dolayı, bin 635 protesto kayıt altına alındı.
Your browser doesn’t support HTML5
Son olarak hükümetin, yeterli bütçe olmadığı gerekçesiyle kamu kurumlarında çalışan işçi ve emekçilere ödenmesi gereken primlerde kesintiye gidildiğini duyurması üzerine kamu çalışanları, sokağa indi. Başta eğitim ve sağlık çalışanları ve emekliler olmak üzere çok sayıda katılımcının yer aldığı gösterilerde, çalışanların toplu sözleşmeyle kazandıkları hakların hükümet tarafından tek taraflı olarak ellerinden alınması protesto edildi.
Sendika lideri Pedro Russe, “Hükümet yeterli bütçe olmadığı gerekçesiyle kamu çalışanlarının kazanılmış haklarını gasp ediyor. Örneğin prim ödemeleri, son maaş üzerinden hesaplanması gerekirken geçen yılın Aralık ayındaki maaşa göre hesaplanıyor. Hükümetin tek taraflı aldığı bu karardan en çok öğretmenler, sağlık çalışanları ve akademisyenler etkileniyor” diyor.
Ekonomik kriz sürecinde maaşlarının pula döndüğünü belirten lise öğretmeni Josmary Perez, “Bir ailenin zorunlu masrafları ayda en az 400 dolara denk gelirken bugün işe yeni başlayan bir öğretmen, ayda 60 dolar kazanıyor. Maaşlarımız, pazar harcamamızı bile karşılamıyor. Burada bize yılda bir verilen tatil primlerimizde kesinti yapılmasını protesto ediyoruz. Ben 30 yıllık meslek hayatımda,ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyorum” ifadelerini kullandı.
Son 8 yılda maaşlarının dolar bazında yüzde 80 azaldığını belirten sağlık çalışanı ve sendikacı Angel Castillo “Venezuela’da, anayasal güvence altına alınan iş ve işçi haklarını ihlal eden en büyük işveren, devlet. Mart ayında maaşlara zam yapıldığında, asgari ücret 30 dolara denk gelirken bugün 21 dolara kadar düştü. Haklarımızı savunmak için sokaktayız” diye konuştu.
Hükümetin ekonomi politikalarının 2018’den bu yana kamu çalışanlarının aleyhine olduğunu söyleyen Üniversite İşçileri Federasyonu Başkanı Adrian Bolivar da “Bütün dünya Nicolas Maduro hükümetinin, öyle iddia ettikleri gibi işçi ve emekçi haklarını koruyan bir yönetim olmadığını bilsin. O bir oligark, o bir kapitalist” dedi.
Sendika lideri Pedro Russe, “Venezuela anayasasının 91. maddesi, ‘asgari ücret ve emekli maaşları, beş kişilik bir aile için gerekli olan miktardan daha az olamaz’ demesine rağmen hükümet bu yükümlülüğünü yerine getirmekten kaçınıyor. Yasal hakkımız için bile mücadele etmek zorunda kalıyoruz” diyor.
Protestolarını eğitim ve sağlık bakanlığı gibi devlet kurumlarının olduğu bir alanda bitirmek isteyen göstericilere, güvenlik güçleri izin vermedi. Emek örgütleri yaptığı basın açıklamasında, krizin faturasının bir kez daha çalışanlara çıkarılmak istendiğini, ancak bu defa kazanılmış hakları geri iade edilene ve insanca yaşam sürecek bir maaş belirlenene kadar sokaklarda olmaya devam edeceklerini belirtti.