Venezuela'da Geçen Yıl Günde En Az 26 Cinayet İşlendi

2022 Venezuela Şiddet Raporu’na göre Güney Amerika ülkesinde geçen yıl 9 bin 367 kişi öldürüldü. Raporda dikkat çeken veriler arasında maktullerin 1240'ının güvenlik güçlerine direndikleri gerekçesiyle yaşamını kaybetmesi ve 5 bin 799 cinayetinse faili meçhul olması yer alıyor. Hesaba kayıplar da eklendiğinde rakam 10 bin 737’ye ulaşıyor.

Rapora göre Honduras ve El Salvador’la birlikte Latin Amerika’nın en tehlikeli üç ülkesi arasında yer alan Venezuela’da nüfusa göre cinayet oranı her 100 bin kişide 35,3’e denk geliyor. Öldürülenlere kayıplar da eklenirse oran 40,4’e çıkıyor.

Dünyanın en fazla suç işlenen ülkelerinden biri olan ülkede bireysel silahlanma oranının yüksekliği, suç örgütlerinin etkinliği, gelir adaletsizliği, rüşvet ve yolsuzluk, adalet sisteminin işlemesindeki sorunlar, ekonomik, sosyal ve siyasal kriz gibi nedenler cinayet sayısını arttıran başlıca faktörler arasında gösteriliyor.

“Faili meçhul cinayet sayısı tutarlı görünmüyor”

Raporu hazırlayan Venezuela Şiddet Gözlemevi (OVV) direktörü Sosyolog Roberto Leon’a göre rapordaki en önemli konu geçen yıl 4 bin 3’ken bu yıl 5 bin 799’a çıkan faili meçhul cinayetlerin sayısındaki artış.

Venezuela Şiddet Gözlemevi (OVV) Direktörü Sosyolog Roberto Leon

VOA Türkçe ’ye konuşan Leon, “Latin Amerika’daki cinayet verilerinin geçerliliği ve güvenilirliği için referans oluşturması bakımından yapılan Bogota Protokolü’ne göre faili meçhul cinayetlerin tüm cinayetlere oranı yüzde 10’dan fazla olamaz. Bu oranın yüzde 10’dan fazlalık kısmı ya cinayet ya da güvenlik güçleri eliyle işlenmiştir. Venezuela’da faili meçhul vakaların bu kadar yüksek olması devlet kurumlarına ve güvenlik güçlerine olan güveni zedeliyor. Faili meçhul yakınları cinayetlerin aydınlatılması için mücadele yürütseler de olumlu bir yanıt alamıyorlar” diye konuştu.

Leon’a göre bir ülkede şiddet ve cinayet vakaları arttıkça özgürlük ve huzur ortamı da azalıyor. Şiddetin sadece can almadığına aynı zamanda bireylerin özgürlüklerini de sınırladıklarına dikkat çeken uzman, “Şiddet arttıkça çalışma ve eğitim süresi azalıyor. Örneğin bugün işyerleri çok erken saatlerde açılmıyor ya da üniversitelerde artık gece eğitimi verilmiyor. İnsanlar şiddete maruz kalmamak için geceleri mümkün olduğunca dışarı çıkmıyor” diyor.

Geçen yıl yaptıkları bir araştırmaya göre insanların rehin alınma, haraca bağlanma, öldürülme gibi tereddütlerden dolayı her Noel bayramı öncesi evlerini boyama adetinden bile vazgeçtiklerini belirten uzman, şiddetin demokratik katılımdan ekonomik kalkınmaya ve beyin göçüne kadar yaşamın her alanını olumsuz etkilediğini kaydetti.