ABD'ye yasadışı yollarla giren Venezuelalılar’ın geri gönderilmeye başlanması ve kaçak göçmen girişini engellemeye yönelik önlemlerin artırılmasının ardından, Venezuela'dan en çok göç edilmek istenen ülke artık ABD değil, İspanya oldu.
Poder y Estrategia adlı araştırma şirketinin Ocak ayı sonunda yaptığı anket, 1040 kişiyle yapılan görüşmelere dayanarak, son 4 ayda Amerika'ya göç etmeyi planlayanların oranının yüzde 27'den 11'e düştüğünü, İspanya'ya göç etmek isteyenlerin oranının ise yüzde 18'den 26'ya çıktığını gösteriyor.
Araştırmaya göre, talebin arttığı bir diğer ülke ise Brezilya. Latin Amerika'nın en büyük ekonomisine sahip ve Venezuela ile 2199 km'lik bir sınırı bulunan Brezilya'ya göç etmek isteyenlerin oranı, yüzde 5 artarak yüzde 16'ya yükseldi.
Öte yandan, yaklaşık 2,8 milyon Venezuelalı göçmene evsahipliği yapan Kolombiya'ya gitmek isteyenlerin oranı değişmeyerek yüzde 13'te kaldı.
“Ocak ayında İspanya’dan uluslararası koruma talep edenlerin yarısı Venezuelalı’ydı”
VOA Türkçe’ye konuşan Venezuelalı akademisyen ve göç uzmanı Maria Gabrilea Trompetero, “ABD’nin göçmen politikasındaki değişikliklerin ardından Venezuelalılar Brezilya, Kolombiya ve İspanya gibi ülkelere yöneliyor. Hatta Ocak ayında İspanya’da uluslararası koruma talep eden göçmenlerin yarısından fazlasını Venezuelalılar oluşturdu” şeklinde bir açıklama yaptı.
İspanya İçişleri Bakanlığı verilerine göre Ocak ayında yapılan 13 bin 384 uluslararası koruma talebinin 7 bin 684’ü Venezuelalı göçmenlerden geldi.
Uzmanlar, göçe zorlayan koşullar düzelmeden bu durumu engellemenin mümkün olmayacağını ve çoğu göçmenin pasaportsuz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ABD seçeneğinin kapanmasının, başta Kolombiya ve Brezilya olmak üzere Venezuelalılar’a evsahipliği yapan bölge ülkeleri üzerindeki baskıları arttıracağını vurguluyorlar.
Trompetero, sınır güvenliğinin sıkılaştırılması ve göçmen politikalarının sertleşmesi durumunda, göçmenlerin ilk etapta başka ülkelere yönelmiş olsalar da, yaklaşık 6 ay sonra yeniden gitmek istedikleri ülkelere girebilmek için farklı yollar aramaya başladıklarını, daha önce de benzer durumlardan örnekler gördüklerini ifade ediyor.
“Latin Amerika ülkeleri de tedbirleri arttırıyor”
VOA Türkçe’ye konuşan, ancak pasaportunun iptal edilme endişesi nedeniyle adını vermek istemeyen Venezuelalı siyaset bilimci ve göç uzmanı akademisyen, şunları belirtiyor:
"Venezuelalı göçmenlerin yaklaşık yüzde 85'inin yaşadığı Latin Amerika, sınırlarını Venezuelalılar’a kapatıyor. Kolombiya, Peru, Meksika, Orta Amerika ve Karayip ülkeleri gibi tedbirleri arttıran ülkeler arasında yer alıyor. Seçim sonrası muhaliflere yönelik artan baskılar veya ekonomik nedenlerle göç etmek isteyen ya da halihazırda Latin Amerika ülkelerinde yaşayan Venezuelalı göçmenler, yasal statü kazanma konusunda zorluklar yaşıyor ve insan hakları ihlallerine maruz kalabiliyorlar. Bu da İspanya'yı daha cazip bir seçenek haline getiriyor. Ancak, İspanya'ya gitmek daha maliyetli ve Venezuelalı göçmenlerin çoğu ciddi ekonomik sıkıntılar içinde."
Poder y Estrategia araştırmasına göre, son yıllarda Venezuela'da makroekonomik verilerde bazı iyileşmeler olsa da, ekonomik, siyasi ve sosyal sorunlar devam ediyor. Bu nedenle halkın yüzde 18’i, 30 yaş altındaki bireylerin ise yüzde 40’ı göç etmek istiyor.
Venezuelalı göçmenlere yardım eden çatı örgütü R4V verilerine göre, ABD'de 545 bin, İspanya’da ise 477 binin üzerinde Venezuelalı göçmen bulunuyor.