Venezuela'da Sahte ve Kalitesiz İthal İlaç Sorunu Büyüyor

Venezuela’da hükümetin 2019 yılından bu yana uyguladığı ithal ilaçların yetkili kurumların onayını almadan dolaşıma sokulması, ilaçların güvenilirliği sorununa yol açıyor.

Uzmanlar piyasadaki sahte, etkisiz ya da beklenmedik yan etkilere yol açan ilaçların halk sağlığını tehdit ettiğini kaydediyor.

İlaç ihtiyacının yaklaşık yarısını yurt dışından karşılayan Venezuela’da yaşanan sorunlardan biri de güvenilir ilaçlara erişim sorunu.

Piyasada çok sayıda tarihi geçmiş, sahte ya da ülkeye yasadışı yollardan sokulan ilaçların yanı sıra, hükümetin 2019 yılından bu yana uyguladığı ithal ilaçların Ulusal Hijyen Enstitüsü’nün onayı gerekmeksizin dolaşıma sokulabilmesi kararı sonrası artan ruhsatsız ilaçlar tepkilere neden oluyor.

Ülkedeki sağlık örgütleri temsilcileri ve uzmanlar İran, Hindistan, Çin ve Türkiye gibi çok sayıda ülkeden ithal edilen bazı ilaçların, yeterlilik sertifikası olmadan dolaşıma sokulmasının halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu beyan ediyor.

Uzmanlar kronik hipertansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli olarak almasına rağmen ciddi sorunlar yaşaması üzerine yapılan testlerde, hastaların kullandıkları ithal ilaçların beklenen etkiye yol açmadığının tespit edildiğini, sonrasında genişletilen araştırmalarda bu şekilde çok sayıda ithal ilacın dolaşımda olduğunun tespit edildiğini kaydediyor.

Bu ilaçlar arasında kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan astıma kadar çok sayıda kalem bulunuyor.

Venezuela Eczacılar Federasyonu Başkanı Wiliam Valesco sahte, kaçak ya da ruhsatsız ilaçların halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu, dolaşımdaki ilaçların acilen Ulusal Hijyen Enstitüsü tarafından analiz edilerek gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini söylüyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Valesco, “Başta yüksek tansiyon, astım, şeker ve kanser hastaları olmak üzere çok sayıda kronik hasta ruhsatsız ilaç sorunundan olumsuz etkileniyor. Kronik hastalar bu yetersiz ilaçları kullandıkları sürede tedavileri kesintiye uğruyor ya da hastalıkları bu süre zarfında ilerliyor. Bu duruma önlem alınmaması hastaların telafisi mümkün olmayan hastalık düzeylerine ulaşmasına sebep olabilir” dedi.

Venezuela İlaç Endüstrisi Odası (CIFAR) verilerine göre geçen yıl piyasaya sürülen 400 milyon ilacın yarısı ithal ediliyor. Araştırmalar Güney Amerika ülkesinde başta epilepsi, solunum yolları enfeksiyonları ve depresyon ilaçları olmak üzere yüzde 31,7’lik ilaç eksikliği yaşandığını gösteriyor.