Yıllık enflasyonun resmi verilere göre yüzde 404,4; bağımsız kurumlara göre yüzde 429 olduğu Venezuela dünya enflasyon sıralamasında ilk sıradaki yerini koruyor.
2017 Kasım ayında aylık enflasyonun yüzde 50 barajını aşmasıyla 51 ay hiper enflasyon koşulları yaşanan Venezuela, geçen yıl Ocak ayında hiper enflasyon döneminden çıkılsa da ülkedeki yüksek enflasyon sorunu devam ediyor.
Temmuz 2022-Haziran 2023 arasında yüzde 404,4 ile dünya enflasyon sıralamasında ilk sırada yer alan Güney Amerika ülkesinde, merkez bankası verilerine göre yılın ilk yarısındaki enflasyon oranı da yüzde 108,4 olarak açıklandı.
Geçen yılı yüzde 234 ile 2015’ten sonra en düşük enflasyon oranıyla kapatan Venezuela’da, 2023 başında 17,5 bolivar olan dolar kuru bugün 29 bolivarı aşmış durumda.
Albus Data adlı finansal danışmanlık şirketi direktörü Henkel Garcia’ya göre Venezuela’daki enflasyon sorununun başlıca nedenleri arasında kriz sürecinde mal ve hizmet üretimindeki sert düşüşün yanı sıra kamu harcamalarının merkez bankası tarafından karşılıksız para basarak karşılanması, uygulanan para politikası ve ulusal para birimi bolivara güvenin kaybedilmesi yer alıyor.
“2023 yılsonu enflasyonu yine 3 haneli olacak”
VOA Türkçe’ye konuşan Garcia “Geçen yıl Ağustos ayında öğretmenlere verilen tatil priminin ödenmesinin ardından 6 bolivar olan dolar kurunun 9 bolivara çıkması enflasyonun da artmasına yol açmıştı ancak bu yıl durum daha farklı görünüyor. Bugün yüzde 400’ün üzerinde olan enflasyon oranının gelecek ay yüzde 300’ün altına düşmesi beklenebilir” diye konuştu.
Hükümetin enflasyonu kontrol etmek adına kamu harcamalarında sert kesintilere gittiğini ve bu doğrultuda bu yıl asgari ücrete bile zam yapılmadığına dikkat çeken uzman, mevcut politikaların devam etmesi durumunda yılsonu enflasyonunun yüzde 200’ün altında olabileceğini ama yine üç haneli bir enflasyon oranının beklendiğini kaydetti.
Yüksek enflasyon karşısında ulusal paraya olan güvenin kaybolmasının bir sonucu olarak ücret ve fiyatların fiili olarak dolara endekslendiği ülkede, uzmanlar piyasada dolaşımda olan nakit paranın yüzde 80’inin yani yaklaşık 4,8 milyar dolarının nakit dolar banknotlardan, geri kalan yüzde 20’lik kısmının da bolivar banknotlardan oluştuğunu kaydediyor.