Ekonomik kriz sürecinde alım gücünün en düşük olduğu ülkelerden birine dönüşen Venezuela’da yapılan bir araştırma, halkın çoğunluğunun ayda 100 doların altında bir gelire sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Geçen yıl Ocak ayında, 12 ay üst üste yüzde 50’nin altında enflasyon oranı koşulunu yerine getirdikten sonra hiper enflasyonun resmen bittiği ilan edilen Venezuela’da,yıllık enflasyon oranı, resmi verilere göre yüzde 436’ya, OVF adlı sivil toplum kuruluşu verilerine göreyse yüzde 471’e ulaştı.
Ekonomik resesyona geri mi dönüldüğü tartışmalarının yeniden gündeme geldiği ülkede, çözülemeyen yüksek enflasyon ve kur artışı gibi sorunlar, halkın gündelik yaşamına düşük alım gücü, işsizlik ve kötü yaşam kalitesi olarak yansıyor.
Hane başı zorunlu mutfak harcamasının ayda 390 dolar olarak hesaplandığı ülkede, Equilibrium CenDe adlı araştırma şirketinin yayınladığı rapora göre, Venezuela’da halkın yüzde 51’i ayda 100 doların altında bir gelire sahip ve çalışanların yüzde 30’dan fazlası birden fazla işte çalışıyor.
Equilibrium CenDe’nin Bölgesel Araştırma Koordinatörü Veronica Medina halkın yüzde 36’sının herhangi bir ekonomik aktivitede bulunmadığını, yüzde 7’lik bir kısmın ise hiç bir gelire sahip olmadığını söylüyor. Medina düşük alım gücü ve yüksek işsizlik sorunlardan en çok etkilenen kesimlerin yaşlılar, kadınlar ve ilk defa işe girecek 18 ile 24 yaş arasındaki gençler olduğuna dikkat çekiyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Medina, “Düşük maaşlarla geçinmek mümkün olmayınca çoğu insan birden çok işte çalışarak durumu idare etmeye çalışıyor. Dikkat çeken bir konu da bugün çalışanların yüzde 33’ünün kendi hesabına çalışıyor olması ve bu kesimin yüzde 65’i kayıt dışı. Son zamanlarda ülkeyi terk eden Venezuelalı sayısı da arttı. Venezuelalı göçmenlerin yüzde 70’i, ülkeyi terk etmesindeki temel nedenin gelir düşüklüğü ve istihdam eksikliği olduğunu söylüyor” diye konuştu.
Net asgari ücretin en düşük olduğu ülke
Ayda 5,25 dolarla dünyada net asgari ücretin en düşük olduğu ülke olan Venezuela’da, asgari ücretle çalışanların bir ayda eline geçen toplam para primlerle birlikte 75 dolara denk geliyor.
Emek örgütleri maaşların en düşük 5 kişilik bir ailenin asgari masrafı olarak hesaplanan 500 dolara çıkarılmasını talep ederken, hükümet ise Venezuela’ya karşı yürütülen ekonomik savaştan dolayı alım gücünün düştüğünü ve iktidarın çalışanları korumak ve ülkenin bağımsızlığı için büyük fedakarlıklar yaptığını söylüyor.
Equilibrium CenDe raporuna göre yalnızca yüzde 2’lik bir kesimin ayda 550 doların üzerinde gelire sahip olduğu ülkede, 2015 yılından bu yana 7 milyonu aşkın Venezuelalı yani ülkedeki her dört kişiden en az biri, temel gereksinimlerini karşılayamadığı için ülkesini terk etmek zorunda kaldı.