Washington-Kabil İlişkilerinin Geleceği

Your browser doesn’t support HTML5

Amerikan ve NATO kuvvetlerinin Afganistan’da yürüttükleri savaş 13 yıl sonra bu hafta sona erdi. Bundan sonra Washington ve Kabil ilişkilerinde neler beklenebileceğini Michael Bowman haberinde derledi.

11 Eylül saldırılarının yarattığı korku ve travma Afganistan’daki savaşı başlatmıştı.

Eski başkan George W. Bush, “Emrimle beraber Amerika, El Kaide terör kamplarına yönelik saldırıları başlattı,” şeklinde konuşmuştu.

Amerikan tarihinin en uzun süren kara savaşı sona erdi. Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti Kumandanı General John Campbell, Kabil’deki seremonide konuştu: “Bugün bir dönemin sonunu ve başka bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. Bugün NATO’nun muharebe görevi sona eriyor. 13 sene büyük başarılara ve büyük özveriye sahne oldu. Özellikle binlerce koalisyon askeri, Afgan ordusu ve polisi bu savaşın yıkımını yaşamış ülkeye daha parlak bir gelecek sunabilmek için büyük fedakarlıklarda bulundu.”

Afgan güvenlik danışmanı Hanif Atmar da törene katılanlar arasındaydı: “Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afgan halkı adına NATO koalisyonunun 2001 yılından bu yana çalışmaları ve fedakarlıkları nedeniyle teşekkürlerimizi sunuyorum. Mücadelemizin maliyeti son derece ağır oldu.”

3500 NATO askerinin yaşamına mal olan savaşta 2 binden fazla Amerikalı hayatını kaybetti. 1 trilyon dolardan fazlasına mal olan savaş Obama’nın başkanlığının ana konularından biri oldu: “En uzun savaşımız sorumlu bir sona ulaşıyor. Bu da bize bu ailelerin bize verdikleriyle ilgili durup düşünme olanağı sağlıyor. Biz ailelerimizle ve dostlarımızla bir araya gelebiliyorsak bunu askerlerimizin ailelerinden ayrılıp bu ülkeye hizmet etmelerine borçluyuz.”

Muharebe gücünün çekilmesi takvimi geçtiğimiz yıl içinde Washington’da tartışmalara yol açtı. Mart ayında ISAF komutanı Joseph Dunford kötü bir geleceğe işaret etti: “2014 sonunda ayrılırsak Afgan güvenlik güçleri zayıflamaya başlar. Güvenlik ortamında da kötüleşme görürüz.”

Ancak Afganistan Eylül ayında Amerika ve NATO’yla uzungecikmeden sonra bir anlaşma imzalayarak artçı bir gücün ülkede kalıp eğitim ve danışmanlık yapmayı sürdürmesini kabul etti. Genelde Başkan Obama’nın dış politikasını eleştiren Cumhuriyetçi Senatör John McCain Afganistan’ın geleceği ile ilgiliolarak şimdi daha olumlu konuşuyor: “Ben Afganistan‘da şimdi Amerika’yla doğru bir destek ve ortaklık ilişkisinin başladığına inanıyorum. Hem askeri hem ekonomik açıdan.”

Kabil sakinleri de temkinli bir biçimde bu iyimserliği paylaşıyor. Biri Afgan güvenlik güçleriyle gurur duyduğunu söylerken, bir başkası da Amerika ve NATO’dan eğitim görevi taahhüdünü sürdürmesini istiyor.