Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin Türkiye'ye yaptığı bir günlük çalışma ziyaretinde gündemi Libya ve Suriye'deki gelişmeler ve TBMM seçimi sonrasında Türkiye'deki durum ve ülkenin AB süreci oluşturdu.
Dün Libya'ya yaptığı günübirlik ziyaretin ardından İstanbul'a geçerek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelen Westerwelle, Türkiye'nin Ortadoğu ve Arap dünyasındaki sorunların çözümünde anahtar role sahip olduğunu söyledi.
Mısır'la başlayan süreç sonrasında bölgenin çalkantılı bir dönem geçirdiğini ifade eden Westerwelle, Almanya ve Türkiye'nin bu bögledeki sorunların çözüm yolları konusunda aynı görüşte ve çok sıkı bir işbirliği içinde olduğunu kaydetti.
Davutoğlu ile İran'ın nükleer programı konusunu da ele aldıklarını ve bunu kabul etmeyeceklerini gündeme getirdiklerini söyleyen Alman bakan, Suriye konusunda da Şam yönetimi üzerinde baskının artırılması ve BM Güvenlik Konseyi'nin karar tasarısı konusunda da hemfikir olduklarını belirtti.
Bu yıl ikinci kez Türkiye'yi ziyaret eden Westerwelle, Türkiye'nin stratejik ve ekonomik açıdan AB için çok önemli bir ortak olduğunu ve yolunun Avrupa yönünde devam etmesini arzuladığını da ifade etti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Türkiye'nin AB ile en kısa zamanda bütünleşmeyi arzuladığını, ancak vize gibi birçok konuda çifte standart uygulandığını belirtti. Davutoğlu, Westerwelle'nin Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermesinin altını çizdi.
Liberal FDP partisinden Westerwelle'nin bu konudaki net tavrı Almanya'da hükümeti oluşturan koalisyon ortakları arasında gerginliğe neden oluyor. Türkiye'nin üyeliğe karşı olan Birlik Partileri, Westerwelle'nin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda hükümet adına konuşamayacağını savunuyor. Son olarak genel seçimlerin ardından Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi, ülkenin dindarlaştığını öne sürerek Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını talep etmişti.
Westerwelle İstanbul'daki ikinci gününde, yıllardır kapalı olan Heybeliada ruhban okulunu da ziyaret etti ve Türkiye'nin AB yolunda dinlerin çoğunluğu ve dinsel özgürlük meselesine önem vermesi gerektiğini açıkladı. Westerwelle'nin ziyareti Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dönem başkanlığının Almanya'ya geçtiği güne rastladı. Westerwelle'nin 6 Temmuz'da New York'a giderek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dönem başkanı sıfatıyla bir konuşma yapması bekleniyor.
'TBMM'nin Meşruiyeti'
Bu arada Berlin'de bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Werner Hoyer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaşanan yemin krizinin aşılmasının önemli olduğunu, aksi takdirde parlamentonun meşruiyetinin zarar görebileceğini belirtti.