Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyada depresyon geçiren milyonlarca insanın yetersiz tedavi gördüğünü ya da hiç tedavi almadığını bildirdi. Örgütün 2014 Ruh Sağlığı Atlası’na göre, ruhsal hastalıklar dünya sağlık yükünün %10’una eş değerde. Ancak, bu hastaların sadece %1’i ihtiyaç olunan kaynaklara erişebiliyor.
Tüm ülkelerin ruh sağlığı durumunu kapsamlı biçimde inceleyen Atlas, dünya nüfusunun %95’ini içeren 171 ülkeden veriler içeriyor.
Rapor, her ülke, bölge, yaş grubu ve farklı toplum sınıflarının ruhsal bozukluklardan önemli ölçüde etkilendiği sonucuna vardı. Dünyada ruh sağlığına yapılan harcamaların son derece düşük kaldığını ortaya koyan rapora göre, çok az sayıda hemşire ve diğer sağlık çalışanı bu sağlık sahasında çalışmak istiyor.
Raporda, zengin ve yoksul ülkeler arasında finans ve sağlık açısından büyük fark olduğu kaydediliyor. Rapor ayrıca, az ve orta gelirli ülkelerde 100 bin kişiye bir sağlık çalışanı düşerken, zengin ülkelerde ise bu oranın 2 bin kişiye bir sağlık çalışanı olduğunu bildiriyor.
Ruhsal sağlığa yapılan harcamalar küresel oranda çok düşük. Rapora göre, yoksul ülkelerde ruhsal sağlığa kişi başı 2 dolar harcanırken, yüksek gelirli ülkelerde ruhsal sağlığa harcanan rakam 50 doları buluyor.
WHO Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Bölüm Direktörü Shekar Saxena, birçok ülkede, bu soruna utanç verici bir hastalık gibi bakıldığı için, ruh sağlığına yeterince özen gösterilmediğini söyledi. Bu sorunla karşı karşıya olan insanlar genellikle, toplumdaki statülerini, işlerini veya ilişkilerini kaybetmeme uğruna sorunlarını açığa vurmaktan kaçınıyor.
Shekar Saxena, “Bir kişinin ruhsal sorun yaşadığı zaman aynı sorunu her zaman yaşayacağı ve buna karşı yapılacak birşeyin olmadığını düşünenler çok” dedi. Bunun gerçeği yansıtmadığını savunan Saxena, WHO verilerine bakıldığında bu hastalığın tedavi edilebildiğinin görülebileceğini söyledi. Tedavi edilen insanlar da, işlerine geri dönüp normal hayatlarına kavuşabiliyorlar.
Her dört kişiden birinin yaşamı boyunca ruhsal sorunlar yaşayabileceğini bildiren Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde ruh sağlığı bozukluklarının giderek çoğaldığını bildirdi. Sağlık sisteminin, bu sorun karşısında yeterince başarıya ulaşamaması durumunda sonuçların çok vahim olacağının da altını çizdi. WHO’ya göre, depresyon 2030’a kadar yaşanılan sağlık sorunlarının ana nedenlerinden bir olacak.
Raporun verilerine göre, dünyada toplam 900 bin kişi intihar ediyor. İntihar ayrıca, gençler arasındaki ölümlerin ikinci büyük nedeni. Rapor, ağır ruh sağlığı sorunu yaşayan her dört kişiden üçünün herhangi bir tedavi görmediğini ve ruh sağlığı bozuk olan insanların da birçok insan hakları ihlallerine maruz kaldıklarını ortaya koyuyor.