Birleşmiş Milletler, her geçen sene insani yardım ihtiyacının arttığını ancak bu gereksinimi karşılamak için ayrılan kaynakların azaldığını bildirdi. Dünyada 78 milyon kişinin yardım beklediğini açıklayan BM, bunların arasında en fazla yardıma muhtaç 57,5 milyon kişiyi hedef aldıklarını bildirdi.
BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durum Koordinatörü Valerie Amos Suriye, Güney Sudan, Irak ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin gelecek yıl en fazla yardıma ihtiyaç duyan 4 ülke olacağını belirtti.
Bu 4 ülkenin toplam fon talebinin yüzde 70’ini kullanacağını kaydeden Amos, bunun dışında da Afganistan, Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar (Burma) ve Yemen’de de durumun acil olduğunu söyledi. Bu ikinci grup ülkede de durumun çok ciddi olduğunu vurgulayan Amos, daha önce görülmemiş yoğunlukta bir yardım ihtiyacı doğduğunu söyledi.
Milyonlarca kişinin kendi ülkelerinde evlerinden olduğunu ve diğerlerinin de başka ülkelerde mülteci olarak yaşadığını belirten Amos geçen yıl, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez 50 milyondan fazla kişinin mülteci statüsünde olduğunu kaydetti.
BM, 2011 yılında günde 14 bin kişinin yerinden olduğunu, bu rakamın 2013’de günde 32 bin kişiye çıktığını bildiriyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de, yardım kuruluşlarının özellikle dünyanın unuttuğu ülkelerde, fon kullanımında daha esnek hale gelmesi gerektiğini söyledi.
Güney Sudan’da 200 bin mülteci bulunduğunu hatırlatan Guterres, 162 milyon dolar yardım talebinde bulunduklarını, ancak yıl sonuna kadar yalnızca 75 milyon dolar harcamış olacaklarını belirtti. Guterres aldıkları fonların ise yalnızca 18 milyon dolar olduğunu ekledi ve fonların esnek biçimde kullanılmaması durumunda dünyanın unuttuğu krizlere acil müdahalede bulunamayacaklarını söyledi.
Talep edilen fonlar Kuzey Afrika’nın hemen güneyindeki 9 Sahil Kuşağı ülkesini kapsamıyor. BM, bu ülkeler için Şubat ayında yeni bir fon talebi açıklamayı planlıyor.
BM’nin yılın ortalarına doğru yapacağı yeni bir değerlendirmede talepler gözden geçirilecek. Üst düzey yetkiler BM’nin donörlerden daha fazla katkı istemek durumunda olabileceğini söylüyor.