Biden yönetiminden yapılan açıklamada, Amerika'da 65 yaş ve üzerindeki vatandaşları, 65 yaş altındaki bazı engellileri ve diyaliz ya da böbrek nakli gerektiren böbrek yetmezliği hastalarını kapsayan federal sağlık sigortası programı Medicare'in reçeteyle satılan 10 ilacın fiyatını düşürmek için ilaç firmalarıyla pazarlık masasına oturacağı bildirildi. Amerika'da Medicare'den 66 milyon vatandaş yararlanıyor.
Başkan Biden yaptığı açıklamada, “Amerikalılar'ın sırf büyük ilaç firmalarının ceplerini doldurmak için hayat kurtaran reçeteli ilaçlara gelişmiş diğer tüm ülkelerin vatandaşlarının ödediğinden daha fazla para ödemeye zorlanmasının hiçbir nedeni yok” dedi.
“Çok sayıda Amerikalı için bir ilacın maliyeti hayatla ölüm, onurlu bir hayatla başkalarına bağımlılık, umutla korku arasındaki fark demek” ifadesini kullanan Biden, ”Bu nedenle sağlık hizmetlerinin maliyetini düşürmek için mücadeleye devam edeceğiz ve bu işi bitirene kadar durmayacağız” dedi.
Biden'ın bugün öğleden sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte Beyaz Saray'da sağlık maliyetlerinin azaltılmasına ilişkin açıklama yapması bekleniyor.
Biden, müzakereler sonucu, reçeteli bazı ilaçlar için kendi ceplerinden yılda 6 bin 497 dolara kadar ödeme yapmak zorunda olan 65 yaş üstündeki 9 milyon Amerikalı için ilaç fiyatlarının düşeceğini kaydetti.
İlgili Haberler ABD'nin önde gelen sağlık sistemleri yeni Alzheimer ilacı Leqembi'yi piyasaya sunmayı bekliyorBiden yönetiminin fiyat pazarlığı yapacağı ilaçlar arasında Merck'ün şeker hastalığı ilacı Januvia, kan sulandırıcı Eliquis ve Johnson & Johnson'ın ürettiği bir diğer kan sulandırıcı olan Xarelto, AbbVie'nin geliştirdiği lösemi ilacı Imbruvica ve Novartis'in kalp yetmezliği ilacı Entresto bulunuyor.
Amgen'in ürettiği eklem romatizması ilacı Enbrel, Boehringer Ingelheim ve Eli Lilly'nin ürettiği şeker hastalığı ilacı Jardiance, Johnson & Johnson'ın ürettiği artrit ve Crohn hastalığı ilacı Stelara ile Novo Nordisk'in ürettiği hızlı etki gösteren insülin Fiasp da fiyatı müzakere edilecek ilaçlar listesinde yer alıyor.
10 ilacın müzakere yoluyla belirlenecek yeni fiyatları 2026 yılından itibaren geçerli olacak. Medicare programı, 2031 yılına kadar ilaç fiyatlarında yapılacak indirimden yılda 25 milyar dolar tasarruf etmeyi planlıyor.
Amerikan yasaları, şimdiye kadar, 20 yıl önce başlayan Medicare'in reçeteli ilaç programının ilaç fiyatlarını müzakere etmesini yasaklıyordu.
Amerikan Medicare ve Medicaid Hizmetleri Merkezi (CMS), 1 Haziran 2022 - 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında sö konusu 10 ilaca 50 milyar 500 milyon dolar harcadı. Bu tarihler arasındaki sürede hangi ilaçların fiyatının müzakere edileceği belirlendi.
CMS'e göre Medicare'in reçeteli ilaç programını 52 milyondan fazla Amerikalı kullanıyor.
Ancak sağlık hizmetlerine ilişkin meseleleri araştıran Commonwealth Fund adlı kuruluş, 2021 yılında Medicare kapsamındaki 65 yaş ve üzeri vatandaşların yüzde 9'unun yüksek maliyet nedeniyle reçeteli ilaçlarını satın alamadığını ya da doz atlamak zorunda kaldığını bildirdi.
Mali hizmetler firması Wells Fargo'dan Mohit Bansal; Jardiance, Januvia, Farxiga ve Insulin Aspart gibi ilaçların fiyatlarında müzakereler yoluyla elde edilecek tasarrufların, CMS'in bütçesinde rahatlama sağlayacağını, şeker hastalığı ve obezite ilaçlarını karşılamayı kolaylaştıracağını söyledi.
Yeni müzakere sürecine katılmayı reddeden ilaç firmalarına yüksek vergi uygulaması getirilecek.
Farmakoloji sektörü lobisi Pharmaceutical Research and Manufacturers of America'dan (PhRMA) yapılan açıklamadaysa Biden yönetiminin listesindeki ilaçların çoğuna zaten özel piyasa pazarlıkları yoluyla büyük indirimler sağlandığı kaydedildi.
PhRMA, bu yılın başında federal mahkemeye yaptığı şikayette, ilaç firmalarının yüksek vergi tehdidi altında ”hükümetin dayattığı fiyatları kabul etmeye zorlandığını” ve ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'nın ilaç fiyatı belirlemede aşırı yetki sahibi olduğunu kaydetti
Bristol Myers, Johnson & Johnson, Merck, İngiliz ilaç firması AstraZeneca ve merkezi Almanya'da bulunan Boehringer Ingelheim, fiyat belirleme sürecini rayından çıkarmak için Medicare programını yürüten Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı aleyhine dava açtı.
Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri de Biden yönetiminin planını eleştirdi ve ilaç firmalarının gelecekte fiyat pazarlığına maruz kalacakları korkusuyla yeni ilaç çıkarmada geri adım atabileceklerini kaydetti. Cumhuriyetçiler ayrıca hükümetin ilaç fiyatları için öneride bulunabilecek düzeyde bilgi sahibi olup olmadığını da sorguladı.
Amerikalı tüketiciler, reçeteli ilaçlara, gelişmiş diğer tüm ülke vatandaşlarından daha fazla ödeme yapıyor. Medicare'in yapacağı müzakereler sayesinde bir ilacın katalog fiyatı üzerinden en az yüzde 25 indirim sağlanabilecek. Ancak hükümetin çok daha büyük oranda indirimler alabileceği kaydediliyor.
Mali hizmetler firması BMO Capital Markets uzmanı Evan Seigerman, Biden yönetiminin 10 ilaçlık listesinde ilaç firmaları için en çok gelir getiren ilaçların bulunduğunu, ancak birçoğunun 2026'dan hemen sonra ya da hatta öncesinde rekabetle karşı karşıya kalacağını ve bunun karlılığı düşürmesinin beklendiğini söyledi.
Listedeki 10 ilaç, Medicare'in belirlediği kriterlere dayanarak oluşturuldu. Buna göre ilaçların eczanelerde satılması, fiyat rekabeti yaratacak jenerik alternatifi bulunmaması ve en az 9 yıldır piyasada olması gerekiyor. Karmaşık biyoteknoloji ürünü ilaçlar içinse bu süre 13 yıl.
İlaç listesinin açıklanmasıyla birlikte ilaç firmalarının 1 Ekim'e kadar müzakerelere katılmak için anlaşma imzalamaları ve 2 Ekim’e kadar ilaçlara ilişkin verileri ibraz etmeleri gerekiyor. Bu verilerin araştırma, geliştirme ve imalat maliyetlerini, patent başvuruları verilerini, gelir ve satış hacimlerini içermesi bekleniyor.
Medicare, mahkeme tarafından engellenmemesi halinde müzakere yoluyla belirlenen yeni ilaç fiyatlarını 1 Eylül 2024'te açıklayacak.
Amerika'nın en büyük iş çevresi lobi grubu olan Amerikan Ticaret Odası, ilaç fiyatlarına tavan uygulamasına karşı karar talebiyle Ohio'daki bir federal mahkemeye başvuru yapmıştı.