Yaşlılar İçin En İyi Ülke Norveç

Global Age Watch Index - Turkiye raporu

Norveç 60 yaşın üzerindeki vatandaşlarına en iyi sosyal güvence sağlayan ülkelerin başında geliyor. Afganistan ise listenin sonuncusu. Yeni araştırmaya göre birçok yaşlı finansal olarak güvencede değil

Help Age International 96 ülkeden 60 yaş ve üzerindeki 790 milyon kişiyi kapsayan bir rapor yayınladı.

İcra kurulu başkanı Toby Porter’e göre “Çok uzun zamandır yaşlılar ulusal ve uluslararası kalkınma planları dışında tutuluyor.“ Porter bu sorunun nedenini yaşlılar hakkındaki "son derece zayıf verilere" bağlıyor.

Porter, “Hızla yaşlanan bir dünyamız var. Ve yapılan bu endeks dünyadaki ülkeleri yaşlalık koşulları bakımından karşılaştırarak iyiden ve kötüye doğru dereceleyerek önemli bir görev yapıyor” şeklinde konuşuyor.

Porter’e göre Global Age Watch Index ülkeleri dört kategori’ye ayırıyor.

Bunlar sağlık, gelir, istihdama katkıda bulunabilme kapasitesi. Ve son kategori olarak yaşam alanları etkinliği - yaşlıların yaşadıkları çevre hakkında düşündükleri.

Porter’e göre birçok yaşlı, finansal olarak güvencede değil.

Bu yılın raporu emekli maaşlarına odaklı. Yaşlı erkek ve kadınların almayı bekleyebilecekleri emekli maaşları ve bunun getirdiği koşullar incelenmiş.

Endeks’e göre az ve orta gelirli ülkelerdeki 65 yaş ve üzerindeki her dört yaşlıdan birinin emeklilik güvencesi var. Help Age herkesin yaşlanınca kullanabileceği ve evrensel olabilecek en iyi emeklilik sistemlerini listeliyor.

Listedeki ilk sırada Norveç bulunuyor. Sıralama İsveç, İsviçre, Kanada, Almanya, Hollanda, İzlanda, Amerika, Japonya ve Yeni Zelanda ile devam ediyor. Afganistan yıllardır yaşadığı çatışmalar yüzünden listenin sonunda yer alıyor.

Listede bulunan 10 Afrika ülkesini de listenin sonlarında görmek mümkün. 80’inci sırada bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti, en iyi Afrika ülkesi durumunda. Porter’e göre sosyal şartları düzeltme yönünde adımlar adımlar atan Güney Afrika’nın bir sonraki listed daha üst sıralara çıktığı görülebilir.

Güney Afrika yaşlı nüfusunun tümü için hayata geçirdiği temel emeklilik hakkını geliştirmeye devam ediyor. Bu çok önemli bir ilerleme. Cumhurbaşkanı Zuma’nın bazı çok cesaret verici açıklamalarının yanısıra diğer Güney Afrikalı siyasetçiler de yaşlıların desteklenmesinin önemini vurguluyor. Güney Afrika Cumhuriyeti, kıtanın geri kalanı için gerçekten iyi bir model oluşturuyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti, gelişmekte olan ekonomilere sahip BRICS ülkelerinden biri. Diğer ülkelerse 58’inci sıradaki Brezilya, 65’inci sıradaki Rusya, 69’daki Hindistan ve 48’inci sıradaki Çin.

Çin’in yaşlı nüfusuna tanıdığı emeklilik hakkının arkasındaki itici güç, halkı gençliklerinde emeklilik için tasarruf yapmak yerine satın alma güçlerini kullanmaya teşvik etmek.

Afrika ülkelerinden Gana, Fas, Nijerya, Ruanda, Zambia, Uganda, Tanzanya, Malavi ve Mozambik, Help Age International’ın hazırladığı Global Age Watch Index’inde Güney Afrika’nın altında bulunuyor. Mozambik hemen Afganistan’ın üzerinde yer alıyor.

Help Age International, Afrika ülkelerine 60 yaşına gelen vatandaşlarına emekli maaşı vermeye başlamalarını öneriyor. Ancak ülkeler yoksulsa her birey için emeklilik maaşı ödeyecek bir sistem kurulması zor olabilir veya emeklilik yaşını daha da yükseltebilir.

Bir önemli faktör de Afrika'nın dünyanın birçok yerinden çok daha büyük olan genç nüfusu. Bu nedenle, hükümetlerin önceliği eğitim ve istihdam sağlamaya vermesi gerekiyor.

Porter sağduyunun gerekli olduğunu söylüyor: “Şimdi bunu nesiller arasında bir rekabet haline getirmeyelim. Öncelikle, her birey gençliği ve yaşlılığı tadacak. Birçok emeklinin yoksul ve marjinal hanelerde yetişen çocukların okula gitmesine katkıda bulunduklarını biliyoruz.”

Help Age emeklilik maliyetinin "genellikle sanılandan çok daha az" olduğunu söylüyor. 50 ülkede yapılan araştırmalara göre 65 yaş üzeri ve ortalama gelirin yüzde 20’sini kapsayan kişiler için emeklilik maaşı Burkina Faso’nun Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 1’ine, Çin’in yüzde 1.8’ine eşit.

Help Age International’a göre, emekli maaşları yüksek olmasa da emeklileri daha bağımsız kıldığı ve sağlık hizmetleri ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarını alabilme olanağı verdiği bir gerçek.

Listeye Global Age Watch Index’inde ulaşabilirsiniz: http://www.helpage.org/global-agewatch/population-ageing-data/country-ageing-data/?country=Turkey