ABD’de Kasım seçimleri yaklaşırken, milyonlarca yeni Amerikalı ilk kez oy kullanmaya hazırlanıyor.
Amerikan Göçmenlik Konseyi'ne (AIC) göre, "ABD’de vatandaşlığa geçmeye uygun her 4 göçmenden 3'ü bu hakkı kullandı. Bazı kilit eyaletlerde, vatandaşlığa geçmeye uygun göçmenlerin sayısı, bu eyaletlerin 2020 başkanlık seçimlerinde, başkan adayları arasındaki zafer marjlarından daha fazla."
Başka bir deyişle, AIC'ye göre yeni vatandaşlar, özellikle göçmen nüfusunun yoğun olduğu kararsız eyaletlerde seçim üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Mesela Arizona'da 2016 ile 2020 yılları arasında vatandaşlığa geçen yeni vatandaşların toplamı, Başkan Joe Biden'ın dört yıl önce bu eyalette zafer kazanmasını sağlayan oy farkından altı kat fazla. Biden eyaleti Trump’a karşı 10 bin 500’dan az oy farkı ile kazanmıştı.
Seçimlere katılımı arttırmak için çalışan sivil toplum kuruluşu Nonprofit VOTE İcra Direktörü Brian Miller VOA'ya yaptığı açıklamada, "Bu eyaletlerin çoğunda göçmen nüfusu, kararsızların oy oranından daha fazla, dolayısıyla hem yerel hem de ulusal yarışlar üzerinde çok etkili olabilir" dedi.
Asyalı Amerikalı seçmenleri harekete geçirmeye yardımcı olan ve kar amacı gütmeyen Asian Pacific Islander American Vote'un (APIAVote) yönetici direktörü ve kurucu ortağı Christine Chen de VOA'ya yaptığı açıklamada, kararsız eyaletlere bakıldığında, 2020'de oy kullanan Asyalı ve Pasifik Adalıların (AAPI) sayısının o yıl zafer sağlayan oy farkından, daha fazla olduğunu söyledi.
Chen, "2020 rakamlarına baktığınızda, AAPI topluluğunun yüzde 21'inden fazlası ilk kez oy kullananlardı ve genel halk içinde ilk kez oy kullananların oranı yüzde 14'tü. Dolayısıyla, bir topluluk olarak sadece nüfus olarak büyümekle kalmadığımızı, aynı zamanda vatandaş olduğumuzu ve seçmen kayıtlarımızı ve katılımımızı arttırdığımızı biliyoruz" dedi.
Ancak çabalara rağmen, yeni vatandaşlığa geçenler, ABD’de doğanlarla karşılaştırılabilir seçmen katılım oranlarına ulaşmada hala engellerle karşılaşıyor.
Arizona kökenli bir sivil toplum kuruluşu olan Chicanos Por La Causa'nın kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Joe Garcia, VOA'ya Latin kökenlilere ulaşmanın çeşitli faktörler nedeniyle zor olduğunu söyledi.
Birçok Latin Amerikalı, oy vermenin geleneksel olarak uygulanmadığı ya da vurgulanmadığı ailelerden geliyor. Eğer ebeveynleri oy kullanmadıysa, çocuklarının da oy kullanmaya öncelik vermeme olasılığı yüksek oluyor.
Dahası, oy verme sürecinin kendisi, özellikle de ilk kez oy kullanacaklar için korkutucu olabilir. Oy pusulasının karmaşıklığı ve oy verme prosedürlerine aşina olmamak insanları katılmaktan caydırabilir. Bu zorluk, potansiyel seçmenleri daha da yabancılaştırabilecek kültürel ve dil engelleriyle de artabilir.
Bu engelleri aşmak için Chicanos Por La Causa, Instagram gibi dijital medya platformlarına daha bağlı olan genç Latin Amerikalılar arasında yankı uyandıran stratejiler kullanıyor. Kuruluş, oy vermenin önemi ve toplumları için önemli olan konuları nasıl doğrudan etkilediği konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor.
Garcia, "Amaç, insanların katılımını sağlamak ve oylarının uygun fiyatlı konut, eğitim, işgücü geliştirme, sağlık ve insan hizmetleri gibi pek çok önemli konuda önemli olduğunu anlamalarını sağlamak" dedi.
Pew Araştırma Merkezi'ne göre, 3,5 milyon göçmen seçmen Meksika kökenli ve bu sayı diğer tüm ülkelerden daha fazla.
APIAVote'un Asyalı Amerikalılar arasında yaptığı ankete göre iş, ekonomi, sağlık hizmetleri ve enflasyon, AAPI toplumunda en çok yankı uyandıran konular.
Chen, Georgia ve Nevada gibi kararsız eyaletlerde kampanyaların AAPI seçmenleriyle etkileşime geçmesinin önemini vurguladı. Zira ilk kez AAPI seçmeni olanların oranı Georgia'da yüzde 26 ve Nevada'da yüzde 25 ile en yüksek seviyede.
Chen, "Görmeye devam ettiğimiz şeylerden biri, siyasi partilerin seçmenlerimize ulaşma konusunda daha iyi bir iş çıkarmaları gerektiği" dedi.
Ancak Chen, ankete katılan seçmenlerin yalnızca yüzde 54'ünün Demokrat ya da Cumhuriyetçi partiler tarafından kendileriyle iletişime geçildiğini söylediğini belirtti.
Biden, Siyah ve Latin seçmenlere odaklanan koalisyonlar kurduktan sonra Temmuz ayında Asyalı Amerikalı seçmenlere yönelik bir sosyal yardım kampanyası başlattı.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Nevada ve Pennsylvania'da etkinlikler düzenledi ve 13 Temmuz'da Philadelphia'da APIAVote Başkanlık Belediye Binası'nda konuştu.
Belediye binasında konuşma daveti, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın kampanya ekibine de iletildi.