Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yeni kabine yemin ederek göreve başlarken bazı uzmanlar Erdoğan’ın Washington’la ilişkileri iyileştirmeye çalışabileceğini belirtiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üçüncü kez yemin ederek göreve başladı. Uzmanlara göre, Erdoğan'ın öncelik vereceği alanlardan biri dış politika olacak.
Your browser doesn’t support HTML5
Brookings Enstitüsü’nden Aslı Aydıntaşbaş, “Türkiye'nin dünyadaki konumuyla ilgili stratejik özerklik ve bağlantısızlık fikrinin muhtemelen devam ettiğini göreceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’yi yükselen güç olarak görüyor. Kampanyasını bunun üzerine kurdu. 21. yüzyılın Türkiye’nin yüzyılı olacağını söylüyor” diyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Erdoğan’ın yemin törenine katıldı ve İsveç’in NATO üyeliği için Erdoğan’la görüştü.
Stoltenberg, İsveç’in Ankara’nın endişelerine yanıt verdiği düşüncesinde.
NATO Genel Sekreteri, “Bir süre önce önemli bir terör yasası yürürlüğe girdi. Yani İsveç yükümlülüklerini yerine getirdi” diyor.
Ankara’nın İsveç’e muhalefeti Erdoğan’ın Moskova’yla ilişkileri geliştirme taahhüdünü verdiği bir döneme denk geliyor. Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Erdoğan’ı ilk kutlayanlardandı.
Dış Politika Enstitüsü’nden Hüseyin Bağcı, “İyi arkadaş oldukları doğru ve Türk-Rus ilişkileri önümüzdeki 5 yılda güçlenmeye devam edecek. Putin, arkadaşının yeniden bir 5 yıl daha seçildiği için çok mutlu” ifadelerini kullanıyor.
Putin, seçim sürecinde Erdoğan’a önemli mali destek sağladı ve Türk ekonomisini desteklemek için enerji ödemelerini erteledi.
Ancak bazı uzmanlar Erdoğan’ın seçim başarısını Washinton’la ilişkileri diplomatik alanda yeniden ayarlayarak pekiştirmek istiyor olabileceği görüşünde.
Kadir Has Üniversitesi’nden Serhat Güvenç, “Muhtemelen Erdoğan ve yardımcıları, Erdoğan’ın muhtemelen resmi bir ziyaretle Washington’da daha iyi şekilde karşılanması temelinde iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden diriltmek isteyecekler. Bekledikleri bu” diyor.
Türk-Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesi Türk ekonomisindeki mali baskıların azalmasına katkıda bulunabilir. Ancak bazı uzmanlar iki ülke lideri arasındaki zayıf kimyanın ilişkilerin ilerlemesinde engel olabileceği düşüncesinde.
Aydıntaşbaş, “Türkiye Washington için bir zorluk ve böyle olmaya da devam edecek. İlişkilerin durumu idealin altında, aslında hayli işlevsiz. Sorun tepeden başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Biden zar zor konuşuyorlar ya da buluşuyorlar” diyor.
ABD-Türkiye ilişkilerinin yeniden rayına oturması Ankara’nın NATO’nun genişleme poltikasındaki tavrına ve Rusya’ya yaptırım uygulanması yönünde Batılı ülkelerin çağrısına ne kadar yanıt vereceğine bağlı. Erdoğan bu iki konuda henüz adım atmış değil.