Yirmi Uluslararası STK'dan RTÜK’e Kınama

Basın ve ifade özgürlüğünü savunan yirmi uluslararası sivil toplum kuruluşu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nu (RTÜK) 14 Mayıs seçimleri öncesinde eleştirel haberlere verdiği cezalar nedeniyle kınadı.

İmzacıları arasında Freedom House, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) gibi kuruluşların yer aldığı açıklama metninde, “Medyanın baskı altına alınması toplumun bilgiye erişimini engellemekte ve seçim sürecinin meşruiyetini zayıflatmaktadır” ifadesi kullanıldı.

Metinde RTÜK için, “ülkede ifade hürriyeti ve medya çoğulculuğunu desteklemek yerine, meşru eleştirileri susturmak ve 14 Mayıs 2023 seçimlerinde kendilerine haksız bir avantaj sağlamak için iktidar ittifakı tarafından bir araç olarak kullanılıyor” tanımlaması yapıldı.

Uluslararası kuruluşlar ayrıca, RTÜK Üyesi İlhan Taşçı’nın 5 Nisan’da Twitter üzerinden RTÜK’ün bazı haber kanallarına verdiği cezaları duyurduğunu hatırlattı.

İlgili Haberler RTÜK Cezalarına Tele 1’den “Hesap Vereceksiniz” Tepkisi

Twitter hesabında Taşçı, “RTÜK, ana haber sunucusu Gülbin Tosun’un iktidarın kadına yönelik ‘okumasın, eve kapansın, çocuk yapsın’ anlayışını eleştirmesi nedeniyle Fox TV’ye yüzde 3 para cezası verdi. RTÜK’e göre, iktidarın yanında olursan ‘tarafsız’, karşısında olursan tarafsızlığı ihlal etmiş oluyorsun. RTÜK, Ayşenur Arslan’ın sunduğu programda konuk Turgut Kazan ile deprem sonrası ‘can pazarında vinç ticareti’ haberini değerlendirmeleri ve ölen sayısının farklı gösterilmesini eleştirmeleri nedeniyle de Halk TV’ye özgürce kanaat oluşumunu engellemekten yüzde 3 para cezası verdi” demişti.

Taşçı ayrıca, Merdan Yanardağ ile Prof. Dr. Emre Kongar’ın “18 Dakika” programında Şanlıurfa Belediyesi’nin yurtdışından bölge ıslahı için gönderilen yardımların Afganistan’da Taleban’a gönderilmesi kararını eleştirmelerinin de “belediyeyi küçük düşürdüğü” savıyla Tele 1’e de yüzde 3 para cezası verildiğini belirtmişti.

Açıklama metninde, RTÜK’ün 2022 yılında beş bağımsız yayıncıya toplam 17 milyar 335 bin lira para cezası olmak üzere 54 ayrı ceza verdiğini hatırlatan kuruluşlar, iktidara yakın yanalların 1 milyon 674 bin lira tutarında 4 ceza aldığını not düştü.

Metinde ayrıca, geçen ay Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle’nin RTÜK’ün talebi üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından lisansının yenilenmediği hatırlatıldı.

Metinde, “Bu olayları, Türkiye’de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde, iktidarın eleştirel haberciliği engellemeye ve bilgi akışını kontrol etmeye yönelik sistematik girişiminin bir parçası olarak görüyoruz. Yayın düzenleyici rolünü yürüten RTÜK’ü, bağımsız yayıncılara yönelik baskıya derhal son vermeye ve ülkede ifade hürriyeti ve medya çoğulculuğunu güvence altına alma vazifesine uygun davranmaya çağırıyoruz” denildi.