Yunanistan Zorda

Your browser doesn’t support HTML5

Yunanistan maliye bakanı geçen hafta yaptığı açıklamada ‘keşke Euro para birimine geçmemiş olsaydık’ dedi ve uluslararası kredi kurumlarını, ülkesini bir “ölüm girdabına” sokacak herhangi bir anlaşmayı imzalamayacağı konusunda uyardı. Yeni bir borç anlaşması üzerinde henüz görüşbirliği yok ve Atina’nın önümüzde günlerde parasının bitmesi tehlikesi mevcut.

Yunanistan’ın devlet televizyonu ERT’nin eski çalışanları geçen hafta eski işyerlerini bastı.

Eski hükümet televizyonu 2013’te kapatmış ve 2 bin 600 kişinin işine son vermişti. Amaç uluslararası kredi kurumlarını memnun etmekti.

Kemer sıkma politikalarına karşı seçilen Syriza, yayın kuruluşunu tekrar açma sözünü tutmaya ve 1500 kişiyi tekrar işe almaya hazırlanıyor. İşçilerin 23 ay sonra tekrar ERT’ye girdiklerini söyleyen eski ERT teknisyeni Panagoitis Hasapis, “kazandığımızı hissetsem debu dönüş hem tatlı, hem acı oldu” dedi.

Yunanistan’da kriz henüz bitmedi. Ekonomi daralmaya devam ediyor. Open Europe grubundan uzman Raoul Ruparel, bundan Atina ve Avrupa Birliği arasında ülkenin borcuyla ilgili bitmek tükenmek bilmeyen müzakereleri sorumlu tutuyor.

Yunanistan geçen hafta IMF’ye 868 milyon dolarlık ödeme yaptı. Ancak bunu da IMF’nin kasasındaki acil durum fonundan destekle yapabildi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ülkenin 2 hafta içinde ödemelerini yapamaz hale gelebileceğini söylüyor. Bakan, Yunanistan’ın neden daha derin reformları reddettiğini şöyle açıkladı: “Çünkü eğer bu imzayı atarsam, orta vadeli bir mali ayarlama programına imza atan herhangi bir bakan olurum. Ama biliyoruz ki bu uygulanabilir değil. Matematik bunun sürdürülemez olduğunu ortaya koyuyor.”

Yunanistan’ın Mayıs sonuna kadar maaşlar ve emeklilik ödemeleri için 2 milyar 200 milyon dolar bulması gerekiyor. Yunanistan’ın Temmuz ve Ağustos aylarında Avrupa Merkez Bankası’na 7 milyar 700 milyon dolarlık ödeme yapması da gerekiyor. Raoul Ruparel bu ödemelerin yapılmamasının çok ciddi sonuçları olacağını söylüyor.

Bu belirsizlik 2008’den bu yana Yunanistan’ı zora soktu. Eğer Yunanistan ve AB bir son dakika anlaşmasına varamazsa ülkede nakit paranın bitmesiyle kriz yeni seviyelere tırmanabilir.