Yunanistan’da Tarihi Seçim

Syriza lideri Alexis Tsipras oy kullanırken

Son 41 yıldır Yeni Demokrasi ve PASOK tarafından yönetilen Yunanistan, askeri cunta sonrası 16. kez sandık başına gidiyor. Seçimde iktidarın en büyük adayı olarak Syriza görülüyor. 2004 yılında Yunanistan Komünist Partisi’nden ayrılan parti, Avrupa solunun yükselen yıldızı olarak niteleniyor

‘Gelecekten umutsuzum. Kim gelirse gelsin bu seçimden sonra da tablo hiç değişmeyecek. Syriza’nın büyümesinin nedeni de o. Diğerleri 40 yıldır ülkeyi çaresizliğe kurban etti. Halkın bir kısmı Syrizacılar, ne olsa bundan daha kötü hale getiremez diye düşünüyor’. Kostas Lambridis, 53 yaşında Atinalı bir taksi şoförü. 6 çocuğu var. Daha önce PASOK’a hep oy vermiş ancak bugün (25 Ocak 2015) yapılacak erken genel seçimlerde oy kullanmayacak.

Eski liderleri soruyorum. 1967-1974 arasındaki ‘askeri cunta’ sonrası ülkeyi yöneten iki parti PASOK ve Yeni Demokrasi’ydi. Söz konusu partilerin iki efsanevi lideri Andreas Papandreu ve Konstantin Karamanlis, Albaylar Cuntası parantezinin dışında ülkeyi 1961-1996 arasında hep bu iki isim yönetti. Kostas, ülkenin karşı karşıya kaldığı borç sarmalının sorumlusu olarak eski liderleri gösteriyor.

Eski dönem siyasetçileri eleştiriliyor

‘Onlar hiçbir şey üretmeden harcadılar. Yolsuzluklar yaptılar. Türkiye’yle suni krizler yaratıp oylarını arttırdılar. Hazır sofraya oturup bol keseden harcadılar. 2009’da başlayan krizi onlar yarattı. Şimdi Yunanistan’ın kaderi Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’nın iki dudağı arasında. Buradaki hükümetler hep kukla aslında çünkü kararı onlar vermiyor.’

53 yaşındaki taksi şoförünün bu olumsuz görüşlerine rağmen yine de Syriza’nın (Radikal Sol Koalisyon) halk nezdinde bir umut saçtığı gerçek.

Syriza lideri Tsipiras tüm dünyanın ilgi odağı

Perşembe günü Atina Omonia Meydanı’nda yapılan çok coşkulu miting bunun ispatı. Ama bugün seçimlerin iki büyük adayı Syriza lideri Alexis Tsipras ve Yeni Demokrasinin lideri Başbakan Antonis Samaras’ın oy kullanma anına medya ilgisi de galibi saatlerden öncesinden ilan ediyordu.

Başbakan’ın oy kullanma anına birkaç foto muhabiri ile devlet televizyonu görüntülerken ülke ve dünya medyası Tsipras’ı görüntüleyebilmek için neredeyse birbirini eziyordu.

Hükümeti kurmak için 300 milletvekilinden 151’ine sahip olmak gerek

Seçimlerde yaklaşık 10 milyon seçmen oy kullanacak. Hükümeti kurmak için toplam milletvekili sayısının yarısından bir fazla vekilde sahip olmak gerekiyor. 2012 seçimlerinde %27’ye yakın oy alan parti 72 milletvekili çıkarmıştı.

Yunanistan seçim kanunu, birinci partiye ekstra 50 milletvekili veriyor. Ancak anketlerde %32 civarında oy kazanacağı tahmin edilen Syriza’nın 151 sayısına ulaşması için ihtiyaç duyduğu ekstra 29 milletvekilini çıkarması zor gibi gözüküyor.

Merkel’in karşı çıktığı Tsipiras, ‘bugün kemer sıkma devri bitecek’ diyor

Sandık başında yapılan konuşma da Tsipiras, yine kemer sıkma politikalarının sorumlusu olarak gördüğü Troyka (Avrupa Merkez Bankası-Avrupa Komisyonu-IMF)’yı hedef aldı. Syriza lideri, ‘Yunan halkı bugün Yunanistan’a itibar mı Trokya mı dönecek ona karar verecek. Ve artık kemer sıkma dönemi kapanacak’ dedi.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği’nin kuzey ülkelerinin olası Syriza hükümetine tereddütlü baktığı açık. Almanya şansölyesi Angela Merkel, ‘Yunanistan, Avrupa Birliği’nin hikayesi olarak kalmaya devam etmeli’ sözleriyle AB-IMF politikalarını eleştiren Syriza’yı net bir şekilde eleştirerek Yeni Demokrasi yanlısı tercihini ortaya koydu.

Tsipiras, eski sert söylemini terk etti

Daha önce euro’dan drahmi’ye döneceğini açıklayan Syriza lideri ise son dönemde bu söylemlerinden vazgeçti. Ancak yoksullar ve az gelirlerini destekleyen politikalara ağırlık vereceğini defalarca söyledi. Tsipiras ayrıca mevcut borç ve kredi anlaşmalarını müzakere edeceğini de deklare etti.

Tsipiras’ın radikal sol söylemini terk etmiş olması özellikle içinden çıktığı Yunan Komünist Partisi (KKE) tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Syriza’ya ‘hainler’ olarak niteleyen KKE, iktidara en büyük adayını PASOK’laşmakla suçluyor.

Seçim sonuçları bu akşam 20.30’dan itibaren açıklanmaya başlanacak. Normal şartlarda birkaç saat içinde milletvekili sayılarının netleşmesi bekleniyor.