Türkiye’de son dönemde elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlar Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin de tepkisini çekiyor.
Özellikle elektrik, motorin ve doğalgaza gelen zamlardan şikayet eden 11 büyükşehir belediyesi, belediyelerin kullandığı akaryakıta ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV (Katma Değer Vergisi) muafiyeti getirilmesini, elektrik tüketiminde ise indirimli fiyat düzenlemesi yapılmasını istedi.
27 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan ortak deklarasyondaki önerilere yalnız merkezi idarenin değil, Türkiye Belediyeler Birliği’nin de gözlerini kapadığını savunan CHP’li büyükşehir belediye başkanları; yaşadıkları zorlukları, duydukları kaygıları ve yeni taleplerini kamuoyunun dikkatine sundu.
İlgili Haberler Türkiye’de Elektrik Zammı ProtestolarıCHP’li büyükşehir belediye başkanları: ‘‘Son 3 yılda elektrik fiyat artışı yüzde 300’’
Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık yarısına hizmet götürdüklerinin altını çizen 11 büyükşehir belediye başkanı, yaptıkları açıklamada, ‘‘Özellikle toplu taşımanın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için, belediyelerin kullandığı akaryakıta KDV ve ÖTV muafiyeti getirilmesi talebimizdir. Yine toplu taşımada yoğun tüketilen elektrik maliyetlerinde belediyeler için yeni ve avantajlı bir tarifeye geçilmesini gerektirmektedir. Burada belirtmek isteriz ki; 2019 yılından bugüne elektrik fiyatlarındaki artış, yüzde 300’e ulaşmıştır. Unutmamak gerekir ki; elektrik fiyatlarındaki artış, doğrudan su maliyetlerini artırmaktadır. Su işletmelerimizin en önemli maliyet kalemi, elektrik tüketimidir. İdarelerimizin vatandaşa su ulaştırmakta kullandığı elektrik fiyatlarında indirimli tarifeler düzenlenmelidir’’ ifadelerine yer verildi.
Belediye başkanları bildirisinde son bir yılda belediyelere bağlı su idarelerinin ödediği elektrik faturalarının 3 kat artış gösterdiği vurgulanırken doğalgaz fiyatlarının da 2019 yılından bugüne kadar yüzde 113 oranında arttığını belirterek doğalgazda da farklı bir tarife uygulanmasının zorunlu olduğu dile getirildi.
İlgili Haberler Lokantaların Zamlarla İmtihanı‘‘TMO yeteri kadar unu uygun fiyat ile vermezse üretim maliyetleri de katlanabilir olmaktan çıkacaktır’’
Son zamlarla birlikte büyükşehirlerdeki fırınlardaki ekmek fiyatları 3,5 lira civarına yükseldi. Bu nedenle İstanbul ve Ankara’da Halk Ekmek büfelerinde 1 lira 25 kuruştan satılan 200 gramlık standart ekmek, özellikle dar gelirli kesimin ilgisini çekiyor, büfelerin önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Ancak büyükşehir belediye başkanları, artan un fiyatları nedeniyle düşük fiyat politikasından vazgeçmek zorunda kalabileceklerini de kamuoyuna ilan etti.
Açıklamada ekmek ile ilgili durum, ‘‘Keza, büyükşehir belediyelerimiz tüm imkanlarını zorlayarak, olağanüstü artan üretim maliyetlerine rağmen, Halk Ekmek’i bu zamana kadar en uygun fiyatla vatandaşlarımızın hizmetine sunmuştur. Gelinen noktada, belediyelere TMO tarafından yeteri kadar unun uygun fiyatlama ile verilmemesi durumunda, bu üretim maliyetleri de katlanabilir olmaktan çıkacaktır’’ sözleriyle ifade edildi.
Sadece İstanbul ve Ankara’da günde 1,6 milyon ekmek üretiliyor.
Metni kimler imzaladı?
Deklarasyon metninde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Hayat Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş’ın imzaları bulunuyor.