Erişilebilirlik

Obama'nın Kongre Liderleriyle Görüşmesinden Sonuç Çıkmadı


Başkan Barack Obama’nın federal hükümetin yeniden açılmasının yollarını görüşmek üzere Kongre’deki iki partinin liderleriyle yaptığı görüşmeden sonuç alınamadı.

Temsilciler Meclisi ve Senato’nun Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili liderleri, dün akşam Beyaz Saray’da bir saati aşkın bir süre Başkan Obama’yla görüştü.

Beyaz Saray’daki görüşmeden çıkan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner, Başkan Obama’nın anlaşmaya yanaşmadığını savundu. Boehner, kendisinin ise Başkan’a, Sağlık Reformu yasasının ‘adil olup olmadığı’ konusunda tartışmak istediğini söylediğini belirtti. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partililer, Obama’nın çıkarılmasında öncülük ettiği Sağlık Reformu’nu ertelemeden hükümete geçici bütçe vermeyi reddediyor. 1 Ekim tarihinden itibaren harcama yapma yetkisi kalmayan Amerikan federal hükümetiyse büyük ölçüde faaliyetlerini durdurdu, yüzbinlerce çalışanını zorunlu ücretsiz izne gönderdi.

Aynı toplantıdan çıkan Senato Demokrat Parti grup başkanı Harry Reid de çıkışta yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi Parti’yle her konuyu görüşmeye hazır olduklarını, ama bunun için bütçe yasasının onaylanması ve federal hükümetin yeniden açılması gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamadaysa, görüşmenin yararlı olduğu ve Başkan’ın bu görüşmenin gerçekleşmesinden memnun olduğu bildirildi. Ancak görüşmeden önce CNBC televizyonuna açıklama yapan Obama, Cumhuriyetçiler’e yeterince ödün verdiğini, artık bundan yorulduğunu ve federal hükümeti kapatmanın gereksiz olduğunu söyledi.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri 30 Eylül gecesine kadar geçici bütçeyi çıkarmada anlaşamadı. Cumhuriyetçiler, Sağlık Reformu’na ayrılan kaynakları bütçenin dışında tutma konusunda ısrar ediyor.

Obama ise, her iki partiden aşırı görüşlülere ödün vererek devleti yönetemeyeceğini savundu, Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner’e, bütçe yasasını Sağlık Reformu’na bağlama girişiminden vazgeçmesi çağrısında bulundu.

‘Obamacare’ adıyla bilinen Sağlık Reformu, Cumhuriyetçiler’in aksi yönde çabalarına rağmen Salı günü yürürlüğe girdi. Reform, sağlık sigortası olmayan yaklaşık 50 milyon Amerikalı’ya, devlet tarafından sübvanse edilmiş seçenekler sunacak. İki gün içinde yeni sistem için 5 milyona yakın başvuru alındı.

Federal hükümetin kapanması, bir devlet kurumu olan Amerika’nın Sesi yayınlarını etkilemeyecek, ancak ulusal parklar, trafik güvenlik daireleri, Washington’daki Smithsonian Vakfı müzeleri ve hayvanat bahçesi kapalı tutulacak. Savunma Bakanlığı’nda çalışan sivil personelin önemli bir bölümü ücretiz izne çıkarıldı. Ordu görevini sürdürürken, Afganistan gibi denizaşırı operasyonlar devam edecek.

Amerikan hükümetin kapanması Başkan Barack Obama’nın çıkacağı Asya gezisinde iki ülke ziyaretini iptal etmesine yol açtı. Beyaz Saray, Obama’nın Malezya ve Filipinler ziyaretlerini iptal ettiğini ancak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ve Doğu Asya Ülkeleri zirvelerine katılmak için ilk iki durağı olan Endonezya ve Brunei’ye gideceğini açıkladı.

Uzmanlar, iki haftayı aşan kapanmanın Amerikan ekonomisinin durgunlaşmasına, turizm gelirlerinin azalmasına ve ücretsiz izne çıkarılan kamu personelinin de tüketim masraflarının düşmesine yol açacağını söylüyor. 3-4 hafta sürecek kapanmanın hükümete 55 milyar dolar zarara mal olabileceği de belirtiliyor.

Öte yandan son yapılan bir kamuoyu yoklaması Amerikan halkının yüzde 72’sinin hükümetin kapanmasına karşı olduğunu ortaya koydu.
XS
SM
MD
LG