Uzun yıllardan beri gerekli reformların yapılmadığı için sıkça eleştirilen Birleşmiş Milletler'in yeniden yapılanma sürecinin başlaması için önemli bir adım atıldı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, göreve gelirken BM’de yeniden yapılanma ve reformlarla ilgili söylediklerini yerine getireceğini belirterek, kurulacak yeni bir iç araştırma grubuyla bu çalışmalarının denetlenebileceğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Gutarres, BM’de barış, güvenlik stratejilerinin işleyişi, kurumun yeniden yapılanması için çalışmalarını sürdüreceğini de belirtti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri reform çalışmalarını denetleyecek, dahili araştırma ve denetleme kuruluna Eritreli Tamrat Samuael başkanlık edecek.
Denetleme ekibinin, bu yılın Haziran ayına kadar Genel Sekreter Guterres'e reformlarla ilgili tavsiyelerini sunacak. Ardından da Birleşmiş Milletler üyesi devletler ve diğer uluslararası ilgili kuruluşlarla istişarelerde bulunma süreci başlatılacak.
BM’de reform yapacağına söz vermişti
Genel Sekreter Guterres, 12 Aralık 2016 Birleşmiş Milletler'in dokuzuncu Genel Sekreteri olarak yemin etmişti. Guterres, Birleşmiş Milletler teşkilatının çalışmalarının merkezinde yer alan kalkınma faaliyetlerini görev süresi boyunca yeniden konumlandıracağına söz vermişti.
Yemin törenini takiben 193 üyeli Genel Kurula hitaben bir konuşma yapan Guterres, “Birleşmiş Milletler artık daha etkin ve dahaetkili olmak zorunda” diye konuşmuştu.
Guterres, Genel Sekreterliği süresinde barış, sürdürülebilir kalkınma gündeminin desteklenmesi ve teşkilatın idari açıdan reformu olarak sıraladığı üç stratejik konuya öncelik vereceğini açıklamıştı.
BM’nin uluslararası topluluğun karşı karşıya olduğu sorunlar yumağını etkin şekilde aşmasını sağlayacak şekilde yeniden yapılanmasını sağlayacağını, yönetim alanında yürütülmekte olan reformların daha da güçlendirilmesi ve hayata geçirilmesi gerektiğini söylemişti. Guterres, bazı kavramların yeniden açıklığa kavuşturulması ve ortak anlayışın belirlenmesi yoluyla reformların acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etmişti.
‘Dünya beşten büyük’
Birleşmiş Milletler'in yapısını eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son yaptığı Genel Kurul konuşmasında “Dünya beşten büyüktür” diye kurumun yapısını eleştirmişti.
Güvenlik Konseyi’nin, daimi üyelerin veto yetkisi nedeniyle kilitlendiğini belirtmişti. Birleşmiş Milletler Suriye’de olduğu gibi, milyonlarca insanın yaşamına mal olabilecek haksızlıklara yol açtığının, buna kimsenin hakkı olmadığını öne sürmüştü.