Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kurucusu olduğu AK Parti’ye üye oldu. 16 Nisan’da kabul edilen referandumun birçok maddesi Kasım 2019’daki seçimle birlikte yürürlüğe girecek. Ancak cumhurbaşkanının partisiz olması ve partisiyle ilişkisini kesmesi maddelerindeki değişiklik derhal yürürlüğe girdi, bu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kurucusu olduğu AK Parti’ye üye olmasının önünü açtı.
21 Mayıs’ta düzenlenecek parti kongresinde de Erdoğan’ın genel başkanlığa yeniden seçilmesi bekleniyor.
Erdoğan sembolik olarak AK Parti merkezinde düzenlenen törenle üyelik imzasını attı. Bazı parti üyeleri ve Erdoğan’ın gözyaşı dökmesi dikkat çekti.
Erdoğan törende yaptığı konuşmada, "27 Ağustos 2014 tarihinde milletimiz tarafından cumhurbaşkanlığı görevine seçilmem sebebiyle anayasa gereği ayrılmak zorunda kaldığım, kurucusu olduğum partime, yuvama, sevdama, aşkıma bugün yeniden dönüyorum. Tam 979 gün sonra bu hasret hamdolsun sona eriyor," dedi.
2003-2014 yılları arasında başbakanlık yapan Erdoğan, cumhurbaşkanı olunca AK Parti’den istifa etmek zorunda kalmıştı.
Değişiklikle fiili durum resmiyet kazanırken, partiye daha sıkı kontrol sağlayacak. Eski cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel cumhurbaşkanı olduktan sonra parti üzerindeki kontrollerini kaybetmişlerdi.
Alman Marshall Fonu’nun Ankara Temsilcisi Özgür Ünlühisarcıklı, “Fiili durum yasal olacak” dedi.
Ünlühisarcıklı, “Erdoğan, yeni başkanlık sistemine verdiği önem kadar partisini kontrol etmeye de önem veriyor, siyasi partiler Türk siyasi hayatında önemli bir rol oynuyor ve çoğunluğu elinde tutan bir partiyi kontrol eden lider birçok şeyi kontrol ediyor” dedi.
Erdoğan AK Parti merkezine 13 araçlık bir konvoyla geldi.
Merkeze gelişinde Başbakan Binali Yıldırım ve parti yöneticileri tarafından karşılandı.
Yıldırım, “AK Parti'nin kurucu lideri Cumhurbaşkanımızı yeniden aramızda görmekten duyduğumuz mutluluğu ifade etmek isterim. Kendi kurduğunuz yuvanıza hoş geldiniz. Millet, partisini lideriyle buluşturmuştur. Aslında ev sahibine hoş geldin demeye ihtiyaç yok" dedi.
Yıldırım, Erdoğan’ın bu ay sonu yapılacak parti kongresinde başkanlığa aday gösterileceğini de kaydetti.
Erdoğan’ın ‘Evet’ kampanyasının yüzde 51,4 ile kazandığı referanduma hile karıştığı suçlamalarına karşı mahkemelere yapılan itirazlardan sonuç alınamamıştı. CHP konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağını açıklamıştı.
Erdoğan Salı günkü konuşmasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin referandumla ilgili karar yetkisi olmadığını kaydetti.
Erdoğan, “Mahkeme, bu ülkenin içişlerine karışma hakkına sahip değil” dedi.
Referandum değişikliği ile cumhurbaşkanının yetkileri artıyor, başbakanlık kalkıyor.
Değişikliği eleştirenler sistemin tek adamlığa dönüşeceğini belirtiyor.