Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD, İngiltere ve Fransa’nın sunduğu Kabil havaalanının yeniden açılmasını talep eden 2593 sayılı karar tasarını kabul etti.
Tasarıda, Kabil havaalanın yeniden açılması, güvenliğin sağlanması, ülkeden ayrılmak isteyenlerin hızlı ve güvenli bir şekilde tahliye edilmesinin güvence altına alınması, Afganistan’a gönderilen uluslararası yardımların güvenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gibi maddeler yer aldı.
15 üyeli konseyde yapılan oylamada 13 üye lehte, BM Güvenlik Konseyi’nin iki daimi üyesi olan Rusya ve Çin ise çekimser oy kullandı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, karar tasarısı oylanmadan önce konseyin beş daimi üyesi olan ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin’in temsilcileriyle bir toplantı yaptığı belirtildi.
“BMGK kararında Taleban’dan taahhütlerine uyması istendi”
BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ve Hindistan Temsilcisi T. S. Tirumurti, tasarının kabul edilmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, alınan kararın Taleban’a güçlü bir mesaj olduğunu söyledi.
Timurti kabul edilen kararda Taleban’a taahhütlerine uyma çağrısının vurgulandığı, tasarının kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, ”Afganistan konusunda son ay içinde Güvenlik Konseyi üç ayrı basın duyurusu yaptı. Bugün kabul edilen kararda ise Afgan topraklarının teröristler tarafından kullanılmaması, BM Güvenlik Konseyi’nin 1267 sayılı kararıyla belirlenen terörle gruplarıyla mücadele edilmesi, ülkeden ayrılmak isteyen hem Afgan hem de diğer ülke vatandaşlarının karadan ve havadan çıkış yapmaları için güvenliklerinin sağlanması çağrısında bulunuldu. Ayrıca ülkede uluslararası insan hakları hukukuna uyulması istendi. Kadınlar, çocuklar ve azınlıkların haklarının korunması istendi. İnsani yardımın ulaştırılması için tüm engellerin kaldırılması vurgulandı” dedi.
“Son bir buçuk ayda 122 bin kişi tahliye edildi”
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, oylamanın ardından düzenlediği basın toplantısında Fransa ve İngiltere ile birlikte sundukları tasarının kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nin son kararıyla ülkeden ayrılmak isteyen Afgan ve diğer ülke vatandaşların hem karadan hem de havadan tahliyesi sırasında güvenliklerinin sağlanması istendiği, bunun 31 Ağustos’tan sonrasında yapılacak tahliyeler için de bağlayıcı olduğunu ifade etti.
Thomas-Greenfield, bir gazetecinin “Taleban yönetimini tanıyacak mısınız?“ sorusuna da ”Bunun için henüz çok erken izleyip göreceğiz. Hükümeti bile kurmadılar. Kurulacak hükümeti yapısına bakacağız. Başta kadın hakları olmak üzere şimdiye kadar taahhüt ettiklerini yerine getirip getirmediklerine bakacağız. Şu anda Taleban’ı tanıyacak bir durum yok” yanıtını verdi.
Thomas-Greenfield, son bir buçuk ayda Afganistan’dan 122 bin kişinin tahliye edildiğini belirterek, “Bu Güvenlik Konseyi kararının alınması sonrasında, ülkeden ayrılmak isteyen Afganlar için ortaklarımızla çözüm bulmaya çalışacağız'' dedi.
Thomas-Greenfield, Rusya ve Çin’in neden çekimser oy kullandıklarıyla ilgili bir soruyu da “Bunu Rusya ve Çin’e soracaksınız” diye yanıtladı.